Novim kolektivnim ugovorom Ziđin od Istočne Srbije pravi region duhova

1
861

Novim kolektivnim ugovorom koji je kineski investitor bacio rudarima u Majdanpeku i Boru na sto, sva prava i benifiti smanjeni su na zakonski minimum, što je protivno članu 142 stav 2 dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji govori od tome da svaki sledeći može biti samo nadogradnja na prethodni ugovor.

„Novi kolektivni ugovor kod poslodavca sledbenika ne može da sadržii manja prava od utvrđenih ovim Ugovorom“, stoji u dosadašnjem kolektivnom ugovoru koji je Ziđin svojevremeno prihvatio pri potpisivanju strateškog partnerstva.

Smanjenje zarada i svih benifita neobjašnjivo je s obzirom na to da su rudnici u Boru i Majdanepku ostvarili jako dobre rezultate u proizvodnji bakra, zlata, srebra i drugih ruda, a kompanija je samo u 2019. godini ostvarila dobit od 30 miliona dolara.

Novim kolektivnim ugovorom umanjeno je:

Za rad na dan državnog i verskog praznika umanjenje sa 150% na 110% zarade;

Za rad na dan rudara umanjenje sa 150% na 110% zarade;

Za prekovremeni rad umanjenje sa 35% na 26%;

Za rad nedeljom je ukinuto uvećanje od 30%,

Za rad u četvorobrigadnom sistemu i za rad u drugom smeni ukinuto uvećanje od 10%;

Troškovi toplog obroka za zaposlene su umanjeni za 21,7%;

Regres je smanjen za 63,77%;

Otpremnina za odlazak u penziju smanjena je sa 3 bruto zarade na 2 bruto zarade;

Jubilarne nagrade su izbrisane;

Poklon za novorođeno dete u visini prosečne plate sada se tretira kao „solidarna pomoć u visini od 60.000 dinara;

Učešće zaposlenih u dobit je izbrisano;

Invalidu rada se više ne priznaje zbir zarade na invalidskom radnom mestu.

Država Srbija rudnike u Boru i Majdanpeku nije u potpunosti prodala veц́ je i sama manjinski vlasnik (37%), što znači i da u ovakav kolektivni ugovor koji krši prava radnika država jeste imala uvid i to je i dozvolila.

Da Vas podsetimo:  Oko 300 pripadnika Nacionalne garde Indijane stiže u misiju na Kosovo

U prethodni kolektivni ugovor kojim je naznačeno da naredni tj. ovaj ne sme degradirati prethodni, imala je uvid i kineska kompanija Ziđin prilikom potpisivanja strateškog partnerstva i prihvatila je taj ugovor kao takav.

Zahtevamo da državaava Srbija prestane da se ophodi prema sopstvenim građanima kao prema jeftinoj radnoj snazi, te tražiimo hitno poništtenje ovog kolektivnog ugovora.

Predajom rudnika u Boru i Majdanpeku Aleksandar Vučić i režim naprednjaka predali su kineskim poslodavcima i građane Srbije kao jeftinu radnu snagu, prethodno im uništivši bilo kakvu mogućnost zaposlenja osim u rudniku.

U prethodnih 10 godina u Majdanpeku je zatvorena Fabrika bakarnih cevi, kao i Zlatara Majdanpek nakon čega je Rudnik dobio apsolutni monopol nad radnom snagom u Majdanpeku.

Građani u Boru i Majdanpeku žive u strahu da će ostati bez posla, a kineski poslodavac koristi ih kao jeftinu radnu snagu ugrožavajući im osnovna ljudska i radna prava, i sve to pod patronatom vlasti Srpske napredne stranke.

Izvor: Vidovdan

1 KOMENTAR

  1. Prvo je pocele za Zakonom o radu. Sve je uradjeno prema direktivama EU. Samoupravljanje je prognano iz zakona a povlastice radnika su smanjene na minimum. Otkaz dobijes dok trepnes……. Sve to je izglasano 2005. godine. Na zdravlje….. Evropske zemlje popustaju i daju povlastice radnicima a mi…..Mi smo otisli u suprotnom smeru. Vazno je da bude gore i da se obezbedi eksploatacija radnika.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime