Novinarka „Danasa“ pred sudom, ali kao tužilac protiv navodnog kupca Megatrenda

0
780
Ročište krajem novembra; / Foto: JV/G. B.

Prvo ročište po tužbi novinarke Danasa Zorice Miladinović protiv navodnog kupca Megatrenda Dejana Đorđevića zbog povrede časti i ugleda nije održano, jer tuženi nije uredno pozvan. Njegova adresa stanovanja i dalje je nepoznata sudu, pa će do sledećeg ročišta 25. novembra pokušati da ga nađu preko zvanične prijave prebivališta u policiji.

Dejana Đorđevića javnosti je prošle godine predstavio vlasnik Megatrenda Mića Jovanović, u jeku afere oko poslovanja ovog Univerziteta. Đorđević je predstavljen kao kupac, odnosno predstavnik nemačkog konzorcijuma fondova spremnog da plati više od 50 miliona evra. Kasnije je sam objavio da se iz svega povlači i da je prevaren.

Kada je izveštavala o ovoj aferi, novinarka Danasa Zorica Miladinović odgovore o događajima i njegovoj ulozi tražila je od glavnog aktera – Đorđevića. U tekstu je prenela da se na pozive nije javljao, a da je od 7 pitanja poslatih SMS-om odgovorio na 6.

Nakon objavljivanja teksta tvrdio je, međutim, da nije odgovarao i optužio novinarku da je lažirala njegovu izjavu. U pismu koje je bilo reakcija na tekst za novinarku je napisao da je ona klasični prevarant, a za medij da je kontroverzan, pa će sada te tvrdnje morati da objasni pred sudom. Kada ga nađu.

Za sada je njegova adresa stanovanja nepoznata, jer ga na poznatim, na koje je poziv poslat, nema. Slede novi pokušaji dostave i novo ročište krajem novembra.

Novinarka Danasa od Đorđevića traži minimalnu naknadu od 50.000 dinara koju će dati u humanitarne svrhe.

Ne želim tužbom da zarađujem, moj motiv nije novac. Tražim moralnu satisfakciju, iako je nije moguće u potpunosti dobiti jer su njegovo otvoreno pismo i tvrdnje otišli u javnost, ali je ovo moj način da kažem da tako ne može, kaže Miladinović.

Da Vas podsetimo:  Kosovska kriza oko tablica - ili mnogo buke ni oko čega

„Čovek ujeo psa“

Miladinović ističe da novinari ne tuže često, naprotiv. Zato za ovu situaciju kaže da je kao „čovek ujeo psa“.

To potvrđuje i njen advokat Boško Ristić, koji je često branio novinare pred sudom, ali je prvi put u drugoj ulozi.

Branio sam novinare i u vreme kada je važio Zakon o javnom informisanju kada je ministar bio sadašnji predsednik Vučić, kada su novinari bili drastično novčano kažnjavani jer govore istinu. Nisam bio u prilici da zastupam novinare koji tuže drugu stranu. U postupku koji je pokrenula Zorica Miladinović pokušavamo da odbranimo istinu, dostojanstvo i integritet novinara što je neophodno ovom društvu, kaže Ristić.

Priliku za to imaće za nešto više od mesec dana, kada sledi novi pokušaj da suđenje uopšte započne.

G. Bjeletić
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime