Novinarska i medijska udruženja izašla iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

0
438

NDNV, NUNS, Asocijacija medija, AOM i Lokal pres izašli iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji

Kraj radne grupe koju je osnovala Vlada Srbije (foto: printscreen)

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ danas su istupili iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji, kaže se u njihovom zajedničkom saopštenju.

Iako su pomenuta udruženja, kako navode, pokazala ozbiljnu nameru da se kroz učešće u radu te grupe unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, očigledno je da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom, ističe se u saopštenju i dodaje:

„Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije Krika iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive.

Napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega.

Zbog gore navedenih razloga Upravni odbori pet udruženja ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi.

Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni.

Da Vas podsetimo:  Čitavi ovi izbori su raspisani zbog Kosova i francusko-nemačkog sporazuma

Udruženja će bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da radi na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi“, kaže se u saopštenju koje su potpisali NUNS, NDNV, AOM, Lokal pres i Asocijacia medija.

Podsećamo da je juče Slavko Ćuruvija fondacija objavila da izlazi iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

„Da je postojala iskrena namera da se unapredi bezbednost novinara u Srbiji, Vlada Srbije je imala priliku da obustavi hajke koje se iz njenih redova i uz njenu podršku vode protiv redakcija čiji rad nije po volji stranke na vlasti. Naprotiv, od formiranja Radne grupe, broj pritisaka i pretnji novinarima je u porastu“, navela je Slavko Ćuruvija fondacija u obrazloženju svoje odluke.

Izvor: Cenzolovka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime