Novopazarski handžar korzo

0
1246

UCESNICI MEDRESENadležni državni organi najoštrije su osudili jučerašnji defile stotinak momaka Novim Pazarom, odevenih u nešto što neodoljivo podseća na uniforme nekadašnje Handžar divizije, poznate po pošumljavanju Sandžaka i rasrbljivanju starog Rasa.
Očekivano, oštro i odlučno vlada je najpre konsultovala eminentne modne kritičare koji su sa zgražavanjem ocenili nijansu zelene boje uniformi, izašle iz mode još pre dve godine, čemu se pridužio i Stefanović dr Nebojša, ministar policije i esteta, koji je napomenuo da država neće toleristati takvo ponašanje.

– Naravno da je reč o ekstremizmu, pa ta boja prosto bode oči: nit su šumari, niti komunalni policajci, a o paramilitarnoj organizaciji da i ne govorim! Koliko sam upoznat, među stotinak mladića koji su defilovali nema doktora nauka, tako da nema elemenata za moju, odnosno, reakciju MUP-a, ali ministarstvo kulture bi moralo nešto da učini. Ipak, ne bih od „komarca pravio magarca“ što naš narod kaže, jer momci ipak nisu narušavali javni red i mir, šetali su trotoarom s oružjem zadenutim za pojasom, a ne kao ovi naši ekstremisti po Beogradu, najbržom kolovoznom trakom, k’o da pretiču, hahahah…- analizirajući bezbedonosnu situaciju, dr Stefanović stigao je malo i da se našali, njemu svojstveno, inače.

Ministar kulture Ivan Tasovac, pomalo zatečen što drugi put u toku mandata mora da seUCESNICI MEDRESE oglasi i izjasni po nekom pitanju, napomenuo je da podržava uličnu umetnost, ali da organizatorima novopazarskog performansa zamera na nemaštovitosti i nedovoljno „žara u izražaju“, kako je naglasio, napomenuvši da će se lično, kao i ministarstvo angažovati da se pomenuta manifestacija dogodine podigne na mnogo viši, maltene karnevalski nivo, kao i da će novcem iz budžeta biti finansiran profesionalni koreograf, jer uz svu dobru volju muftije Zukorlića i entuzijazam omladine, ne može spektakl takvog tipa da bude sveden na lokalni nivo i poistovećen sa ekstremizmom, što svakako nije.

Da Vas podsetimo:  Heroji Halijarda?

– Ne vidim razlog za slanje dodatnih vojnih snaga dole, čemu- i ministar vojni uključio se u polemiku, istakavši da prema njegovim saznanjima bezbednost ni na koji način nije ugrožena!

– Ma, jok, bre, sve ok! Pa to vam je nešto kao Žene u crnom, samo što ovo nisu žene i nisu u crnom, ali otprilike to je to! Složio bih se sa prethodnicima da je ta nijansa zelene izašla iz mode, ja kao keramičar to najbolje znam, jer niko više ne koristi fugu te boje, ali sve ostalo je kul, što bi mi u vojsci rekli! No, ako baš bude trebalo, mislim, ako za momcima u zelenom ostane nered i prljavština poslaćemo dve divizije s džogerima i truleks krpama da bezbedonosnu situaciju dovedu u red! Dok sam ja ministar odbrane mirno spavajte, obuveni…- dakle, sudeći prema reakciji države nema razloga za brigu- reč je tek o lokalnoj manifestaciji: „Dani separatizma u Pazaru“, tokom koje se mladići iz KUD-a „Muftija- bunika“ nalik koledarima maskiraju u boje prirode i kao dodole seju kišu nadajući se berićetnoj oluji.

Što se oluja tiče tu se oglasio i Velja Ilić, ministar za vanredne situacije: „Nemo’ da vas nagnam sad sve na piiiip! Kakvi, bre, esktremisti, sve to fina deca! Jedino ekstremno u Pazaru je rakija, znate kakvu imaju- eeeeekstremno dobru, bre! Aj’ sad u piiiiip materinu, imam neka posla! Mile, sifon belog i kiselu“…

Mihailo Medenica

Dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime