O čemu se ćutalo u zapadnim medijima… (48)

0
958

2015-06-03_06475615.10.1996. Ž e n e v a (Tanjug) U oblasti ljudskih prava u čitavoj BiH situacija je veoma ozbiljna, u Hrvatskoj se i danas drastično krše prava Srba, a u SRJ su tokom protekla dva meseca zabeležena dva važna i pozitivna događaja koja se tiču ljudskih prava.

To je ključni zaključak i suština najnovijeg izveštaja visokog komesara UN za ljudska prava H. Ajale, posvećenog stanju ljudskih prava u BiH i Hrvatskoj, sa posebnim poglavljem o Istočnoj Slavoniji i SRJ.

U delu izveštaja o ljudskim pravima u SRJ posebno se naglašava značaj sporazuma SRJ sa Hrvatskom o normalizaciji odnosa dveju zemalja i sporazum koji su 1. septembra potpisali predsednik Srbije S. Milošević i I. Rugova o povratku albanskih đaka i studenata u „zvanične škole na svim nivoima“. Konstatuje se da će taj sporazum o školovanju Albanaca „doprineti normalizaciji situacije u obrazovanju u toj južnoj provinciji“.

Kad je reč o ljudskim pravima u BiH, u izveštaju se konstatuje da sadašnja situacija „daje puno razloga za ozbiljnu zabrinutost“ i precizira da problema ima u oba entiteta. „Takva situacija je glavni razlog koji sprečava povratak raseljenih lica“, ističe se u izveštaju i izražava nezadovoljstvo delovanjem sve tri nacionalne partije – SDA, SDS I HDZ, cak i u vreme proteklih izbora.

U poglavlju posvećenom Hrvatskoj, H. Ajala se poziva na GS UN B. Galija, SB UN i E. Ren i prenosi jedan od zaključaka specijalnog izvestioca da „hrvatske vlasti još nisu obezbedile adekvatnu bezbednost za stanovnike bivših sektora sever i jug“. Reč je o teritorijama naseljenim Srbima u Krajini, gde, kako se navodi u izveštaju, i danas preovlađuje bezvlašće.

Nastaviće se…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime