O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(15)

1
1048

Savet ministara06.06.1996. V a š i n g t o n (Tanjug) Kako danas navodi u izveštaju iz Sarajeva „Vašington post“, muslimanske bande, uz prećutnu i aktivnu podršku lokalnih vlasti, zlostavljaju, prebijaju i na silu iseljavaju preostale Srbe u Sarajevu iz njihovih domova.

List navodi podatak da su funkcioneri međunarodne policije UN u Sarajevu dobili oko 40 prijava o zlostavljanju i progonu Srba, da je većina tih prijava tačna, ali da muslimanske vlasti nisu tim povodom ništa preduzele, niti su ikog uhapsile. Čak, naprotiv, posvedočili su izveštaču strani posmatrači, muslimanska policija je, takođe, uključena u neke od tih akcija zastrašivanja i progona Srba.

Tvrda struja u vladajućoj muslimanskoj stranci SDA, navodi „Vašington post“ svedočenje jednog evropskog funkcionera, želi etnički čistu Bosnu i zato podstiče iseljavanje Srba. Ima indicija da muslimanske vlasti dalje podstiču iseljavanje Srba iz sarajevskih naselja i zato da bi za naredne izbore imali što „čistiji teren“, odnosno dominantno muslimanska naselja koja će listom glasati za vladajuću stranku Izetbegovića.

07.06. 1996.

Nj u j o r k (DPA) Visoki funkcioner UN je, po prvi put, zvanično priznao postojanje tajnog izveštaja UN u kojem se bosanski muslimani krive za masakr civila na sarajevskoj pijaci Markale februara 1994. Jasuši Akaši, sada podsekretar UN za humanitarna pitanja, a u vreme masakra šef misije UN za Bosnu, naglasio je da „postojanje tajnog izveštaja zapravo nikada nije bilo tajna“.

Bosna – sloboda kretanja

jasusi_akasiJasuši Akaši, Milošević i Karadžić

Jasuši Akaši: postoji tajni izveštaj UN o MarkalamaB a nj a l u k a (Tanjug) portparol kancelarije međunarodne policije (IPTF) u Banjaluci A. Roberts izjavio je danas da ima pouzdane podatke da su četvoricu Srba iz Glamoča uhapsili Hrvati.

Četvorica Glamočana nestali su 1. juna kada su krenuli, po odobrenju preduzeća „Srpske šume“ iz Banjaluke, na razgovore sa hrvatskim predstavnicima o korišćenju šuma u graničnom pojasu i pokretanju pilane na Mliništu.

Da Vas podsetimo:  Najnovije vesti

Zabrinutost zbog sporog uspostavljanja slobode kretanja između dva entiteta u BiH izrazio je i portparol UNHCR M. Niberg. Jedino što, po njegovoj ocjeni, u tom pogledu zadovoljava jeste otvaranje autobuskih linija Banjaluka-Zenica, Mostar-Sarajevo, a uskoro se očekuje i linija iz Banjaluke za Drvar.

07.06.1996. Evropski Savet je zatražio od Hrvatske da uhapsi i isporuči Haškom tribunalu osumnjičene za ratne zločine kao jedan od uslova za prijem ove republike u članstvo Saveta. „Hrvatska mora odmah da uhapsi i preda Tribunalu osobe optužene za ratne zločine i narušavanje drugih ljudskih prava“, kaže se u memorandumu koga je 39 članica Saveta uputilo hrvatskim vlastima. Da je verovati onome o čemu izveštava i šta se kaže u Aktueltu, mi ne bi ni znali da Hrvatska krši Dejtonski sporazum. Po Aktueltu samo su Srbi ti koji ne sarađuju sa Haškim tribunalom i ne poštuju dogovor iz Dejtona.

Nastaviće se…

1 KOMENTAR

  1. Suludo je bilo ocekivati da ce M.Z. koja je dovela uz pomoc domacih izdajnika do propasti SRBstva, zastiti SRBe od progona i pljacki. Imali smo sve na svojoj strani, ali zbog SRBski lesinara ostali smo bez svega!

    Nisu zato krivi samo SRBski neprijatelji, jer od dusmana samo lud covjek moze da ocekuje milost, pravdu i postenje, vec prije svega GROBARI SRBSTVA iz nasih redova!

    Oni su poput zabe u loncu skuvali SRBstvo, i svojim pricama zaveli SRBe za Goles planinu da ih Turci sa blagoslovom rimskog Pape lakse pobiju!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime