Organizuje se doček Vučićevog rođendana – i biće spektakl

3
2719
Mali Alek i mali Đurić slave Vučićdan Foto: Profimedia

Beogradski izbori su raspisani za 4. mart, što je, slučajno ili ne, dan pred rođendan predsednika Aleksandra Vučića. Pošto će rezultati stizati iza ponoći, to će svakako biti najuzbudljiviji rođendan našeg predsednika. Mi nismo pozvani, ali nas to nije sprečilo da zamislimo kako će izgledati proslava. U skladu sa ponašanjem naših političara u Skupštini, znamo da će to biti pravo dečje slavlje, sa gomilom razmažene, besne, nevaspitane dečurlije – i sa malim Alekom na čelu.

Od kad su pozivnice počele da pristižu, mali Čeda je svakodnevno toliko trčao do poštanskog sandučeta i nazad, da je razvio sklonost ka sportu i već počeo da dobija pločice. Nažalost, kući se uvek vraćao razočaran, jer pozivnica nikako da stigne. S druge strane, među prvima je na proslavu pozvan mali Beli Preletačević, koji je od uzbuđenja odmah preleteo iz sopstvenog odeljenja u kojem je bio predsednik odeljenskog veća – priča se da mu je novo odeljenje mnogo naprednije.

Rođendansko slavlje počinje 4. marta rano ujutro i trajaće tačno 25 sati, jer tako mali Alek traži. Kaže, ko ne može da izdrži, taj je lenj i ni ne treba da dođe. Mali Ivica već mesecima vežba ne-spavanje. Iz organizacije su se zabrinuli da bi moglo da bude problema, jer ipak mali Alek u isto vreme ima zakazan i kontrolni zadatak u školi, ali mali Alek kaže da to nije problem jer odavno zna kako da bude na dva mesta u isto vreme. Za svaki slučaj, dolazi Babić i donosi vazduplohov, čisto ako zatreba (vazduplohov, ne mali Babić, mali Babić nikome ne treba).

Prostorije Izborne komisije mesecima su spremane za slavlje. Svečano, iza stolice malog Aleka, stoji ruska zastava, posebno za ovu priliku ukrašena žutim EU zvezdicama. Iako su prvo planirali da stave srpsku zastavu, mali Alek je napravio rusvaj jer svako drugo dete ima srpsku zastavu, a samo on može da se pohvali rusko-evropskom.

Za muziku je zadužen mali Ivica, koji je spremio poseban repertoar. Kažu da bi on možda pevao drugu pesmu da mu je glas dovoljno jak, ali pošto nije, peva kako mali Alek svira. Doduše, uvek se pred sam nastup folira da će sam da bira pesme, ali već su svi naučili da je to samo šala i na prve taktove pucketanja prstima malog Aleka počinje da pevuši i poskakuje. Zajedno sa malim Ivicom stiže i mali Palma, i na poklon donosi 5.000 za gospodina. Organizatorima je posebnu glavobolju zadao mali Palma jer odbija da bude u istoj sobi sa malom Anom, pa su se svi dogovorili da fikusi budu u predsoblju, a ostala deca u glavnoj sali. Mala Ana se nije bunila.

Da Vas podsetimo:  Nаrod-mајkа Nеbеskе Srbiје

Među prvima stiže mali Vuk. Morao je da izađe ranije sa časa engleskog da bi stigao, ali nije bilo šanse da propusti rođendan godine. Gladan je i jako razočaran kad čuje da za njega nema sendviča. Odmah za njim stiže i mali Bogoljub, koji je iznenađenje za sve – iako prethodne dve godine nije bio pozvan, mali Alek je ovog puta rešio da ga pozove. Mali Bogoljub donosi buket salate i pita gde je mali Palma.

Deca polako pristižu i počinju da se formiraju grupice, kao i na svakom rođendanu. Najviše frke diže dolazak malog Đilasa, kog deca tradicionalno obožavaju jer ima najbogatije roditelje. Mali Vuk mu prvi prilazi i žali se što nije dobio sendvič. Stiže i mali Borko, kog apsolutno niko ne primećuje, pa se i on pridružuje grupici malog Đilasa i pravi se da učestvuje u razgovoru, mada ga ni tu niko ne konstatuje. Nikome nije jasno gde je mali Janković, koji stiže poslednji. Tužan, kaže da je sve vreme čekao neke ljude koji nikako da dođu. Svi mu se smeju iza leđa.

Na drugom kraju sobe, stoje mali Tadić, mali Živković i mali Šutanovac i sve vreme se svađaju i upiru prstom jedan u drugog. Na kraju se raziđu. Mali Šutanovac odlazi na terasu, gde ostatak večeri provodi posmatrajući okolne pašnjake. Malog Živkovića svi ubrzo zaborave. Mali Tadić ode u WC i nikako da izađe – priča se da Izborna komisija ima posebno dobra ogledala. Mala Zorana lupa i urla na malog Tadića da izađe jer mora da popravi šminku, ali ovaj neće da se odvoji od ogledala. Mala Zorana počinje da plače, mali Tadić plače, prilazi im mala Maja Gojković i i ona počinje da plače jer mora da se prilagodi. Posle pet minuta prestaje da plače, ostavlja ovo dvoje i prelazi u drugu grupu koja jede pihtije. Mrzi pihtije, ali ih jede da bi se prilagodila.

Da Vas podsetimo:  Preventivno zaključavanje

U zavučenom ćošku stoji mali Vulin. Mali Vulin ima svoju grupicu sa ostalim malim Vulinima i pričaju o tome kako su im super nove patike od tetke iz Kanade. Organizatori su za malog Vulina odmah poručili različite rođendanske kapice, da mogu da ga razlikuju jednog od drugog. Svi se boje šta će se desiti ako mala Maja priđe malom Vulinu, al’ ne smeju da priznaju i samo je lagano gurkaju na drugu stranu. Mali Željko Mitrović ide od grupice do grupice i pokušava da posvađa ljude. Mali Vulin se odmah posvađa sa malim Vulinom.

Nedaleko od ove vesele družine stoji mali Šapić, koji sam sa sobom igra „zanimljive geografije“. Krišom baca čežnjiv pogled na malog Aleka, koji ga kulira.

Mali Obradović je besan što ga svi ignorišu, pa ide redom, udara ljude po glavi i gađa ih igračkama. I dalje ga svi igrorišu.

Na počasnom mestu pored malog Aleka trebalo je da sedi mali Andrej, ali su mu roditelji zabranili da izlazi iz kuće od kad je izgubio đačku knjižicu, pa su neka druga deca pod njegovim imenom lažirala ocene iz biologije. Prošlih godina je tu sedeo mali Toma, koji ovog puta u kuhinji pravi sendviče. Umesto njega, odmah pored malog Aleka je mali Mali, koji je slavljenika oduševio najskupljim poklonom na svetu. Nijedno drugo dete na svetu nema tako skup poklon, i mali Alek je zadovoljan.

Zvoni telefon. Zove mali Nebojša iz Beograda, pita zašto nije dobio pozivnicu. Svi ćute, mali Alek se pravi da ne zna o kome je reč. Spušta slušalicu. Utom se čuje neko gurkanje na vratima – obezbeđenje pokušava na silu da ugura malog Čavića na žurku, dok u pozadini mali Čeda moli da ga puste unutra.

„Tišina tamo!“, povika Alek i rastera ih sve.

Stiže i najlepši deo rođendana – velika torta.

„DANAS NAM JE VUČIĆDAN, VUČIĆDAN, VUČIĆ DAAAN“, veselo viče mali Đurić dok mali Alek duva svećice.

Mala Ana raznosi sokove i tanjiriće, ali joj ne daju da ona iseče tortu jer je ipak to prevelika odgovornost. Mali Alek lično seče tortu, jer su svi ostali budale koje to ne umeju, pa krišom malom Šešelju umesto plastične, podmeće zarđalu kašiku. Svi jedu tortu užasnog ukusa, smeškaju se i viču „Mmmm, što je ukusna“. Mali Alek je deli drugima, ali ne jede tortu.

Da Vas podsetimo:  Većina penzionera u Srbiji je egzistencijalno ugrožena

Počine muzika. Mali Radule svira gitaru, mali Ivica peva, a malom Krletu su dali da pritiska „play“ na pokvarenom kasetofonu da se ne bi osetio izostavljeno.

Poslednji na zabavu stiže najvažniji gost – mali sin pomoćnika zamenika vršioca dužnosti čistača levog toaleta u trećem hodniku na drugom spratu Bele kuće. Prvi put u novijoj istoriji Srbije na jedan rođendan dolazi mali sin pomoćnika zamenika vršioca dužnosti čistača levog toaleta u trećem hodniku na drugom spratu Bele kuće i mali Alek jedva čeka da se pohvali svim drugarima o tome!

Mali Toma, mali Mali i mali Šapić celo veče pokušavaju da se zbliže za malim Karićem, jer se pročulo da on može da vam sredi svedočanstvo preko veze – to im je ranije rekao mali Nebojša iz Beograda. Mali Toma mu nudi sendvič, ali mali Karić je razočaran što u sendviču nema salate i odbija ga.

U nekom trenutku svi skapiraju da je mali Janković nestao, konstatuju da je bolje bez njega i nastave da slave. Niko ne zna kroz kakvu muku prolazi jadni, mali Janković, koji već satima sam u tamnoj sobi sa jaknama leži i grči se. Nije trebalo da uzme taj sendvič.

Negde oko 17. sata slavlja, svi su već mrtvi umorni – mali Ivica već ostaje bez pesama na svim jezicima na kojima zna da peva, mali Tadić ne može više da se gleda u isto ogledalo i traži novo, a mala Maja je ispreletala sve grupe i sad joj je jako dosadno. Čak je i mali Đurić ostao bez ideja za šlihtanje slavljeniku, a svi su mislili da je to bukvalno nemoguće! Mali Alek bi, razume se, mogao još 17 sati, ali se baš sad setio da treba da vrati „Đuliće“ u biblioteku pa se spakuje i krene.

„Ko izađe poslednji, neka ugasi svetlo“, poruči im mali Alek na vratima.

Ljubica Krstić

noizz.rs

3 KOMENTARA

  1. Verovatno će mu njegovi poltroni organizovati, po ugledu na Broza, i rođendansku štafetuu. Start je u Bugojnu (ili nekoj selendri iz okoline odakle mu potiču preci) a svečana predaja biće, verovatno u Prištini, na stadionu, uz prisustvo njegovih novih prijatelja Rame, Tačija, Haradinaja, Blera, Guzenbauera, i drugih, a zli jezici govore i o njegovom veoma bliskom rođaku- Šiptaru!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime