Osmi mart u Beču u znaku poezije i mladih

1
886
Foto: printscreen

U nedelju uveče, 8. marta 2020. godine, u kafe-restoranu „Tesla“ u Beču, „Klub mladih umetnika“ Prosvjete Austrija organizovao je deveto „Veče mladih pisaca“. Ovaj klub, koga već tri godine uspešno vode prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, kao deo SPKD „Prosvjeta“, organizuje različite projekte u oblasti umetnosti i kulture. Publiku i izvođače je najpre pozdravio predsednik Prosvjete Srđan Mijalković, koji ovaj projekat podržava od početka jer je, kako kaže, znao da će postati tradicija.

U „Tesli“ se tražilo mesto više, a publika je uživala u delima o lepoti, ljubavi, radosti, čežnji, nirvani i prolaznosti života. Veče je otvorio Nikola Prerad „Pesmom ženi“ Jovana Dučića, i tako damama čestitao praznik. Nakon toga su se smenjivale autorske pesme i odlomci iz proznih dela mladih pisaca. Među njima se našao i Hazim Hadžić, autor pet uspešnih romana.

„Ono što me najviše raduje je činjenica da trajemo već nekoliko godina, kao i to da svaki put imamo sve više izvođača. Od kada se ovaj događaj organizuje, večeras smo imali najviše debitanata koji su bili su oduševljeni idejom i konceptom. Neki od njih su doputovali iz drugih gradova i zemalja zbog ovog događaja i to je najbolji pokazatelj da radimo pravu stvar i podržavamo istinske vrednosti“, istakla je organizatorka prof. Vesna Špirić.

„Veoma smo ponosni što se Klub mladih umetnika afirmisao kao jezgro kulture i umetnosti u Beču kroz plodan rad naših mladih članova. Naše zajedničko stvaralaštvo samo buja i cveta i rađa plodove srpskog kulturnog nasleđa u dijaspori. Pridružite nam se i postanite deo ovog novog talasa kreativnosti“, poručuje organizator inž. Uroš Uljarević. 

Posebno upečatljive su bile pesme „Nirvana“ Vladislava Petkovića Disa, „Ne daj se Ines“ Arsena Dedića, kao i „Čekaj me“ Konstantina Simonova, a u izvedbi članova Bečkog teatra mladih,  Miloša Trifunovića, Peđe Vrcelja i Nikole Despotovića. Ono što daje posebnu draž događaju je i činjenica da izvođači dolaze iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a raznolikost u odabiru dela čini da publika ode sa događaja produhovljena i puna srca.

Foto: printscreen

Nikola Despotović, koji je večeras prvi put nastupao na Večeri mladih pisaca, nije krio oduševljenje celokupnom organizacijom: „Dok god se budemo okupljali, mislili svojim glavama i stvarali, znaćemo da postojimo i da postoji naš narod, i umjetnost, i sve one prave vrijednosti u našim životima. Baš zbog toga mi je bila neizmjerna čast i zadovoljstvo biti dio ove Večeri mladih pisaca, i uživati u društvu i dijelima ostalih ljudi. Jasno je da je ovo jedan divan događaj i tradicija koja treba i mora da se njeguje i u predstojećim godinama, te se neizmjerno radujem da i sam budem dio takve budućnosti. Organizatorima poručujem – nastavite tako, jer uvijek će postojati dio ljudi koji će živjeti da se smiju, plaču, raduju ili tuguju zajedno“.

Harizmatične moderatorke Katarina Stanisavljević i Anja Rudić su vodile publiku kroz ovo magično veče pisane reči. Božidar Radenković Boki je svakog izvođača pratio veštim instrumentalnim improvizacijama na klavijaturi i tako dao još lepšu notu čitavom programu.  Svi prisutni su, već tradicionalno, dobili poklone u vidu citata poznatih autora, dok je svaka dama dobila po jednu crvenu ružu.

PR Prosvjeta Austrija

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime