Osnovna škola: „Seks za početnike!“

0
5468

bob-seks-za-pocetnike-naslovnaPreko milion dinara obezbeđeno je za realizaciju projekta „Seks za početnike“ u 20 osnovnih škola širom Vojvodine. Projekat će se realizovati kroz niz radionica koje će držati autorka knjige „Seks za početnike“ Jasminka Petrović i psiholog Ivana Lukić.

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić rekla je da je ovo prirodan nastavak pilot-projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ koji je pokrenut pre dve godine, a sada se realizuje u u 66 srednjih škola širom Vojvodine. Ona je dodala da je ovaj projekt važan jer se granica upoznavanja tinejdžera sa seksualnom problematikom – seksualnim odnosima, reproduktivnim zdravljem, higijenom tela i prevencijom polno prenosivih bolesti drastično pomerila naniže i to na niži osnovnoškolski uzrast.

SEKS-ZA-POCETNIKE-Jasminka-Petrovic_slika_XL_9711345

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se čak od četvrte godine predškolskog uzrasta deca upoznaju sa sadržajima vezanim za seksualnu problematiku, naravno shodno njihovom poimanju sveta u tom trenutku, pre svega da steknu elementarna znanja o svom individualnom biću, pa onda u odnosu na prijatelje, drugare i vršnjake iz grupe„, navela je Tepićeva.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će na proleće sačiniti uporednu analizu o tome koliko se odmaklo sa realizacijom programa seksualnog vaspitanja u srednjim školama.

Verujem da smo na dobrom putu sa realizacijom našeg programa, o čemu svakako svedoči i veliki broj škola koje su se do sada uključile. To je, sigurna sam dobar argument, da se, kada se predlog o uvođenju seksualnog vaspitanja u redovno obrazovanje nađe na dnevnom redu, poslanici zamisle nad ovom inicijativom i da je podrže„, kazala je Marinika Tepić.

Seks-za-pocetnike-EDUKATIVNA-knjiga-za-decu_slika_O_18256077

Autorka knjige „Seks za početnike“ i jedan od predavača u okviru projekta „Zlatni most“ Jasminka Petrović navela je da je ideja projekta da se uspostavi komunikacija između dece i roditelja, jer dečji svet zapravo čine porodica i škola.

Da Vas podsetimo:  Najstrašnija moguća hipoteza i POZIV ZA GRAĐANSKU AKCIJU

Važno je da deca mogu sa roditeljima i nastavnicima da razgovaraju o različitim temama koje obradimo na radionicama i nakon što se projekat završi„, kazala je Jasminka Petrović i navela da je interesovanje ne samo dece, nego i roditelja i nastavnika, za radionice bilo veoma veliko, što ohrabruje da pitanja u vezi sa seksualnim vaspitanjem nisu više tabu tema kako što su do sada bila.

Radionice su do sada održane u Zrenjaninu i Kikindi, a u narednom periodu biće održane u još petnaestak gradova širom Vojvodine.

Izvor: Novinenovosadske

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime