Otvaranje poglavlja

Da li je Vučić „srpski Sanader“?

0
1040

fantomkaPre pet godina napisao sam ovaj tekst (Ko je „srpski Sanader“?, 18. septembar 2011. godine):

„Videli smo da je uslov za ND Hrvatsku da postane član Evropskog Rajha bio i borba protiv korupcije, i to na konkretan način – da se uhapsi bivši predsednik vlade i HDZa… Traži se ‘srpski Sanader’. Bivši predsednik vlade iz redova DS-a je u ovom slučaju ‘sitna riba’, njegovo hapšenje je nedovoljno za dokazivanje odlučnosti u borbi protiv korupcije. Srbija mora da isporuči nekog ‘aktuelnog’ političara, koji je u ovom trenutku na vlasti. Ko je to? Ko će od njih prvi u EU?

Boris Tadić
Mirko Cvetković
Božidar Đelić
Mlađan Dinkić
Ivica Dačić
Dragan Đilas
Oliver Dulić

dodatak (12.12.12.):

Aleksandar Vučić
Tomislav Nikolić

Ili, ko će od njih prvi reći da EU ima alternativu? A ko poslednji?“

To sam napisao pre par godina (kada je Demokratska stranka bila na vlasti). Hrvati su uhapsili Sanadera, ušli u Evropsku uniju, a onda su se ustaše vratile na vlast, počeli su da razbijaju table ispisane na ćirilici, svi lopovi koji su krali narod nastavili su normalno da posluju, dakle, ista mafija je ostala na vlasti. ND Hrvatska je postala deo Evropske unije, ali se u samoj ND Hrvatskoj ništa nije promenilo. Isto želi i srpska vladajuća elita, da uvede Srbiju u EU, a da oni ostanu isti.

Tada su neki mediji u Zagrebu i Beogradu isticali da je Sanader „peder“, u onom pravom, seksualnom ili fiziološkom smislu, dakle homoseksualac.

U međuvremenu, u Srbiji je na vlast došao Vučić, ubrzao je put Srbije ka EU, a Srbija nije dobila svog Sanadera. Bio je neki pokušaj sa Miškovićem, ali je Mišković „pao“ najviše zato što se tokom godina zamerio raznim ljudima, koji su u tom trenutku došli na vlast zajedno sa Vučićem (Džajić mu je vratio za hapšenje u Crvenoj Zvezdi, Vučićević za spor oko Presa, itd.), a delom i zbog ove glume sa „srpskim Sanaderom“, da se pokaže narodu i Evropskoj uniji da je Srbija pravna država i da tajkuni nisu jači od države. Međutim, Mišković nije bio dugo u zatvoru i verovatno će ga prijatelji tajkuni osloboditi (možda i bude formalno osuđen, ali sumnjam da će ići ponovo u zatvor, naći će neko rešenje da ne ode zbog bolesti i slično, ili da bude u kućnom pritvoru neko vreme). Mišković nije „srpski Sanader“, jeste veoma bogat, jeste bio veoma uticajan, ali traži se jači igrač, „krupna riba“.

U međuvremenu, narod u Srbiji je počeo da viče: „Vučiću pederu“.

Ne znam da li je Vučić peder poput Sanadera, ako je i Sanader uopšte homoseksualac, možda je to bila izmišljotina hrvatskih blatoida koju su prenosili srpski blatoidi, ali znam da je Vučić „peder“ u onom karakternom, naravstvenom smislu, kao što je neko „seljak“ iako nema nikakve veze sa vrednim, smernim i poštenim seljacima sa sela.

Jer samo „peder“ u moralnom smislu može da dođe na vlast kao marioneta najvećih lopova u državi, koji su krali državu i narod decenijama. Kada je Tadić postao potrošen, kao pre njega Milošević, lopovi su našli novog čoveka koji će doći na vlast i nastaviti da ih štiti, dok istovremeno glumi da vlada „čvrstom rukom“ i narodu obećava da će pohapsiti sve lopove. Svi lopovi su oko Vučića, lopovi su Vučića doveli na vlast, a on narodu obećava da će uhapsiti sve lopove. Laž prolazi zato što kontrolišu sve medije. Zaista, moraš biti „peder“ da radiš za lopove i da lažeš svoj narod tako bezočno.

Da Vas podsetimo:  Priča o Kosovskim božurima povodom 632 godine od Kosovskog boja

Zato što su svi ti lopovi na isti način došli do bogatstva – stvarajući svoju sreću na nesreći drugih, koristeći i nasilje ako treba – oni ne mogu sada u Vučićevoj umivenoj i evropskoj Srbiji da se ponašaju drugačije nego kako jedino znaju: pare koje su pokrali sada vraćaju iz sveta preko nekakvih arapskih investitora, žele da imaju apartmane tamo gde sada grade „Beograd na vodi“, ne interesuju ih zakoni i Ustav, ne zanima ih mišljenje stručne javnosti i Akademije arhitekture, ne zanima ih da li su neki objekti legalni ili nelegalni, oni su odlučili da se sruše ti objekti, pošto im smetaju, a kada im neko smeta, oni šalju ljude sa fantomkama, koje pokriva policija. Drugi primer je napad na predsednika jednog fudbalskog kluba. Dve frakcije lopova ratuju unutar tog kluba, ali je jedna frakcija jača u klubu, a druga u izvršnoj vlasti. Onda je neko iz ove druge frakcije, iz vrha vlasti, verovatno iz kabineta predsednika vlade, a koji su povezani sa klubom, poslao huligane, koji bahato, pred kamerama, tuku ljude, a sve njih, one koji su poslali huligane i same huligane, štiti policija.

Ujedinjeni lopovi Srbije imaju svoje ljude i među onima koji vode Srbiju u Evropsku uniju i među onima koji održavaju dobre odnose sa Rusijom. Njima je jedino važno da niko nikada ne donese zakon o ispitivanju porekla imovine i reviziji privatizacije, a ako i donese zakon, da se taj zakon nikada ne primeni u praksi. Oni će uraditi sve što je potrebno da to tako ostane, i u spoljašnjoj i unutrašnjoj politici. Ne smeta im da Srbija uđe u EU, ako njih niko ne dira. Neće da uvode sankcije Rusiji, ako njih niko ne dira. Ako ih SAD stave na nekakvu „crnu listu“, oni nude Kosovo i Metohiju da bi bili skinuti sa liste. Uvodiće Srbiju u Nato samo da ih više ne zovu u Hag. Kostić traži da kupi sve šećerane u Srbiji za par evra jer „ulaskom Srbije u EU naše referentno tržište biće 500 miliona ljudi, a ne sedam miliona, što znači da morate praviti firme koje mogu da odgovore tolikim zahtevima“, a to je moja firma, to sam ja, ja želim u EU i sve šećerane u Srbiji, ono što je dobro i korisno za mene i moju firmu dobro je i korisno za celu Srbiju, pa ipak, pošto je to samo moja firma, ako ja jednog dana odlučim da sve šećerane u Srbiji, koja mi je dozvolila monopol, prodam partnerima iz Nemačke, to je moje pravo, jer je to moja imovina i mogu da radim sa njom šta hoću (liberalizam, utilitarizam i etički egoizam na delu). Ujedinjeni lopovi Srbije uništiće sve što vredi i saplitaće svakog ko vredi u Srbiji samo da nikada ne bude uspostavljena prava konkurencija, pozitivna selekcija i vladavina prava. Jedini razlog svih mera štednje koje je vlada sprovela u prethodnim godinama, a kojima su obuhvaćeni penzioneri i svi oni koji nemaju neku moć, nisu organizovani i ne mogu da se bune, jeste to što Vučić ne sme da naplaćuje ekstraprofit stranim i domaćim bankama, tajkunima i političarima, ne sme da smanjuje subvencije stranim investitorima, a to nije nimalo putinovski. Došao je na vlast u putinovskom stilu, glumi da vlada na putinovski način, ali u njegovoj politici nema ničeg putinovskog. Putin Ruse vraća pravoslavlju (možda to može drugačije, bolje, ali on ipak to radi), dok Vučić menja svest srpskom narodu i od pravoslavaca želi da napravi protestante. Putin je ojačao državu koja je sada jača od tajkuna, Vučić je pod kontrolom tajkuna, gradonačelnik Beograda je mali tajkun, itd.

Da Vas podsetimo:  Istorijski projekat Srebrenica: Genocidni narativ koji gubi zamah

Dakle, ujedinjeni lopovi Srbije nisu do bogatstva došli poštenim radom, velikim znanjem, genijalnim izumima i slično, nego na onaj bahati, mafijaški, kriminalni način, uz pomoć političara ili kao političari i zaposleni u državnim službama, uključujući i službe državne bezbednosti, zloupotrebljavajući sve što je moglo da se zloupotrebi, varajući svakog koji se mogao prevariti. U poslednjih 15 godina malo su se civilizovali, fabrike preuzimaju preko nameštenih tendera – „sve po zakonu“. Kada je gladan narod postao besan na pohlepne evrofile i demokrate, našli su sirove radikale i od njih napravili umivene evropejce, naprednjake, ali je sve privid – oni su nazadnjaci koji sprečavaju normalan razvoj Srbije. To nije moglo dugo da traje, pravu prirodu su pokazali kada su smanjili penzije i u slučaju rušenja u Savamali.

Vučić je izbio na prvo mesto liste. Izgleda da će on biti „srpski Sanader“. Ne može se reći da nije učinio sve što je mogao da učini da postane „najkrupnija riba“, da vlada diktatorski, i stvori sliku o Srbiji kao državi u kojoj se za sve u državi pita samo jedan čovek, Vučić. Uhapsiti Vučića zato što je lopov (dakle, kada se prikupe dokazi), obezbediti pravično i pošteno suđenje, zaista bi bila pozitivna vest i u Srbiji i u regionu i u svetu, ali se ne sme na tome stati.

Da bi izgradili demokratsku Srbiju u kojoj zaista postoji vladavina prava, mi treba da radimo sve suprotno od Hrvata.

Prvo, niko ne treba da bude uhapšen da bi bio „žrtveni jarac“ ako zaista nije kriv, ili ako je stvarno homoseksualac, pa samim tim najslabija karika u lancu moćnika. Svako je nevin dok se ne dokaže suprotno, nema hapšenja pred novinarima i kamermanima, sve mora da se radi u skladu sa zakonima, na civilizovan, hrišćanski način.

Drugo, hapšenje „srpskog Sanadera“, tj. Vučića, ne sme da se završi samo na Vučiću. Svi političari koji su postali tajkuni poput Dinkića, Đelića, Vlahovića, Mihajlovića, Čovića, Nikolića, Cvetkovića, Dačića, Jovanovića, Malog, Vesića, Đilasa, Novakovića, Milovanovića, Vučelića, Draškovića, Ilića, Palme, Krstića, Šapera… tj. svi za koje se osnovano sumnja – treba da odgovaraju, kao i svi tajkuni iz Šekspirove ili „srpskog Davosa“ (Kostić, Mišković, Beko, Cane Subotić, Nicović, Matić, Hamović, Lazarević, Matijević, Mitrović…) i sa liste SNS (Popović, Karići… bez obira što imaju dobre veze u Rusiji). Da li svi građani Srbije treba da plate odštetu vlasnicima legalnih objekata u Savamali koji su nelegalno srušeni, ili oni koji su organizovali i sproveli to rušenje, sa fantomkama, bez odluke suda, treba da plate odštetu? Zar nisu oni koji grade „Beograd na vodi“, i ruše sve oko toga, veoma bogati ljudi? Koliko takvih tužbi i raznih odšteta čeka Srbiju ako uredimo pravosudni sistem? Kako su neki zaposleni u pravosuđu, policiji i vojsci postali milioneri, vlasnici firmi i brojnih nekretnina. Među raznim funkcionerima i radnicima tužilaštva, sudova, policije, vojske, građevinskih i svih drugih državnih inspekcija, agencija, javnih preduzeća, lokalnih samouprava… postoje multimilioneri koji imaju novca skoro kao i političari i tajkuni čija sam imena naveo (a naveo sam ta imena zato što su opštepoznata i zato što ih mediji dovode u vezu sa raznim krivičnim delima već godinama), i oni bi, ako se donesu i primene zakoni o poreklu imovine i unakrsnoj proceni imovine, sa svim povezanim licima, bili u velikim problemima da dokažu poreklo svog bogatstva. Sa tim platama to nikako nisu mogli da steknu, to znaju i mala deca. Zar sada svi građani treba da plaćaju njihove greške i za njihova nedela? Koliko su bogati načelnici beogradske i republičke policije, tužioci i sudije iz pravosuđa, koji rade za one koji grade „Beograd na vodi“ i ne istražuju ko je odgovoran za rušenja u Savamali, ko je platio ljude sa fantomkama i ko su ljudi ispod fantomki? Ako sutra država mora da plati odštetu vlasnicima tih objekata i ljudima koji su se tu zatekli i doživeli torturu, država novac prvo treba da traži među onima koji su u ime države činili nedela.

Da Vas podsetimo:  O fenomenu srpske nesloge

Treće, to ne treba da uradimo zbog Evropske unije (ne treba ni da idemo u EU), već to moramo da uradimo zbog sebe samih, da bi kao narod preživeli, jer ako ne iskorenimo korupciju ne možemo da razvijamo ekonomiju i uvodimo pozitivnu selekciju, ako nema posla i pozitivne selekcije, nastaviće se „odliv mozgova“, širiće se „bela kuga“… Iz Srbije je izneto preko 50 milijardi evra, vladajuća elita (par hiljada ljudi) raspolaže sa preko 20 milijardi evra kapitala i imovine u Srbiji i svetu. Da se obnove sva porodilišta i dečje bolnice, škole i fakulteti, da se završi Hram Svetog Save, obnovi Hilandar, finansiraju narodne kuhinje, svratišta za decu… potrebno je najviše 2 milijarde evra. Potrebno je da daju manje od 10% odsto onoga što su pokrali, i nisu to uradili. Srpsku vladajuću elitu čine pohlepni, bahati i neotesani ljudi. Lopovi koji kradu od svog naroda, od svoje države, nemaju problem da prodaju i svoju državu, posebno ako ih neko ucenjuje, a takvi su laka meta za tajne službe. Dakle, to moramo da radimo zbog sebe, a ne zbog EU/Nato, ili Rusije, samo tako Srbija može da bude suverena država. Potrebno je odvojiti žito od kukolja: poštene političare od političara-lopova, poštene privatne preduzetnike od tajkuna ili lopova, poštene policajce od policajaca-lopova, poštene sudije od sudija-lopova. Unutar sistema sada su lopovi u većini i jači, i unutar medija (među novinarima i urednicima), i unutar akademske zajednice jači su oni sa plagijatima i kupljenim diplomama, isto stanje je u zdravstvu gde postoje ljudi koji čak i bebe prodaju, zato se moramo boriti i van sistema i kroz sistem. Nisu svi isti, neće svako raditi isto što i oni pre njega.

nikolav

Nikola Varagić

nikola5.wordpress.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime