Otvoreni poziv akademiku Dušanu Teodoroviću za obnavljanje moralne vertikale u SANU

3
1505
Miodrag Kulić / Foto: printscreen

Poštovani gospodine Teodoroviću,

Ovim putem Vam zahvaljujem, lično i u ime niza intelektualaca iz srpske dijaspore, na istrajnom i stručnom delovanju da se ministru finansija Siniši Malom poništi plagirani doktorat. Time ste učinili važnu uslugu Beogradskom univerzitetu (BU) i naučnoj zajednici u Srbiji, makar da delimično povrate dostojanstvo i krenu u dalje čišćenje zagađene intelektualne sredine u Srbiji. Ali, taj čin Vas i obavezuje u budućnosti, da ostanete na čelu borbe protiv naučne korupcije i krađa intelektualne svojine u Srbiji. Bilo bi pogubno da se u Srbiji – sa korumpiranom vlašću i medijima – školstvo i nauka zaglibe u toj močvari nesankcionisanih krađa.

Poznato je da neakademskog ponašanja ima ne samo na privatnim i državnim univerzitetima, već i u samoj Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), čiji ste Vi eminentan član. U tom smislu bilo bi od velikog značaja, da se odlučno angažujete u obnavljanju moralne vertikale u SANU, koja se izgubila u moru neakademskog ponašanja i krađa intelektualne svojine njenih članova.

U tom kontekstu, početkom marta 2019. ukazao sam, a i dao materijalne dokaze, da postoji osnovna sumnja da je predsednik SANU Vladimir Kostić manipulisao podacima o svom naučnom stvaralaštvu, kao i da je obilno prisvajao tuđu intelektualnu svojinu, odnosno dopisivao svoje ime na tuđe naučne radove (ovdeovde). Argumente sam bazirao na najpoznatijim bazama naučnih podataka Web of Science-All Databases (i Google Scholar) čije greške (pri umanjivanju broja publikovanih radova) ne prelaze 10%.

Ali, slučaj predsednika SANU – koji svakako zaslužuje da se o njemu raspravlja u forumima SANU – ostaje u senci prisvajanja intelektualne svojine, planetarnih razmera, od strane Vašeg kolegeakademika i teorijskog fizičara Đorđa Šijačkog (72). O tome smo, krajem marta 2019, argumentovano pisali dr Filip Vukajlović – teorijski fizičar i naučni saradnik Instituta u Vinči i pisac ovog teksta, dr Miodrag Kulić – teorijski fizičar iz Nemačke, pritom koristeći podatke iz gore navedenih vodećih baza naučnih podataka (ovdeovde). SANU nije uopšte reagovala na ove argumentovane optužbe.

Da Vas podsetimo:  Ministar za nerviranje opozicije u Vranju: Pravite decu, novac nije faktor

Dati sz stručni argumenti (ovdeovde) o tome da je akademik i teorijski fizičarĐorđe Šijački, grubo i beskrupulozno prisvojio tuđu intelektualnu svojinu, jer se u periodu 2008-2018. potpisao na neverovatnih 838 eksperimentalnih radova ATLAS kolaboracije sa CERNOM a da u njihovoj izradi nije uopšte učestvovao (ovdeovde)! Dimenzije ovog planetarnog prisvajanja od strane akademika Šijačkog su ogromne i senzacionalne, jer je on u proseku publikovao oko 85 (!) radova godišnje, koji su citirani preko 34 000 (!) puta i pri tome je ostvario enorman Hiršov indeks 81(!). Na taj način on je sebe stavio na lažni pijedestal najuspešnijih srpskih naučnika svih vremena. Napominjem da se tendencija prisvajanja intelektualne svojine od strane akademika Šijačkog nastavlja i u 2019. Inače, akademik Šijački se potpisivao na ove radove samo zato jer je bio potpisnik ugovora sa CERN-om (Kolaboracija ATLAS) u ime Instituta za fiziku u Beogradu! Znači da, pored prisvajanja tuđe intelektualne svojine, akademik Šijački čini flagrantnu zloupotrebu službenog položaja. Ova porazna činjenica, da je akademik Šijački potpisivao naučne radove bez ikakvog ličnog doprinosa, lako se dokazuje uvidom u interne baze Kolaboracije ATLAS u CERNU. Koliko je poznato, u njima uopšte nema odgovarajućih internih nota i prezentacija na internim sastancima, koje bi potvrdile učešće akademika Šijačkog u tim radovima – makar i u diskusijama, a da ne govorimo o njihovoj izradi (ovdeovde).

Napominjem još i sledeće (ovdeovde):

(1) Ovo neprikriveno i brutalno prisvajanje tuđe intelektualne svojine, od strane akademika Šijačkog, koštalo je državu Srbiju oko 100.000 švajcarskih franaka. Naime, za svakog potpisanog srpskog doktora nauka na radovima kolaboracija sa CERN-om Srbija je plaćala po 10.000 švajcarskih franaka godišnje! Inače, akademik Šijački je od 2014. godine u penziji.

Da Vas podsetimo:  Veće zagađenje vazduha, manje dece na Zapadnom Balkanu

(2) Na osnovu ovog nesankcionisanog prisvajanja tuđe intelektualne svojine, akademik Šijački(72) je stekao i veliki broj prestižnih i dohodovnih strukovnih funkcija (u 2017. ih je imao čak 17) u važnim odborima za nauku i fiziku, u kojima su se donosile sudbonosne odluke za srpsku nauku (ovdeovde). Tako, ovaj srpski matematički fizičar, bez stvarne kompetencije za pitanja realne fizike, igra glavnu ulogu u odlučivanju o najbitnijim projektima u srpskoj fizici niz godina – kao što su između ostalog nedefinisani, groteskni, skupi i od naučne javnosti potpuno sakriven projekat Verokio, kao i nedavno članstvo Srbije u CERNU. Oba ova projekta, koji nisu uopšte prošli ocenu naučne javnosti (ali su ih zato odobrili vrhunski znalci, ministar Šarčević i premijerka Ana Brrnabić!), naneće Srbiji u narednim godinama veliku materijalnu štetu od nekoliko desetina miliona evra!

Na osnovu iznetih argumenata i činjenica (ovdeovde), molim Vas, poštovani akademiče, da u etičkom odboru SANU (ili ako takav odbor nekim slučajem u Akademiji ne postoji, u Odboru za nauku, odnosno Izvršnom odboru Predsedništva SANU) pokrenete raspravu o flagrantno neakademskom ponašanju akademika Šijačkog, koji je godinama brutalno prisvajao tuđu intelektualnu svojinu i potpisivao se na radove na kojima uopšte nije učestvovao. Ovakvo skandalozno prisvajanje tuđe intelektualne imovine zahteva ne samo oštre disciplinske mere od strane SANU, već i rigorozne zakonske mere. Molim Vas, pokušajte da što pre skinete ovu veliku ljagu sa SANU.

Nema sumnje, da je neakademsko ponašanje akademika Đorđa Šijačkog mnogostruko veći i teži moralni (ali i zakonski) greh od plagijata g. Malog. Uz to, porazna je činjenica za srpsku univerzitetsku i naučnu javnost, da je na listi od 250 potpisnika – akademskih ličnosti koji su podržali Vaš zahtev Rektoru BU za poništavanje doktorata g. Malog, potpis akademika Đorđa Šijačkog bio na TREĆEM MESTU!

Dr Miodrag Kulić,
teorijski fizičar, Nemačka
Izvor: stanjestvari.com

3 KOMENTARA

  1. U srbiji se ni jedan rad ne ceni i ne vrednuje a kamoli intelektualni i naucni rad na akademskom nivou.Zato i postije plagijati i prepisivanja nista cudno. Sve je to u paketu
    sunovrsta sistema vrednosti na svim nivoima djaba ovi cllanci .

  2. Vi gospodine doktore bolje da ste pisali Đilasu! Teodorović je Đilasov akademik, ne udružuje se on bez Đilasa. Nego lepo Vi u Savez, pa tamo možete da se udružite sa Teodorovićem!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime