Otvoreno pismo poslanicima koji su ponizili majke u Srbiji

3
890

Za 129 poslanika koji su juče na skupštinskom zasedanju rešili da se prave da majke ne postoje, da problemi porodilja nisu važni i da je sasvim normalno da jedna trudnica dobija 1.000 mesečno, za tih 129 ljudi koje plaćamo iz naših džepova kako bi radili u našem interesu, umesto što ih gledamo kako se upliću u besmislene stranačke rasprave, imamo samo jedno jedino pitanje – kako živite sami sa sobom?

Kako ste sinoć došli kućama posle zasedanja i pogledali svoje dete u oči? Ženu, muža, majku, sestru…? Jeste li im se pohvalili kako ste, kada je predstavica inicijative #MameSuZakon i poslanica Pokreta centra Tatjana Macura iznela predlog da se izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nađu na dnevnom redu, rešili da okrenete glavu na drugu stranu i pravite se da se ništa ne dešava? Da niste čak imali toliko obraza da se izjasnite, kako god, samo da date do znanja majkama u Srbiji da znate da one postoje i da su njihovi problemi realni?

 

Facebook VIDEO

 

Facebook Video Line
Je l’ vam bilo makar malo glupo što je samo 13 od 142 prisutna poslanika glasalo ZA – za to da se raspravlja o promeni diskriminatornog zakona koji ugrožava hiljade žena širom zemlje? Ili što ste, kako naglašavaju iz inicijative, ponovo pravili cirkus od Skupštine umesto da se stvarno pozabavite ovim, ali i svim ostalim problemima za šta vas, ponavljam, građani plaćaju? Kako sami sebi opravdate na kraju dana to što primate platu da biste ismevali naše probleme i svađali se oko stranačkih gluposti?

Na ova pitanja nikad nećemo dobiti odgovore, ali ako među vama ima ikoga sa bar malo dostojanstva, nećete dozvoliti da se ovo ponovo desi. Jer, to što ste rešili da potpuno izignorišete predlog zakona nije jedina stvar zbog koje su majke danas ogročene – već i način na koji ste im stavili do znanja da vas ne zanimaju. To će vam najbolje objasniti dve aktivistiknje Inicijative, Sandra Ćirić i Ivana Tanasijević, koje su juče ispred Skupštine pokušavale da skrenu vašu pažnju na ovaj problem.

„Ispred glavnog ulaza, muk. Prilaze nam samo pojedini poslanici, većinom iz opozicije, slikaju se u znak podrške, pružaju ruku. Većina poslanika vladajuće koalicije ide na sporedni ulaz. Oni koji su ipak krenuli na glavni ulaz, odlučno nas izbegavaju. Odmahuju rukom. Naprasno žure. Prolaze pored nas i prave se da nas ne vide. Ne dižu glavu. Neki od najglasnijih u Skupštini, sada ćutke prolaze pored nas, ne otpozdravljaju ni dobar dan. Pojedine žene su još gore. Ana (zaboravila prezime) iz DJB-a mi i ne da da joj priđem, sa udaljenosti izgovara „Hvala!“ i podiže ruku u znak odbijanja. Žena. Buduća majka. Članica nazovi opozicije. Šta onda očekivati od drugih i kako se onda ne zapitati ko to sedi u Skupštini i ko nas predstavlja u Domu svih jednakih? Ko zastupa i štiti naša prava? Ko donosi zakone? Zar ne bi trebalo da su oni naši predstavnici? Da u Skupštini samo aklamuju volju naroda?!

Iako smo se dostojanstveno držale, danas smo se iznad svega osetile poniženo, obespravljeno, danas nam je vladajuća koalicija poručila, po ko zna koji put da za njih ne postojimo van izborne kampanje“, podelila je Sandra nakon sramnog ishoda jučerašnje sednice. Znate li uopšte, dragi poslanici, zašto majke traže da se zakon promeni? Znate li šta piše u predlogu izmene? Da među tim ženama ima trudnica koje dobijaju po osam hiljada dinara mesečno po novom zakonu, da ima majki dece sa invaliditetom koje će ostati bez tuđe nege i pomoći, i da ima onih uspešnih žena kojima će država da oduzme deo plate ako zatrudne jer su procenili da su im primanja, prosto, prevelika? Jeste li uopšte svesni koliko je žena ugroženo novim zakonom?

Da Vas podsetimo:  ŠTA TO BI RIO TINTO?

Iz inicijative Mame su zakon najavljuju da su besne, ali da ih ovo neće zaustaviti – sada planiraju još jače da se bore. Jer su juče pretrpele poniženje kakvo nikad nisu zaslužile i jer ste pokazali da ih ne poštujete. A znate li šta se desi kada ne poštujete zakon, posebno jedan tako jak i važan kao što su mame?

Ne znate, ali saznaćete.

Ljubica Krstić
noizz.rs

3 KOMENTARA

  1. Ne sviđa mi se naziv „Mame su zakon“. Ionako nas bije glas da smo edipalni narod (Jova Rašković). Na kraju će tražiti da se neko napinje umesto njih, pa kad rode Luja Četrnaestog, da ih maze kao caricu Viktoriju.

  2. Sve trudnice treba da imaju istu nadoknadu ili pak prosecna plata za one koji rade a pola od nje za one koje ne rade. Ili neka vide kako se radi u evropskim drzavama tako neka bude i kod nas. Ali ovo [to nasim majkama rade to je katastrofa. Ako uzmemo u obzir da zene koje su zaposlene dokazono im se povecavaju plate pa im prosek bude toliko veliki i nerealan koji niko ne proverava, a drzava placa. Primer u skolstvu administrativni radnik primala je platu 51.000 kada je otisla na bolovanje dobila je prosek 88.000. To znaci da ce primati 37.000 hiljada na poklon.Sto bi bilo u pravnoj drzavi krivicno delo a kod nas ona je dobila povecanja za te mesece i to joj se uracunala. E ti dobijaju i plate koliko hoce jer im sistem vladavine prava dozvoljavaju da uzimaju i ovo nije jedini slucaj. A zene koje nisu u radnom odnosu mizerija, bruka. Hihova deca za ovu drzavu nisu ista.
    Ove u skupstini nece dirnuti ovo otvoreno pismo, kod nas svak donosi zakon , podrska za sve majke i jednakost dosta nam je lopovluka i ti si moj a ja mogu da ti dam koliko hocu. Dosta nam je ovog zla. Ovo je Srbija svih nas pa se zato organizujmo podrzimo da svi imaju ista prava. Svaka bi zena radila. Ali nema gde. Mnoga imamo pametnih zena koje bi mogle da rade u Skupstinu, da zamene onu starost koja treba da uziva sa u penziji, a oni su zaseli ustolice skupstinske pa i neznaju koje zakone donose. Ali nasi pametni ili nemaju posla ili odlaze iz zemlje. Ako mozemo da se slozimo napravimo organizacije u svakom gradu peticije i trazimo izmenu. Svakodnevno smo izlozeni nepravdi, otimacini sirotinji i dosta nam je kad nas pitate sta imamo za rucak da kazemo nista a sta imate za veceru ono sto je ostalo od rucka.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime