Šefica poslastičarnice Anica Džepina dobila je te 1974. godine neobičan zadatak: da originalnim tortama i kolačima osveži ponudu popularnog beogradskog hotela.
Tada je nastao čuveni “moskva šnit”, torta koju su kao svojevrsni simbol grada probale i mnoge slavne ličnosti pri poseti Beogradu.
Ova torta je ponos Beograda!
Višnje, ananas, slasni šamponez krem, hrskave kore i bademi spoj su savršenog “moskva šnita” koji decenijama unazad zadovoljava i najzahtevnija nepca srpske prestonice. I danas ga služe sa ponosom, a domaći sladokusci i turisti koji dođu u Beograd rado svraćaju bar na jedno “fino parče Beograda”.
Sve je počelo davne 1974. godine, kada su seckane višnje uronile u sladak šamponez krem, a hrskava kora od badema spojila ih sa sočnim ananasom. Sve to veštim rukama umešala je i naslagala prvi put Anica Džepina. Uprava je od nje tada zatražila da napravi kolač koji će se izdvojiti po ukusu od tadašnjih slatkiša.
Sve je počelo davne 1974. godine…
– Imala sam snage i volje da unesem nešto novo u renovirani objekat, svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam raznovrsne recepte dok nisam stvorila šnite sa imenom hotela – ispričala je Anica Džepina (77) na 40. godišnjicu nastanka poslastice.
Višnje, ananas i bademi glavni su sastojci ovog kolača, ali taj izbor nije slučajan. Višnje se prokuvaju gusto, i procede, a isti je postupak i sa ananasom.
– Na taj način torta može stajati dugo, a da se ne pokvari – ističe Anica.
Skromna kreatorka “moskva šnita” danas je uveliko u penziji, ali je recept ostao isti, a u hotelu kažu da i ne nameravaju da ga menjanju.
Ivo Andrić ovde ima svoj sto, a “moskva šnite” jeli su Pavaroti, Robert de Niro…
Danas se proda oko 12 tona “moskva šnita” godišnje, što je ogromna količina, a to govori o kvalitetu koji je i dalje, posle više od četiri decenije prisutan. Iako postoje originalni recepti za ovaj kolač, on nikada ne može biti ukusan kao u našem restoranu.
U restoranu gde se služi “moskva šnit” Ivo Andrić i danas ima svoj sto, a poslasticu koja je postala pravi beogradski brend su, priče kažu, probali brojni čuveni gosti Beograda, među kojima i Indira Gandi, Robert de Niro, Lučano Pavaroti…
Kako se pravi “Moskva šnit”:
Sastojci
23 jaja
400 grama oraha
100 grama slatkih prezli
1.250 grama putera
1.700 grama šećera
700 grama ananasa
700 grama breskve
3 kilograma višanja
500 grama badema
Priprema
Za kore je potrebno umutiti belanca sa 450 grama šećera i u to dodati prezle i orahe. Smesa se podeli na četiri dela, razmaže na papir za pečenje i peče pola sata na 220 stepeni. U šamponjez krem stavlja se kilogram putera, kilogram šećera i 20 žumanaca. Krem skuvati i ohladi, a posebno se ušpinuje sa 200 grama šećera i pola litra vode.
Torta se filuje: kora, ananas, breskve, krem…
U drugoj posudi umute se tri belanca i 50 grama šećera. Ušpinovani šećer sipa se u ulupane belance i dok se masa hladi penasto se umuti puter. Oba krema se sastave i kore se filuju sledećim redom: kora – ananas i breskve – krem – kora – višnje – krem – kora – krem – kora- krem – badem. Torta se na kraju panira bademom, prethodno poparenim, isečenim na listiće i pečenim u rerni.
Izvor: Magazin Novosti