Nova evropska vojska kao ravnoteža NATO-u i Rusiji

1
1090

natoŠef vlade Evropske unije Žan Klod Junker, poznati lobista međunarodnih kompanija, predložio je stvaranje zajedničke evropske vojske na temeljima vojski Nemačke i Francuske. O ovoj novoj ideji ujedinjenja Evrope diskutovaće se na sledećem samitu EU u junu.

Žan Klod Junker je dok je bio premijer Luksemburga oslobodio međunarodne korporacije plaćanja taksi u njihovim otadžbinama što je povećalo teret krize na leđima običnih ljudi. Napravio je time ogroman skandal u Evropi, mnogi političari su protetstovali protiv postavljanja Junkera za šefa Evropske komisije.

Da li ovaj čovek narušene reputacije ponovo radi na strani velikih lobista, ovog puta za vojno-industrijski kompleks?

Prema Žan Klodu Junkeru, evropska armija može da dosta uštedi zajedničkom kupovinom razvijenog oružja. Očigledno, on stvara novu ekipu starih prijatelja. Grčka armija je najmoćnija u EU sa 1462 tenka dok Nemačka sa druge strane ima 322 tenka. Ovaj tim starih prijatelja će biti u mogućnosti da napravi narudžbine za vojno-industrijski kompleks Francuske i Nemačke.

Razlog je jednostavan. Tamo je kriza i nema investicija. Prethodnih nekoliko godina oko 50 procenata nemačke industrijske opreme nije radilo zbog nedostatka narudžbina, prenosi Bundestag.

Naravno, pravi razlog se ne objavljuje. Izgovori za agresivnu strategiju su tradicionalni: “ruska pretnja” i oslobođenje od diktature NATO-a (SAD-a). “To bi bio signal Rusiji da smo mi ozbiljni u očuvanju evropskih vrednosti.”, izjavio je šef Evropske komisije. “Ujedinjena EU armija bi služila kao zaštita protiv posledica krize u Ukrajini. U budućnosti bi štitila nenatoovske zemlje od opasnosti vojne invazije.” rekao je Junker u intervjuu za Die Welt.

Nemački oficiri podržavaju ideju zajedničke evropske armije

Projekat je odmah dobio odobrenje od nemačkog ministra odbrane Ursule von der Lyayen. Drugi nemački političari kao što su predsednik Međunarodnog komiteta u Bundestagu Norbert Retgen i šef Komiteta za odbranu socijal-demokrata Hans Peter Bartels takođe su podržali Junkera. Rekli su da nema potrebe pregovarati odjednom sa svih 28 država. Prema njima, može se početi sa zaključivanjem bilateralnih sporazuma.

Da Vas podsetimo:  Cimet je zdrav, ali postoje situacije kada treba smanjiti njegovo korišćenje

Nemačka štampa je takkođe optimistična. Frankfurter Runschau veruje da je šef Evropske komisije Žan Klod Junker dao razumnu sugestiju. Novine podsećaju na 1952. godinu kada su Francuska, Nemačka, Italija i zemlje Beneluksa želele da stvore zajedničku odbrambenu armiju ali su francuski golisti i komunisti sahranili ideju u vladi.

Novine Numberger ZeitungNumberger Zeitung su prenele da Evropa mora da shvati da svet vidi Evropsku uniju kao nešto veće od ekonomske unije. Stoga Evropa bi trebalo postati nezavisna i moralno i vojno kako bi preživela između dve sile.

Vredno je spomenuti da su nemački mediji aranžirali napad protiv generala Filipa Bridlava, komandanta NATO-ovih snaga u Evropi. General je previše agresivan i nedosledan u svojim optužbama protiv Rusije. Nemački blogeri veruju da bi stvaranje jedne evropske armije značilo kolaps NATO-a jer bi njegovo postojanje bilo nepotrebno.

U ovom slučaju SAD bi izgubile kontrolu nad Evropom, jer je kontrola bazirana na evropskim vojnim i političkim garancijama. Ako Evropa ima svoju nezavisnu armiju sa Francuskom koja poseduje nuklearno oružje Britanija neće morati da se pridruži armiji i Evropa će dobiti vojnu i političku nezavisnost.

Ime zemlje koja je naručila plan da stvori jedinstvenu vojsku je očigledno – to je Nemačka. Zemlja je nedavno objavila planove o povećanju svojih oružanih snaga. Berlin troši 37 milijardi evra godišnje na svoje vojne snage a ove godine će povećati budžet na 74 milijardi, prema NATO direktivi da troši 2 procenta BDP-a na odbranu. Junker ovde priča umesto Merkelove, kojoj nije dozvoljeno da bude “agresivna” prema poglavlju UN-a.

“Ne mislim da će Nemačka ući u konflikt sa NATO-om. Istovremeno, očigledni su različiti interesi. U nemačkoj se nalazi veliki broj američkih trupa i to je okupacija u principu. U tim uslovima Nemačka ne može da ide protiv NATO-a, ali bi Nemačka volela da pokaže da je najvažnija zemlja u EU.” , rekao je za rusku Pravdu Vladimir Jevsejev, direktor Centra za javna politička istraživanja.

Da Vas podsetimo:  Verujem u jednog autora (O tome zašto preskakati reference)

“Problem stvaranja evropske armije se pojavio tokom evroameričkih kontradikcija u vojnim i političkim problemima.”, izjavio je Mihail Aleksandrov, vodeći ekspert Centra za vojno političke studije, i doktor političkih nauka za rusku Pravdu. Prema naučniku, Junkerova izjava je diplomatski pritisak na SAD.

“Očigledno su Evropljani zadovoljni sporazumom u Minsku i ne žele da ih izbace iz koloseka dok SAD nastavlja sa vođenjem tvrde linije”, rekao je Aleksandrov.

Junker je sam potvrdio prethodno mišljenje: “U pogledu spoljne politike, deluje da nismo ozbiljno shvaćeni.” Ipak čak i najoptimističniji evropski federalisti ne računaju na stvaranje “Junkerove vojske” u skorijoj budućnosti. “EU nema kapacitet niti resurse za izgradnju zajedničkih oružanih snaga”, rekao je finski ministar spoljnih poslova Erkki Tuomioja.

Kakvi su uticaju na Rusiju?

“Rusija će morati da odgovori stvaranjem ofanzivnog potencijala, čim primeti vojni razvitak blizu svojih granica, poput konstrukcije skladišta teškog naoružanja koje može da podrazumeva razmeštanje snaga NATO-a ili EU. Ruski odgovor može da pogodi baltičke države. Ako se to dogodi možemo pričati o ozbiljnoj trci u naoružanju na evropskom kontinentu i celokupnom pogoršanju bezbednosti u Evropi”, zaključio je Vladimir Jevsejev.

(Pravda.ru prevod Maja Orlić)

srbin.info

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime