Paščad – S lanca

2
1255
Milijana Baletić / Foto: YouTube Screenshot

E, može li išta biti očiglednije, u ovoj bezočnoj bitki, koju Zapad protiv pravoslavlja vodi, od toga što – baš na Kosovu i Metohiji – tu gde je ukopan temelj našeg srpskog pravoslavlja – baš tu – instalira „šiptaristan“ – prvu čistu islamsku državu na Balkanu?!

Bože dragi, „guste“ li nedelje za nama?! Mada, plašim se da je to ništa pri što bi moglo biti „gusto“ u nedeljama koje nas čekaju?! Ne da su Srbiju stisli, nego – sad ili nikad?! Mada – to što se žuri našim otimačima KosMeta – teško iko može da mi objasni – a, što bi to trebalo i nama da se žuri?!

Gledajući redosled susreta koje su srpskome predsedniku ispisale velike sile, naizmenično me obuzimala strepnja i spokoj, u zavisnosti od toga koja se od njih u’vatila olovke i protokola?!

Na opštim parlamentarnim izborima u Srbiji 21. juna, Vučićevi naprednjaci odneli su dvotrećinsku većinu, čemu su se – najviše obradovali – naši zapadni prijatelji?! Sva likovanja pobednika u Srbiji – ništa su pri zapadnjačkom likovanju, jer – Vučić sad ima toliko vlasti, da „može komotno da odlučuje“?! A, pošto mene ‘vata jeza, skoro, od svega onoga što njih raduje – i ova njihova radost – unela mi je strepnju!

Posle izbora sledio je put u Moskvu 24. juna na vojnu paradu povodom 75 godina od pobede nad fašizmom, zatim 25. juna sa EUropejskim zvaničnicima u Briselu i – ono od čega smo strahovali – „vidovdanski“ dogovori sa Šiptarima u Beloj kući!

A onda je 24. juna, Specijalni sud za zločine OVK u Hagu, objavio sadržaj predloga optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija – i to, baš, sad – a razmatraju je još od pre osnivanja suda?! Tači ti tu, odma’ „obrnu avion“ sa koridora ka Vašingtonu i vrati se u Prištinu?! I premijer im Avdulah Hoti, isto je uradio sutradan!

Nakon ovoga, nastade opšti haos, začuđenost oko miniranja „vidovdanskih“ pregovora, otkrivanje mnogih žarišta među zapadnjacima, iznošenje prljavoga veša i premetačina prioriteta u događajima!

Neskriveno radovanje EUrope zbog toga, pogotovo Nemače – bilo je očigledno!

Međutim, glavni američki akter tog susreta Ričard Grenel, kao da se ništa nije desilo – diplomatski hladno je tvitovao – „iščekujem promenjeni datum sastanka uskoro“?! Ili u prevodu – ne bih se ja, baš toliko, radovao?!

Jeste da su, u tom rivalitetu, Amerika i Nemačka, po mnogim pitanjima iskopale ratne sekire, ali ovaj, u najmanju ruku, diplomatski skandal, da na putu za Vašington isteraju iz aviona gosta Bele kuće – jer je ratni zločinac – odslikava duboku pozadinu raspolućene Amerike! I ne samo to – ovo je i školski primer sunovrata vremena, u kojem živimo?!

Ako se uzme, da je sastanak organizovala Bela kuća – što je istovremeno i sinonim za predsednika Amerike i njegov najuži tim – čija je rezidencija i radno mesto Bela kuća, a s druge strane– svi tužioci tih Specijalizovanih veća u tom sudu u Hagu su iz Amerike – zaključak je – tu nešto debelo smrdi u sudaru duboke države i Trampa!!!

Ovde će mnogi pokušati da izvuku korist – i oni koji iza ovoga stoje i – kolateralni dobitnici! Duboka država, oličena u demokratskoj stranci, kojima, po pitanju KosMeta, ne odgovara ništa mimo onoga što su oni, već završili NATO bombama – ovim su upisali sebi još jedan poen u rušenju Trampa! A među sukobljenim šiptarskim klanovima u Prištini, miniranje pregovora, najviše odgovara – od Trampove administracije smenjenom Kurtiju!

I Brisel će dati sebi na važnosti i pokušati da podigne rejting slaboj i razjedinjenoj EUropi, kojoj nikako nije moglo da se dopadne da joj – Amerika ispred nosa uzima posao – na kojem ona treba da pokaže kako je bitna!

Što se nas tiče, s obzirom na opštu situaciju – ovu pauzu, u kojoj možemo uhvatiti vazduha – kao da nam je sami sveti Vidovdan poslao! Inače, u tom njihovom rivalitetu, za nas je, kakav god da je – bolji Tramp – i ako je to mala vajda! Dok Nemačka – ko god bio na njenom čelu, hoće – konačno, potpuno i zauvek – Srbiji da otme KosMet?!

Peter Bajer, visoki funkcioner vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Nemačkoj, koji je u njihovoj diplomatiji zadužen za transatlanske odnose – pre obelodanjivanja optužnog predloga, pozvao je i Beograd i Prištinu da se ne odazivaju tom sastanku?! To je pravdao, kao saznanjem da ih tamo čeka nekakav „prljavi sporazum“ u okviru kojega bi mogao pasti i dogovor da se amnestiraju šiptarski ratni zločinci?!

Teško da ste me ubedili, u ovo vaše pravdoljublje?! Pogotovo, nakon – neskrivenoga zadovoljstvo u EUropi, pre svega u Nemačkoj – zbog miniranog susreta! Sklonija sam da verujem, u „zaveru“, ne bi li se vratilo nekadašnje stanje pod američkim demokratama – pod kojima je cvetala snaga i Nemačke i globalističkog čeda, EU?!

Njihovi današnji transatlanski odnosi, sve su samo ne idealni! Pogotovo su SAD i Nemačka ušle u mnoge sukobe, od ekonomskih do bezbednosnih! Tramp preti – i ne samo Nemačkoj – da Amerika više neće plaćati odbranu za druge, traži da povećaju uplatu u budžet NATO, povlači 1/4 američkih vojnika iz Nemačke…!

Eto, kako danas izgledaju ti koji biju žestoku međusobnu bitku – na prvom mestu dve svetske velesile, Amerika i Nemačka – oko našega svetoga KosMeta?! Čija će, u ovoj otimačini biti zadnja – to je za njih pitanje čistog biznisa i prestiža?!

To, što nama KosMet nije teritorija, nego – identitetsko pitanje srpskoga naroda – njih ne interesuje?! Nema tu mesta priči o ekonomiji i boljem životu – to je zavet, sa kojim se ne trguje – i nema tržišnu cenu! Svaka takva ispostavljena cena za KosMet, koja bi bila prihvaćena od strane Srba – bila bi cena kolektivne prostitucije?! E, baš tu – tu gde je ukopan temelj našeg srpskog pravoslavlja – baš zato tu Zapad i instalira „šiptaristan“ – prvu islamsku državu na Balkanu?!

Tako se, ovaj put, sva ispisana protokolarna ujdurma oko KosMeta, prekide na pola puta i završi s Briselom! Tu se Vučić 26. juna sasta sa vrhom EUropejskih glavaša, od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, komesara za proširenje Olivera Varhejija, a EUropejske susrete, na kraju je „zasladio“ sa Miroslavom Lajčakom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Teme su šetale od pridruživanja, ekonomije, do – „razdruživanja“ Srbije sa KosMetom?! Sa svima njima, dan pre, sastao se i „Kosova“ premijer Avdulah Hoti…!

Kada se, ispod svega ovoga, podvuče crta, dođe se do – surove istine – Zapad, nigde drugo na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ne nađe da stvara čistu islamsku državu – nego, baš, tamo gde su duboki koreni nas pravoslavnih Srba?! E, i tu se vidi ta njihova, sveobuhvatna bitka koju protiv pravoslavlja vode! Nije samo Ukrajina, Makedonija, Crna Gora – oni su udarili i u epicentar pravoslavlja na Balkanu – sveti srpski KosMet?!

U ovoj ogoljenoj istini, kao kontratežu, gledam moćno rusko naoružanje – od kojega zastaje dah – kako 24. juna paradira Crvenim trgom u Moskvi u čast 75 godina od Dana pobede nad fašizmom! I, u svemu tome, nije oružje najmoćnije – izraz lica ruskog vojnika koji tu maršira – govori, što je to nepobedivo! E, to brani Rusiju!

I još nešto – ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu – prvo se prekrstio – pa tek po tom, autom u kojem je stajao, ušao na Crveni trgu u obilazak postrojene vojske za paradu, gde su, u sklopu 33 vojne jedinice, učestvovali i gardisti Vojske Srbije!

Dok sam gledala paradiranje ruskog naoružanja, setih se kako je 22. juna i hrvatski predsednik Zoran Milanović – ujahao onom njihovom aždajom od bojnog broda – u dvodnevnu prijateljsku posetu kod Mila Đukanovića?! Mada, ruku na srce, što se hrvatske „bojnosti“ kroz istoriju tiče – od Austrougarske, Hitlerove Nemačke, klintonističke Amerike, EUrope i NATO-a – sva joj je „bojnost“ bila, samo onolika koliko su je gazde poduprle i popustile lanac – svome vezanome paščetu?!

Tu je – simbolika – bitna?! Nije ovde Hrvatska slala poruku Milu, nego je Milo – u dogovoru sa Hrvatskom – poslao poruku pravoslavnim Srbima, koje – zajedno sa vladikama i sveštenstvom SPC – progoni i tamniči po Crnoj Gori?! „Stići će vas naša ruka i u Srbiji“ – što bi nam zapevao Tompson?!

Međutim – istorija, koju živimo – odvija se munjevitom brzinom!

Na paradi u Moskvi, predsednik Srbije sedeo je na centralnoj bini u prvom redu u kojem je sedeo predsednik Putin! E, a na stogodišnjici pobede u Prvom svetskom ratu, organizovane 2018. pred Trijumfalnom kapijom u Parizu – naši zapadni prijatelji – smestili su srpskog predsednika u ćošak sporedne bine?! Tada su, pored francuskog predsednika Makrona – i to, tik Putinu iza leđa – postavili glavnog šiptarskog teroristu i sadašnjeg predsednika takozvane države Kosova* – gore pomenutog – Hašima Tačija?! E, samo sa te pozicije – određivanja mesta Srbiji – za onoga koji ima dobru nameru u vođenju naše države – sasvim je dovoljno za otaranje očiju!

Koliki je danas značajno biti, tako blizu Rusije, potvrđuje i video konferencija Putina i francuskog predsednika Emanuela Makrona, održana 26. juna, isti dan kada je Vučić razgovarao sa zvaničnicima EU u Briselu! Makron je izrazio žaljenje što nije bio na vojnoj paradi zbog korone, sam se pozvao da poseti Moskvu do kraja leta i složio sa Putinom da stalne članice Saveta bezbednosti UN organizuju samit o očuvanju mira i bezbednosti u svetu! I ne samo to – u ovom prijateljskom razgovoru, bez persiranja – razmatrana je i mogućnost za uspostavljanje nove strukture evropske bezbednosti!!!

Međutim, kada je Srbija u pitanju, teško da ja mogu znati ko sve i šta – obećavao Vučiću i zahtevao od njega?! Ali, na onoj konferenciji za medije, dva dana pred izbore, kada je u Beograd došao ruski šef diplomatije Sergej Lavrov – moglo se naslutiti šta je sve Moskva, „naslanjajući uho“ na zapadnjačke dogovore i planove – otkrila i predočila nam?! A posle razgovora sa Putinom iza zatvorenih vrata, koji je 23. juna u Moskvi trajao sat vremena, Vučić je rekao da mu je Putin „na mudar način preneo svoje mišljenje i predloge o pitanju Kosova i Metohije“!

Nije da mi ovo ne zvuči umirujuće, a još ima i ono – za, ne daj Bože – kako se oko KosMeta ne bi moglo desiti nešto što Rusija ne bi htela! Tako je – pored jasno iznesenog stava Kremlja, da je rešenje jedino moguće na osnovu međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i uvažavanja srpskih interesa, Moskva – za slučaj da srpskog pregovarača na tim sastancima, „strefi“ kakva iznenadna slabost pred moćnima – obezbedila „duplu“ garanciju; svaki dogovor, koji bude postignut – „moraće da prođe kroz Savet bezbednosti UN“! Tamo – gde Rusija ima pravo veta!

Milijana Baletić
Izvor: Vidovdan

PODELI
Prethodni tekstČistilište
Sledeći tekstDrugi kraj motke

2 KOMENTARA

  1. Predsednik Vucic ne zeli ili ne sme (sve jedno) ni da pokusa da zastiti SPC ni Srbe u Crnoj Gori od mafijasa Mila Djukanovica. Izigrava legalistu, govoreci „da ne moze da se mesa u unutrasnje probleme druge drzave“. AV pokusava da nadje nekakve floskule i smislja recenice kojima bi oprao svoju necistu savest. Srbi iz Srbije treba da se zapitaju sta radi diplomatija R. Srbije na celu sa povremenim estradnim pevacem Ivicom Dacicem? Pitam se, kakve izvjestaje iz Podgorice salje diplomatsko predstavnistvo Beograda? A tek onda, moze se shvatiti kakav je stav i delovanje AV u odnosu na Kosovo i Metohiju koga on zeli da se rastosilja i postigne ono sto na Balkanu zele USA i GB? Gde to ima u nekoj normalnoj zemlji da kljucnog coveka britanske MI 6 prima predsednik neke drzave i razgovara sa njime u 4 oka, kao sto se to desilo u Beogradu pre nekoliko godina. Valjda predsednik prima predsednika, a ne sefa obavestajne sluzbe… , pa tek onda onaj ko bi trebalo da mu je pandan…

  2. Da li je SRBIJA ikada bila u toliko jadnoj situaciji……………. da strijepi za svoj naj sveti dio ……KiM ….NE od šiptara, NE od Amerikanaca, NE od Njemaca, NE od Europske Unije……Već od svog vlastitog predsjednika VUČIĆA !!!???? Naša najveća nada jeste Rusija, da prvo pokuša da PRISILI Vučića da ne izvrši akt VELEIZDAJE, a potom ako on to ipak učini, da nas spašavaju , odbijanjem istog u O N U …. .Koliko smo postali jadni i čemerni !!!!!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime