Pet stvari koje o svakoj dijeti MORATE DA ZNATE

0
837

mrsavljenje-foter-tanvir-sajib-photo-on-flickrKada držimo dijetu najbitnije je da se dobro raspitamo kod nutricioniste ili lekara šta treba da radimo, kako da ponašamo i koju vrstu namirnica da izbegavamo, kako svi naši pokušaji da smršamo ne bi bili uzaludni.

Najvažnije stvari koje trebaju svi da znaju kada je dijeta u pitanju jeste da treba da se fokusiramo na tri obroka i da izbegavamo unošenje hrane između obroka, kako Mail On Line.co.uk navodi. Takođe, prema njima može se smršati i bez napornih dijeta i kupovine specijalne i vrlo skupe hrane.

Sve u svemu postoji 5 stvari koje bi trebalo da znate pre nego što se upustite u avanturu zvanu dijeta.

1. Nemojte kupovati bezgluteske namirnice!

Bezglutenske namirnice jedite samo ako alergijski testovi pokažu da vam smetaju. Jer ako ste zdrava osoba za normalno funkcionisanje potreban vam je gluten, a ne supstance koje ga menjaju ili njegovo potpuno odsustvo.

2. Izbegavajte suvo ili ušećereno voće

Sveže voće u sebi sadrži mnoštvo vlakana, ali i dosta šećera i vode. Kada se to voće osuši, iza vode ostaju samo ta vlakna kao i kompresovan šećer. Sem ako ne bolujete od problema lenjih creva, ova vlakna vam nisu preko potrebna jer šećer uz ne dovoljnu potrošnju energije može samo da vas uspori u mršavljenju i da pripomogne da vaša dijeta ima suprotne rezultate.

3. Izbegavajte grickalice i jelo između obroka

Jednostavno utvrdite tri obroka i probajte što manje da jedete između njih. Jer svako „grickanje“ između obroka zna samo da vam nabaci nove masne naslage. To se dešava zbog toga što se sa svakim unošenjem hrane u naš organizam oslobađa insulin u krv, koji šećere oslobođene iz hrane pretvara u mast i skladišti u organizmu. Kada konzumiramo hranu koja se sastoji od skroba i ugljenih hidrata, ulja kojima grickalice obiluju, takve supstance insulin i jetra mogu samo u našem telu naslagati kao mast i nikako drugačije.

Da Vas podsetimo:  NOVI LAPSUS MINISTRA? Toma Mona OBJAVIO TVIT, pa doživeo blam zbog kog mu se SMEJE CEO DOMAĆI INTERNET (FOTO)

4. Izbacite ili smanjite unošenje alkohola

Konzumacija alkohola čini sve veći deo života mnogih ljudi, a naročito žena. Često se počne sa vinom dok se kuva, pa se popije još čaša vina ili piva za vreme ručka da bi se stiglo do još par čaša vina za vreme večernje relaksacije.

Ovakve navike se moraju napustiti ako hoćete da smršate jer alkoholna pića imaju dosta šećera koja direktno prave gore pomenute masne naslage, a alkohol ima i kiselinu koja podstiče želudac da jače vari tako da vas često i ogladni pa uz čašu alkohola ide i „nešto laganije“ za jelo, naročito dok se relaksirate. Tako da dok ste na dijeti morate se ratosiljati ove navike i izbegavati alkohol čak i kada izlazite, naročito ako znate da ćete posle opijanja u izlasku završiti pred kioskom brze hrane!!!

5. Ograničite unošenje ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati su puni šećera, a nama šećer treba kako bismo proizveli energiju. Stoga ako samo sedite i jedete slatkiš, grickalice i voće oni će vam stvoriti samo masne naslage. To se naročito odnosi na te rane večernje sate kada odmaramo i relaksiramo se ispred televizora sa čašom vin ili piva i slatkišima i grickalicama. Pošto je šećer zadužen za stvaranje energije, najbolje je uneti ga kroz voće ili slatkiše pre ili posle jako teškog fizočkog treninga ili teškog mentalnog rada.

www.dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime