Plan Zapada: Da se Srbija odrekne Kosova – zarad izbora u Americi i u EU

1
116

Ako je i od Lajčaka, mnogo je. Srbiji je, praktično, poručio da njeno najvažnije državničko pitanje treba da podastre za račun američke i briselske političke elite na njihovim predstojećim izborima 2024. godine. Do tada bi, znači, trebalo da prizna Kosovo i time pomogne aktuelnim vlastima na Zapadu da bi u predizbornoj trci imali čime da se zakite.

Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Posle razgovora sa predsednikom vlade privremenih institucija na Kosovu i Metohiji, Aljbinom Kurtijem, izaslanik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da bi 2024. godina, kada se održavaju izbori u SAD i EU, mogla da bude rok za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, piše Sputnjik.

„Kada nema izbora na Kosovu i Srbiji to ide u prilog postizanju konačnog sporazuma“, rekao je on, ističući da neće biti dobro ako ne bude pomaka do 2024. godine, kada će biti održani izbori u SAD i u EU, jer će tada njihov fokus biti negde drugde.

Odricanje od Kosova zarad izbora Zapada

Svaki dan je važan, kaže Lajčak i dodaje – imamo jedinstven kalendar koji nam ide u prilog, a imamo i jedinstven savez SAD-EU koji podržava Velika Britanija. Imamo taj otvoren prozor koji traje do izbora u SAD i EU 2024. godine, rekao je Lajčak, a preneo Kosovo onlajn.

Komentarišući ovu izjavu, profesor Fakulteta političkih nauka, dr Slobodan Samardžić za Sputnjik kaže da je Lajčak dužan da povremeno daje neke optimistične izjave.

„Meni se ova izjava više sviđa nego ne sviđa. On nam je ovde ipak ostavio neki prostor do 2024. da dišemo“, duhovito i ne bez ironije primetio je naš sagovornik.

On, ipak, smatra da je ovde reč o čistoj spekulaciji koja se ne bazira ni na kakvim činjenicama i da smo mi ovde navikli da se već dugo suočavamo sa raznim datumima, od onih kada ćemo u EU, do toga kada ćemo normalizovati odnose sa Prištinom i ti datumi se, kako primećuje, na naše zadovoljstvo stalno pomeraju.

Da Vas podsetimo:  Marš sa Drine dobili pismo o namerama potpisano između Vlade Srbije i EU

„Kada bi Lajčak znao kakva će biti reakcija u srpskom javnom mnjenju povodom te njegove teze da su tu i Amerika i EU i Britanija spremne da nam pomognu, on takvu izjavu ne bi davao. To samo znači da će se ovde stvoriti još veći otpor prema takvom jednom, kako smo mi to već navikli, nasilnom metodu uterivanja Srbije u obavezu da potpiše priznanje Kosova“, konstatuje Samardžić.

Sudbinom Srbije bi da zakite kampanju

Lajčak, međutim, nije samo time pogodio u metu. Još manje smisleno izgleda njegova opaska da sporazum Beograda i Prištine, koji Zapad čita kao priznanje samoproglašenog Kosova od strane Srbije, treba da bude postignut do održavanja predsedničkih izbora u Americi i onih za Evropski parlament.

Drugim rečima, sudbina države Srbije trebalo bi da bude stavljena u svrhu potpomaganja izborne trke američkih i EU elita.

Mira Kankaraš Trklja

1 KOMENTAR

  1. Kakva sreća, čast, ushićenje, zadovoljstvo, ponos ……….. saznanje da nam nitko, baš nitko ne moze oteti svetinju KiM !! KiM mozemo izgubiti samo ukoliko ga se dobrovoljno odreknemo, ili još gore, ukoliko se netko, u naše ime odrekne KiMa i jednostavno ga pokloni Šiptarima ili Amerikancima, sve jedno……… Da li se mogu HEROJI SA KOŠARA odrećii KiMa i pokloniti ga……..Niti mogu, niti bi ga se oni odreklu , a još manje bilo kome poklonili …………………. a predsednik Drzave ????? Isti onaj, koji komanduje Parlamentom , Skupštinom, Ustavnim Sudom, Policijom , Vojskom, Pravoslavnim Patrijahom Srpskim, Zdravstvom, Školstvom, Vatrogascima, Svim kućnim savjetima i svime i svačime …….. Onaj isti koji reče “ Moze me zvati Bajden, Putin…….bilo tko…. PRAJDA ……neće biti …….“ . Isto tako reče …….Nećemo dozvoliti da Kosovo postane član O U N ……..mi to mozemo uvjek spriječiti…….Nikada nećemo priznati Kosovo…….. Spavate li Vi spokojno, na ovako čvrsta obećanja , nekoga koji dokazano .“ drzi do riječi “ ………!!!????

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime