Pobuna radnica u slovenačkoj firmi

0
627

Radnice preduzeća „Fori tekstil“ u Kragujevcu odbile su danas da rade prekovremeno, jer iako rade po 12 sati na dan njihova primanja su jednaka minimalnoj zaradi, saopštio je Savez samostalnih sindikata Kragujevca.

radnice-pobuna„Ove radnice, bez obzira na prekovremeni i noćni rad, imaju zaradu u visini minimalne zarade u kojoj je sadržan i topli obrok, što je nezakonito. Proverom su utvrdile da neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje“, navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da su radnice, njih 400, odlučile da se „suprostave višegodišnjem zlostavljanju“, kojem su izložene od kada je Zastava tapacirnicu privatizovalo slovenačko preduzeće Fori tekstil koje se bavi proizvodnjom navlaka na naslone za glavu i ruke u automobilima.

Prema navodima sindikata, radnice su odbile da rade prekovremeno iako je rukovodstvo naredilo da prva smena radi od 6-18 časova, a druga smena od 18-6 časova ujutru.

„Druga smena radnica došla je u 14 časova u fabriku, četiri sata pre određenog termina, insistirajući na osmočasovnom radnom vremenu. Radnice iz prve smene pomerile su se sa svojih radnih mesta, a njihova mesta zauzele su radnice iz druge smene, koje su radile do 22 sata i potom otišle svojim kućama“, saopštio je sindikat.

Navodi se da je usledila i „strahovita“ pretnja otkazima kao i ucene rukovodstva preduzeća, ali to radnice nije pokolebalo.

Radnice optužuju rukovodstvo za nepoštovanje radnog vremena, rad u trajanju od 12 sati dnevno, onesvešćivanje premorenih radnica, neplaćanje noćnog rada, preraspodelu radnog vremena u kojoj se gubi njihov prekovremeni rad kako ne bi bio plaćen.

Kako tvrdi Samostalni sindikat Kragujevca, radnice ukazuju i na to da se telefonskim pozivima obaveštavaju kada treba da dođu da rade, na normative koje skoro niko ne može da dostigne, manipulacije sa obračunom zarade, koeficijentima po kojima se obračunavaju.

Da Vas podsetimo:  Korona: Kako se broje žrtve novog virusa

One sumnjaju i da ima više obračunskih listića za istog radnika, a žale se i na „povišen i osoran ton“ rukovodstva fabrike, kao i na „gađanje jedne radnice radnim predmetom“.

IZVOR: N1

***
Uprava firme „Fori tekstil“ negira tvrdnje o pobuni

Uprava kompanije „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“, ranije „Zastava tapacirnica a.d“ i dva reprezentativna sindikata večeras su negirali tvrdnju Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, koje je prenela agencija Beta, da se u tom preduzeću ne poštuju zakonska prava zaposlenih.

Saopštenje kojim to negiraju su potpisali predstavnici Uprave „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“, Odbora Samostalnog sindikata i Sindikat „Nezavisnost“.

„Navodi istaknuti u novinskom napisu (na portalu agencije Beta), a potpisani od strane Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, nisu dati od strane reprezentativnih sindikata kod poslodavca koji su upoznati sa stvarnim pravima zaposlenih i koji ovom prilikom zajedno s rukovodstvom ‘Fori textile ser d.o.o. Kragujevac’ objavljuju demanti navedenih napisa o navodnom nepoštovanju prava zaposlenih“, piše u tekstu dostavljenom agenciji Beta.

Saopšteno je da ta kompanija svim zaposlenima pruža pođednako pravo na rad u skladu sa zakonom, da ih poštuje, da zaposleni imaju bezbedne i zdrave uslove za rad, zaštitu na radu, ograničeno radno vreme, pravo na odmore, naknadu za rad.

Obezbeđena su im i sva druga prava garantovana propisima Republike Srbije u skladu sa opštim i pojedinačnim aktima poslodavca, piše u saopštenju.

Uprava „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“ je saopštila da se rad u trajanju dužem od propisanog radnog vremena organizuje u skladu sa Zakonom o radu, i da su normativi rada ustanovljeni i određeni od strane kupaca, a po važećim svetskim standardima u tekstilnoj industriji.

Navedeno je i da je noćni rad vrednovan saglasno odredbama člana 108. Zakona o radu, a u skladu sa odredbama člana 118. Zakona o radu, obezbeđena je ishrana u toku rada u prostorijama kantine, te poslodavac zato ne isplaćuje naknadu troškova za topli obrok.

Da Vas podsetimo:  EPS namestio tender od 1,15 miliona evra

„Obračunski listići zarada zaposlenih se u svemu, u skladu sa zakonom, svakog meseca uručuju svakom zaposlenom pojedinačno, što radnici potvrđuju svojim potpisom, te navode da postoji više obračunskih listića, smatramo krajnje neozbiljnim“ navodi se u tekstu.

U saopštenju je i ocena da su navodi Saveza samostalnih sindikata Kragujevac, koje je prenela agencija Beta, dati „isključivo s ciljem da destabilišu normalno odvijanje procesa rada kod poslodavca, otežaju poslovanje, a krajnji cilj da 438 porodica ostane bez posla i sigurne mesečne zarade“.

Beta je danas prenela saopštenje Saveza samostalnih sindikata Kragujevca da su se radnice preduzeća „Fori tekstil“ u Kragujevcu „pobunile jer rade po 12 sati na dan a primaju minimalnu zaradu“, i da „neke od njih nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje“.

Savez samostalnih sindikata je između ostalog naveo da je 400 radnica odlučilo da se „suprostavi višegodišnjem zlostavljanju“ od kada je „Zastava tapacirnicu“ preuzelo slovenačko preduzeće „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“ koje proizvodi navlake za auto-sedišta.

Po navodima tog sindikata, radnice su odbile da rade prekovremeno, na šta je usledila pretnja otkazima.

IZVOR: BETA

www.facebookreporter.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime