Policija dozvoljava spontana SNS okupljanja, a kažnjava spontani protest zbog pogibije radnika

0
1129
SNS skup/Foto: Vanja Keser

Dok naprednjake koji organizovano protestuju u Nišu i Leskovcu protiv naslovnih strana na kojima se našao predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić policija opravdava i objašnjava da imaju pravo na spontano okupljanje, aktiviste „Ne davimo Beograd“ ponovo kažnjava. Dobrica Veselinović je ovog puta osuđen novčano zbog spontanog protesta povodom smrti radnika na „Beogradu na vodi“. Kaže da je poruka jasna – zakoni i pravila nisu isti za sve građane.

Šetali su funkcioneri i članovi Srpske napredne stranke u NišuLeskovcu i Vranju „protiv krvavog scenarija“. Tvrdili su da nisu organizatori, demantovao ih je Vučić, ali i poruke preko kojih su se dogovarali oko okupljanja.

Mnogi su još tada ukazivali da naprednjaci organizaciju ne priznaju, jer skupove nisu prijavili, iako svi ostali moraju da poštuju procedure i prijavljuju svoje skupove.

Međutim, to nije jedino sporno, jer osim što je i zvanično potvrđeno da skupove u Nišu i Leskovcu naprednjaci nisu prijavili, u zvaničnom odgovoru policija se poziva na Zakon o javnom okupljanju i opravdava SNS. Ipak, po istom zakonu kažnjava Inicijativu „Ne davimo Beograd“.

Ova kazna dolazi samo par dana nakon što je Veselinović pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe “Pravda za Davida” u decembru 2018. godine. Protiv aktivista inicijative „Ne davimo Beograd“ vodi se ili se vodilo preko 30 sličnih procesa sa namerom da se organizacija pravno iznuri i sabotira naš rad – ističu u Inicijativi.

Najnovija kazna stigla je Dobrici Veselinoviću zbog protesta „Koliko vredi život u Srbiji“, održanog povodom smrti radnika na gradilištu „Beogradu na vodi“. Iako je to bila spontana reakcija i skup je održan samo dva dana nakon što su radnici stradali padom sa 17. sprata, Veselinović je novčano kažnjen.

Da Vas podsetimo:  Kolumne iz Koreni.rs pretočene u knjigu „Otvorene vene Srbije“

Nama su svaki put kada smo imali neprijavljeni javni skup koji je bio reagovanje na nešto što se desilo taj dan ili dan ranije, pa nije bilo vremena da se prijavi u onom zakonskom roku od 5 dana, nama su stizale prekršajne prijave za neprijavljene skupove i svaki put su nas osuđivali na novčane kazne. To je variralo od 10.000 pa do 100.000 mislim da je jednom bilo. Ukupno smo do sada kažnjeni sa oko 600.000 dinara, ali nije sve bilo za neprijavljene skupove, nešto je bilo i za baklje, za lepljenje, za plakate i tako, ali za neprijavljene skupove je sigurno oko 300.000 dinara – priča Veselinović.

Reagovali su iz Inicijative „Ne davimo Beograd“, organizacije koja često protestuje i reaguje na različite društvene probleme i događaje.

Ističu da mogućnost spontanog okupljanja, koja važi za SNS ne važi i za njih i da su policija i tužilaštvo ponovo odlučili da ih kazne zbog izražavanja mišljenja koje im se ne sviđa. Zaključuju da to je to dokaz i poruka građanima da isti zakoni ne važe za sve.

Veselinović je istakao da sudske pozive ne izbegavaju, da se ne kriju iza poznatih roditelja, niti rupama u zakonu pokušavaju da zaobiđu kazne. Takođe smatra da SNS svoje skupove, koji su uglavnom podrška predsedniku, oni nikada ne prijavljuju.

Sumnja da je u ovom konkretnom slučaju policiji i tužilaštvu smetao razlog spontanog protesta – jer je slučaj pogibije radnika zataškan.

U ovom konkretnom slučaju, pogibija radnika je slučaj koji ukazuje na projekat koji je kontroverzan, kao i na nepostupanje nadležnih po tom pitanju, jer mi nismo imali razrešenje toga kako je došlo do tog slučaja, nismo imali ministra koji preduzima neke mere, nego se sve zataškalo – dodaje Veselinović.

Da Vas podsetimo:  MI IZ NIŽE SRPSKE KLASE MORAMO DA PIŠEMO ĆIRILICOM ILI: CRNOHUMORNI ZAKON O SRPSKOM JEZIKU I PISMU

Podsetimo, sumnju da je niški skup podrške Vučiću organizovan protivzakonito među prvima je izrazio Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, a nazvao ga je i prvim skupom ikada održanim protiv slobode medija.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime