Poražavajuće stanje medijskih sloboda

0
1028
Foto: N1

U društvima našeg regiona, koja se deklarišu kao otvorena i demokratska, stanje medijskih sloboda je poražavajuće, a život novinara sve više ugrožen, rečeno je u četvrtak na tribini „A šta činiti kada vam posao radi o glavi?“.

Novinaru Al Džazire Draganu Bursaću su pre godinu dana upućene pretnje smrću zbog teksta „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“ o najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću.

On je, navodeći primere pritisaka i pretnji, rekao da tada nije imao adekvatnu zaštitu i da je zato morao da napusti Banja Luku.

Novinar Dejan Anastasijević podsetio je na svoj slučaj iz 2007.godine kada je eksplodirala kašikara ispod prozora njegove kuće. I posle 11 godina, slučaj nije rešen, pod izgovorom da je i dalje u predistražnoj fazi.

U vremenu smo gde su društvene mreže izvršile veliki uticaj na selekciju informacija običnih građana, ocenila je novinarka Insajdera Irena Stević.

Ona smatra da javnost i novinari moraju da insistiraju na tome da institucije odgovaraju za to što je nekome život ugrožen zato što se trudi da objektivno informiše javnost.

„Mi inistiramo na tome da se sazna ko je Dejanu Anastasijeviću podmetnuo kašikaru pod prozor pre 11 godina godina. Neozbiljno je da dođe predsednik države ili premijer i da kaže imamo nove informacije samo nije vreme. Šta nije vreme, da li nije vreme za poštovanje zakona?“, upitala je Stević.

Prema oceni Ilira Gašija iz Fondacije Slavko Ćuruvija, najveći problem novinara je što „oni operišu u atmosferi koja je ispunjena strahom“.

Gaši je predočio da bilo kakva vrsta društvene kritike danas sa sobom povlači etiketu izdajnika, a time i pretnju.

On smatra da je važno da javnost shvati da bez kritike sistema ne postoji apsolutno nikakva šansa da se u društvu bilo šta promeni.

Da Vas podsetimo:  Glavni urednik Juronjuza Srbija Bojan Brkić – Bićemo otvoreni i za vlast i za opoziciju

Mi nemamo pravo da kažemo šta ne valja, niti kako bi to što ne valja trebalo da se promeni, a ljudi koji to govore žive pod strašnim teretom neizvesnosti, zaključio je Gaši.

FoNet/ cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime