Predstavljen novi portal „Bezbedni novinari“

0
135

Sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na 16 preminulih radnika RTS-a, koji su poginuli 23. aprila 1999. godine u NATO bombardovanju zgrade RTS-a. Razmatrani su predlozi za izmenu Krivičnog zakonika kojima bi se obezbedila sveobuhvatna zaštita novinara.

Premijerka Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su  redovan mesečni sastanak sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara, kojem je po pozivu prisustvovao i predstavnik Vrhovnog kasacionog suda, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Na sastanku se razgovaralo o pitanju ujednačavanja sudske prakse u postupcima koji se vode povodom ugrožavanja bezbednosti novinara i ukazano da treba da se nastavi dijalog sa Vrhovnim kasacionim sudom o ovoj važnoj temi.

Predstavnik Misije OEBS-a u Srbiji predstavio je najvažnije rezultate Analize koju je Misija podržala, a koja sadrži mišljenje profesora Zorana Stojanovića sa predlozima za izmenu Krivičnog zakonika kojima bi se obezbedila sveobuhvatna zaštita novinara. Ta pitanja biće razmatrana u okviru daljih izmena Krivičnog zakonika.

Na sastanku Radne grupe predstavljen je novi portal bezbedninovinari.rs na kojem će biti sublimirani svi podaci o kontakt tačkama za prijavljivanje ugrožavanje bezbednosti novinara i medijskih radnika, u tužilaštvima i policijskim upravama.

Podaci o svim krivično-pravnim slučajevima koje vodi Republičko javno tužilaštvo od 2016. godine u okviru sporazuma Stalne radne grupe za bezbednost novinara već su prikazani na portalu, kao i studije slučajeva i linkovi ka relevantnim bazama podataka NUNS-a, UNS-a, Ombudsmana, zatim standardi međunarodnih organizacija i primeri pravosudne prakse u Srbiji.

Zamenik Republičkog javnog tužioca Branko Stamenković upoznao je učesnike sastanka da je u toku meseca marta tužilaštvo formiralo šest predmeta u vezi sa ugrožavanjem bezbednosti novinara, što je manji broj u odnosu na prethodna dva meseca.

Da Vas podsetimo:  Savršeni projekat ili savršena pljačka (I deo)

Sledeći sastanak predsednice Vlade i potpredsednice Vlade i ministarke kulture i informisanja sa Radnom grupe biće održan 28. maja.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime