Posle Beograda – potop Kosova

1
1350
Foto: pxabay

Vera nas je održala vekovima, neće nas Gospod, uprkos svim grehovima našim, napustiti ni danas. Živ je Bog i preživećemo i kosovski potop i polom. Na delatnoj, žrtvenoj veri zasniva se i kult otpora

Pošto je deset miliona Beograđana na Fejsbuku iskazalo nezadovoljstvo izbornim rezultatom, ostalo je da se kaže još samo jedno – posle 4. marta Aleksandra Vučića više ništa ne sprečava da postigne „istorijski dogovor sa Albancima“, odnosno da prihvati američki diktat oko Kosova i Metohije.

Vučić je pokazao da efikasno upravlja i svojim „sigurnim glasovima“, ali i opozicijom, koju može da „napakuje“ tačno onoliko koliko mu treba da bi neki izbori imali kakav-takav demokratski legitimitet, a da ne ugroze njegovu apsolutnu vlast. U takvoj situaciji čak je i neki referendum nepotreban, a njegov ishod lako predvidljiv (sa sve potpisnicima podrške mudrom referendumskom pitanju!).

Razume se, odmah će da se pojavi u Srbalja razvijena analitičarska škola koja će da tvrdi da jačanje unutrašnje Vučićeve pozicije, povećava našu spoljnopolitičku kredibilnost. Upravo suprotno, i Amerikanci i Vučić, dobro znaju da se takve „stabilne demokratije“ lako cepaju prevratima unutar vladajuće strukture. Zato se ne treba mnogo ljutiti i na predsednika koji dobro zna zašto mu nisu dopušteni i parlamentarni izbori, istovremeno sa gradskim, i koji je već prihvatio zacrtanu „agendu“. Čak, u njegovu odbranu, treba reći da je teško zamisliti političkog lidera u Srbiji koji bi to danas odbio.

Ako nemamo parlamentarnu snagu za otpor, možda bi se mogli osloniti na vanparlamentarni put, ulične proteste? Isključeno. „Srbska desnica“ je toliko u službi režima da bi lako kompromitovala svaki protest.

„Duboka država“ još iz vremena Miloševića, možda bi mogla malo da pomogne, ali ona je blokirana, sa jedne strane stalnim nadzorom Zapada, sa druge, mlakim stavom Rusije. O našoj ekonomskoj eliti i njenom patriotizmu, izlišno je da se govori.

Da Vas podsetimo:  Bravarske kulinarije

Šta onda preostaje Srbima na Kosovu i Metohiji i onima kojima je do njih još uvek stalo? Kako je to divno rekla jedna baka iz Metohije u svojevremenom dokumentarnom filmu Ninoslava Ranđelovića: „Uzdamo se samo još u Majku Božiju.“

Vera nas je održala vekovima, neće nas Gospod, uprkos svim grehovima našim, napustiti ni danas. Živ je Bog i preživećemo i kosovski potop i polom.

Na delatnoj, žrtvenoj veri zasniva se i kult otpora. Sa nužnom napomenom na današnji dan: oni koji sada preuzimaju odgovornost za kulturni otpor, više nemaju pravo na političku naivnost, bilo da ona potiče iz strančarenja, bilo iz želje za komoditetom.

Aleksandar Živković

stanjestvari.com

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime