Poslednja šansa – plan destabilizacije Republike Srpske

0
1064

dodikNovi pokušaj iz inostranstva sponzorisane destabilizacije Republike Srpske

U Makedoniji imamo višednevne proteste prozapadne opozicije protiv vlasti, čime se ova mala balkanska zemlja uvodi u zonu destabilizacije. No nije talas „spontanih“ protesta zapljusnuo samo Makedoniju. Opozicija u Republici Srpskoj najavljuje proteste protiv vlasti zbog teške socijalne i ekonomske situacije. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je najavio da će na dan kada opozicija bude organizovala antirežimske proteste i vlast organizovati kontraproteste protiv njih, jer su „izdajnici“. Šta se krije iza ovog najnovijeg talasa protesta i ko iza kulisa povlači konce?

„Poslednja šansa“, to je naziv nastavka plana za destabilizaciju Republike Srpske i rušenje njenog predsednika Milorada Dodika. Autori i ovog plana su određeni zapadni centri moći stacionirani u BiH ali i izvan nje, a plan su već počele da sprovode članice opozicionog, tzv. Saveza za promene – Srpska demokratska stranka, Narodni demokratski pokret, Partija demokratskog progresa – stranke koje inače čine vlast u zajedničkim organima BiH sa nekoliko manjih partija. Medijske kampanje ali i relevantni diplomatski izvori ali i oni iz redova opozicije, dobro upućeni u pomenutu akciju potvrdili su nam da je ona u toku. Situacija je vrlo opasna jer za razliku od nekih prethodnih vremena imamo jaku podelu među srpskim političarima od kojih je nekim bliže „Sarajevo“ no „Banja Luka“

IMPERIJA PONOVO UDARA

I sam naziv plana sugeriše da je deo opozicije u Republici Srpskoj od svojih mentora iz nekoliko zapadnih ambasada u Sarajevu, dobio svoju poslednju šansu, da nakon više neuspešnih pokušaja, još jednom udari na vlast Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika koji se pokazao kao suviše vešt i žilav igrač, koji ne odustaje od vitalnih nacionalnih interesa i radi njih jača veze RS sa Beogradom i Moskvom.

Prema informacijama koje smo dobili ali i prema političkim potezima opozicije zaključujemo da su strani mentori od opozicije u Republici Srpskoj zatražili odlučnost i potpunu angažovanost odmah nakon vaskršnjih praznika kako bi se „Poslednja šansa“ iskoristila pre nego što se uđe u predizbornu kampanju za oktobarske lokalne izbore.

Da Vas podsetimo:  Srpski Bregzit pre ulaska u EU

Kako je jasno i nama tako je jasno i strancima da su neki događaji išli na ruku Miloradu Dodiku, poput odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske, u šta su se i sami uverili nakon nedavnog ispitivanja javnog mnenja. Interna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Dodik i njegov SNSD beleže rast a vodeća opoziciona partija SDS pad. Preko 60 posto anketiranih svoj glas bi u ovom momentu dala Dodiku, koga doživljavaju kao garanta državnosti Republike Srpske, dok je SDS pao na najniže grane. Uporedo Dodikov SNSD ima stabilan rast. Očigledno je da SDS i istomišljenici plaćaju ceh podaničkoj politici prema zapadnim mentorima ali i samom Bakiru Izetbegoviću. Žalosno je da nad strankom koju je osnovao Radovan Karadžić ratnih devedesetih dominira neko ko se preziva Izetbegović.

Upravo navedeni rezultati ispitivanja javnog mnenja predstavljaju alarmantan faktor za zapadne mentore, te su se oni odlučili da preko takozvanog Saveza za promene krenu na pokušaj specifičnog agresivnog oblika destabilizacije Republike Srpske preko slabljenja i rušenja njene vlasti. Takav pristup, nažalost, dobrim delom isključuje regularnu političku borbu kroz demokratske institucije. Tvorci „makedonskog scenarija“ očito pripremaju reprizu i u RS, a sigurno je da isto planiraju da ponove od Beograda do Budimpešte, gde god nemaju one na vlasti koji su spremni bespogovorno da ih slušaju.

STRAH OD RUSIJE

Pošto su predstavnici takozvanog Saveza za promene u zajedničkim organima u Sarajevu svojevremeno blokirali sredstva Svetske banke namenjena Republici Srpskoj ovih dana je njihov ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović najavio blokadu i klirinškog duga Rusije BiH , koji je u iznosu od preko 70 miliona dolara namenjen Federaciji dok preko 40 miliona dolara pripada Republici Srpskoj. Spremnost Rusije da se na taj način, pre svega, pomogne budžetu Republike Srpske, doveo je u pitanje „srpski“ Savez za promene, kako bi lakše mogao sprovesti plan destabilizacije vlade u Banja Luci. Žalosno je kad su podele među srpskim strankama tolike da se muslimanski ili bošnjački krugovi tome raduju i trljaju ruke. Jedini ko može iz eventualnog unutrašnjeg sukoba izaći kao siguran pobednik je Bakir Izetbegović.

Da Vas podsetimo:  Točak

Cilj je da se spreči priliv sredstava u kasu Republike Srpske, kako bi i po veliku cenu za ceo srpski entitet, njena vlast bila oslabljena tj. kako bi kasnile isplate iz budžeta RS čime bi bilo pojačano nezadovoljstvo građana. Što se muslimanskih ekstremista u Sarajevu tiče, oni su radi centralizacije BiH spremni da žrtvuju svaku korist za građane svog entiteta. To nezadovoljstvo bi se kanalisalo u „borbi za promene“ to jest u nastojanju da se izvrši novi udar na Dodika i njegovu vlast.

A da je akcija „Poslednja šansa“ krenula i da je „Savez za promene“ prihvatio ulogu koju su mu mentori pripremili, to se skoro i ne krije. Tako je funkcioner PDP-a (Partija demokratskog progresa) i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak nedavno u Trebinju najavio da je ,,došlo vrijeme za proteste zbog poskupljenja struje ali i sveukupne situacije“. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović za Novosti je dodao da su „protesti sve izvjesniji“ a najposvećeniji na rušenju aktuelne vlasti u RS lider SDS-a Mladen Bosić na sednici Predsedništva svoje stranke u Istočnom Sarajevu, izjavio je da „postoji pritisak građana da ovako više ne može“.

Verovatno u funkciji pripreme za mnogo radikalnije akcije o kojima govore, čak su se i lideri tzv. Saveza za promene nedavno okupili pred zgradom predsednika RS da lično protestuju zbog poskupljenja struje. Međutim niko od građana ih nije podržao jer je struja u RS i dalje najjeftinija u regionu tj. poskupljenje je neznatno.

ANTISRPSKI RULET

Posao izvršiocima plana „Poslednja šansa“ treba da olakšaju pre svega SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH) i Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, koji su direktno pod kontrolom Mladena Bosića a čiji je zadatak da delegitimišu vlast tako što svakodnevno kriminalizuju aktuelnu vlast u RS izmišljajući i prenaduvavajući afere. Očigledno je i da Sud i Tužilaštvo BiH imaju isti zadatak. Ta oružja jednog dela međunarodne zajednice sračunata na to da se oslabi pa i uruši Republika Srpska sada pomažu i oni iz RS koji su spremni da žrtvuju elemente njene državnosti radi svojih ličnih i stranačkih interesa.

Da Vas podsetimo:  Autentični “krug dvojke” patriotski je opredeljen

U isčekivanju da se sprovede plan destabilizacije Dodikove vlasti mediji bliski opoziciji i sami daju doprinos sprovođenju tog plana. Tako su napadno prećutali uspešan dvodnevni boravak u Banjaluci Georgija Poltavčenka, gubernatora Sankt Peterburga i bliskog saradnika Vladimira Putina, koji je sa Dodikom dogovorio hitno intenziviranje privredne, ekonomske, kulturne i svake druge saradnje između RS i Ruske Federacije.

Ta saradnja, od koje će Republika Srpska imati veliku korist, biće ozvaničena na narednom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. To građani RS putem medija bliskih prozapadnoj opoziciji nisu mogli da saznaju, iz dva razloga. Prvo Zapad i njegovi eksponenti nastoje da satanizuju Rusiju i izbegavaju da je igde prikažu kao pozitivan i stabilizirajući činilac. Drugo, a u ovom slučaju još važnije u toku je realizacija plana destabilizacije Srpske, a uspešni dogovori koji će mnogo značiti za njen ekonomski oporavak ne idu na ruku onima koji bi da je oslabe kroz podele i konflikte kako bi zadovoljili svoje mentore. No, srećom narod uvek ima poslednju reč, a srpski narod, uvereni smo u to, neće nasesti na prevare koji bi ga koštali opstanka autentične RS za koju su se mnogi borili i život dali. Pogotovo danas kada RS ima čvrst oslonac u Rusiji, koja je pokazala spremnost da brani izvorne evropske vrednosti od onih koji toliko o njima govore. Prvi ključ opstanka Srpske je u dobrim odnosima sa Srbijom i Rusijom, stoga se aktivno deluje u tom pravcu da se ova dva stuba izbiju i tako ostavi Srpska bez oslonca. Drugi ključ je u prevazilaženju unutrašnjih političkih podela u Srpskoj koji ugrožavaju opstanak „srpskog entiteta“. Od odlučnosti i mudrosti Dodika da iskoristi ova dva ključa ali i od razuma koji je preostao u opoziciji zavisi i budućnost Srpske.

Anđelković, Radun

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime