Potpuna nadmoć Đokovića

0
1075

Posle 15 osvojenih trofeja na Grend Slem turnirima i sedme rekorne titule u Melburnu

  • Srbija ima razloga da slavi na dan Svetog Save ovaj najnoviji trijumf našeg sportiste koji je do sada nezabeležen u srpskoj sportskoj istoriji. Đoković se ne bori samo na teniskom terenu da postane i potvrdi  da je najbolji sportista Srbije svih vremena.  On se istovremeno bori da postane ne samo najbolji teniski igrač na svetu svih vremena po broju osvojenih titula i trofeja, čemu je sve bliži svakog meseca. Đoković se bori u svojoj blistavoj karijeri, koja ima izgleda da traje na ovako visokom novou još nekoliko godina, da postane možda i najveći sportista sveta svih vremena.
  • Đokovićeva greška je bila raspuštanje celog stručnog tima od trenera do saradnika i stručnjaka u momentu kad je bio najbolji na svetu i kad je možda i pomislio da sve zna i da sve može sam. Bezgrešnih nema!
  • Kad je shvativši greške i propuste to učinio prošlog proleća vraćajući smirenog i strpljivog, a iskusnog trenera Marijana Vajdu za svog trenera , koji mu je doneo neophodnu stabilnost i razvio staru Novakovu volju za trijumfima usledele su pobede, nadmoćna igra nad najjačim rivalima kao što su Nadal i Federer, o ostalima da i ne govorimo.

Novak Đoković je ubedljivo i lako pobedio u finalu prvog ovogodišnjeg Grend slem turnira svog velikog sportskog protivnika Rafaela Nadala sa 3:0 u setovima (6:3, 6:2, 6:3) za svega dva sata vremena. To je bilo finale u kojem nije bilo ni prave borbe ni nadmetanja dva trenutno najbolja igrača na svetu, jer je Đoković  sportskim rečnikom „zbrisao“  bika sa Majorke i skoro ga igrački ponizio svojom sportskom dominacijom.

Sutra, 28. januara, biće objavljena nova ATP lista najboljih tenisera na svetu i na njoj će Đoković biti još ubedljivije prvi u odnosu na svoje sportske rivale, sa više od 2.000 bodova prednosti. Toliko bodova isped svih da ga niko do početka jula, tačnije do okončanja Grend slem turnira u Vimbldonu, ne može dostići na šampionskom tronu. Ocenjujem da će tako biti i do sledećeg Grend slema u Melburnu 2020. godine.

Da Vas podsetimo:  Bolja komunikacija pravosuđa sa građanima povećala bi poverenje u institucije - šta škripi na jugu?

Biće objavljeni i svi drugi rekordi, ubedljive statističke nadmoći Đokovića, kao i velika suma osvojenog novca (4 miliona austral. dolara) koju mu je doneo samo ovaj najnoviji trijumf i to će biti zanimljivo za ljubitelje tenisa i nas Srbe koji navijamo za našeg sportskog asa.

Lakoća trijumfa

Srbija ima razloga da slavi  na Dan Svetog Save, ovaj najnoviji trijumf našeg sportiste koji je do sada nezabeležen u srpskoj sportskoj istoriji. Đoković se ne bori samo na teniskom terenu da postane i potvrdi  da je najbolji sportista Srbije svih vremena.  On se istovremeno bori da postane ne samo najbolji teniski igrač na svetu svih vremena po broju osvojenih titula i trofeja, čemu je sve bliži svakog meseca.

Đoković se bori u svojoj blistavoj karijeri, koja ima izgleda da traje na ovako visokom novou još nekoliko godina da postane možda i najveći sportista sveta svih vremena.  To bi značilo da osvoji još pet do šest Grend slem turnira i 30-tak ostalih turnira u narednih 3-4 godine. To je, pisali smo i ranije*, vrlo realan i ostvarljiv cilj imajući u vidu sportske kvalitete Đokovića: stabilan karakter, velika vera u sebe, vrednoća u treniranju, zadivljujuća borbenost, prihvatanje da unapređuje igru, ispravlja greške i uči nove tehnike. Uspesi su mu zagarantovani pod uslovom da bude zdrav, bez težih povreda.

Naravno Đoković je već sada naš najbogatiji (najuspešniji) sportista i po visini zarade koju je ostvario pobeđujući na sportskom terenu, a zaradio je oko 110 miliona dolara samo od novčanih nagrada na teniskim turnirima širom sveta. Usput, kad se ovome dodaju nagrade sponzora ta suma se višestruko uvećava, i dostiže minimum 500 miliona dolara…

Ono što impresionira je njegova lakoća igranja i pobeđivanja svih protivnika posle povratka na teniski teren otkako se u proleće prošle godine oporavio od povrede. Kako je nedavno istakao njegov otac Srđan Đoković, inače, svakako najzaslužniji čovek za Novakove nezabeležene sportske rezultate i uspehe, „Đoković se svima nama dogodio kao jedinstven sportski i ljudski fenomen,  i treba biti zahvalan nad tom činjenicom“.  On smatra „da se uskoro neće pojaviti takav originalan i jedinstven sportista, da „se takav rađa jednom u stotinu godina“! I tu je u pravu.

Da Vas podsetimo:  Tri velike laži o Srbima

Hvalospevi i kritike

Inače, ocu Srđanu smetale su neke ranije kritike sina Novaka koje su objavljene u medijima u vreme dok je Đoković bio u igračkoj krizi i dok je bio povređen i on to smatra nekorektnim postupcima prema ovako uspešnom sportisti koji je dokazao da je opet najbolji teniser na svetu. A kritike, po njemu, stizale su i od nekompetentnih, nedokazanih i  neuspešnih ličnosti.

Ne ulazeći u polemiku da li su neke kritike bile na mestu u vreme kad je Đoković igrao ispod svog nivoa, gubio od mnogo slabijih igrača, kada nije imao kondicije i snage, a poraze doživljavao kao da ih nije ni pretrpeo mora se konstatovati da i najbolji ponekad prave greške i propuste. Svakako, Đokovićeva greška je bila raspuštanje celog stručnog tima od trenera do saradnika i stručnjaka u momentu kad je bio najbolji na svetu i kad je možda i pomislio da sve zna i da sve može sam. Bezgrešnih nema!

Priča o tome da se posle poraza ponašao u stilu „širenja mira i ljubavi“ u gladijatorskoj areni  gde se pamti samo pobednik i trijumf i gde se kidiše na protivnika, gde se instikt pobednika brusi do instikta „ubice rivala“ koštala je Đokovića, pored povrede, pada na svetskoj rang-listi i slabijih igara i odsustva dobre forme. A to je bio jedan period u kome se Đoković nalazio dok nije shvatio da mora da ispravi grešku i pozove nazad i ponovo okupi svoj stručni tim i da ponovo počne da rade zajedno i naporno na putu povratka u svetski teniski vrh.

Kad je shvativši greške i propuste to učinio prošlog proleća vraćajući smirenog i strpljivog, a iskusnog trenera  Marijana Vajdu za svog trenera , koji mu je doneo neophodnu stabilnost i razvio staru Novakovu volju za trijumfima usledele su pobede, nadmoćna igra nad najjačim rivalima kao što su Nadal i Federer, o ostalima da i ne govorimo.

Video snimak najvažnijih detalja finala Đoković-Nadal (17 minuta)

Đokoviću svakako gode pohvale najvećih sportskih legendi koje mu stižu sa svih strana i on neće podleći hvalospevima, tome se bar do sada uspešno odupirao. Kao što se uspešno odupire i činjenici da ga nedovoljno poštuju i vole u svetu, jer eto on je Srbin, a decenijska satanizacija je učinila svoje. Ignoriše on to odsustvo zasluženog respekta.

Može se slobodno zaključiti već na početku ove teniske sezone da će 32-godišnji Đoković po svim sportskim pokazateljima iskazivati potpunu nadmoć nad svojim protivnicima i u narednom periodu i da  će se njegova era najboljeg među najboljima nastaviti sigurno bar do kraja 2019. godine.

Izvor: izmedjusnaijave.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime