Prazno sivilo usred centra Beograda

8
1386
Trg Republike / Foto: printscreen (Twitter)

Posle nekoliko meseci renoviranja i zatvorenog saobraćaja sklonile su se skele i mašine i Trg se ukazao u svoj svojoj … šta? Lepoti sigurno ne, osim ako nije po onoj izreci da je lepota u oku posmatrača. Verovatno je autoru idejnog rešenja, arhitektama i gradskim vlastima koji su finansirali ceo posao (naravno ne svojim, nego parama građana), ovo najlepšti trg na svetu. Ali, njih je malo, računajući čak i one koji će se po partijskoj dužnosti složiti sa tim. Ogromna većina ljudi, Beograđana, slučajnih i namernih prolaznika je jednostavno razočarana. 

“Sa ovim Beograd treba da se ponosi!?”

Prazan prostor prekriven granitim pločama koje neodoljivo podsećaju na beton, čak su i klupe nalik betonskim. U taj beton je posađeno nekoliko jadnih drveta. Ona koja prežive i porastu, iz osvete će podići i iskriviti te granitne ploče oko sebe.

Trg Republike / Foto: Snežana Krstić / printscreen (Noizz.rs)

Sada je, još uvek, makar čisto i uredno ali za par godina kada se isfleka i izmasti od silne brze hrane u okolini, kad se prekrije bezbrojnim ispljunutim žvakama, kada se ploče rasklimataju, a poneka i napukne, biće ružno i tužno.

Trg Republike / Foto: Snežana Krstić / printscreen (Noizz.rs)

Uporedo sa nekim pohvalama, stranci najviše zameraju Beogradu da je siv, prljav i prašnjav. Sivilo u Beogradu je sada definitivno ustanovljeno kao poželjni trend i renoviranim Trgom Republike dobilo svoj zaštitni znak. Kako se sada usprotiviti konstataciji da je Beograd siv, kada ono prazno sivilo stoji usred centra? 

Najluđe od svega je cena ovog i ovakvog trga. Kažu da je renoviranje koštalo 10 miliona evra!? Po Beogradu već kruži vic, da je renoviranje koštalo u stvari 1 milion a ostalih 9 miliona je stavljeno u ćup i zakopano. Ostavljeno, za ne daj Bože, za crne dane. 

Mnogi gradski zvaničnici, naravno i Goran Vesić, su obilazili radove, dok su trajali i slikali se za TV ali upečatljivo je da se niko od njih nije slikao na završenom trgu. Čak ni Vesić. Kao da se stide onim što je urađeno. Čak i Vesić za koga je teško reći da se stidi bilo čega. Možda će na kraju, okriviti bivšu vlast za sadašnji izgled Trga Republike.

Da Vas podsetimo:  Hleb na parče
Goca Savković

8 KOMENTARA

  1. Uzas, Uzas, Uzas. Unistili su trg gde sam rodjena, odrastala I docekala starost. Dosle neznalice I Unistile lepotu trga. Oko spomenika nema vise cveca pa mi I on deluje kao da tuguje. Vesic nam price o pametnim klupama a bilo bi mu bolje da prica o pametnim strucnjacima.

    • Удружено, међутим, са опојним аромама које се шире, ипак, обећава. оставља утисак, у сваком случају…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime