Predsednik UNS-a Rakočević: Ne sme da se dira u slobodu Asanža i svih koji misle svojom glavom

0
45

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i desetina novinara i medijskih radnika učestvovali su u skupu podrške za slobodu novinara Džulijana Asanža, ispred umetničke instalacije „MISSING“ u Gračanici, Na taj način odgovorili su na zajednički poziv Udruženja novinara Srbije (UNS), Sindikata novinara Srbije (SINOS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Okupljeni u Gračanici (foto: Medija centar Čaglavica/UNS-DNKiM)

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević, apelovao je da se slobodnim ljudima ne oduzima pravo da kažu ono što misle.

 „U savremenom svetu nema presedana. Ako negde, na bilo kojoj tački zemaljske kugle ugrozite slobodu i ako izručite Asanža, izručićete svakog od nas, izručićete sve slobodne ljude, ljude koji su imali hrabrosti da pokažu prstom na zločin“, istakao je Rakočević.

Novinarka i članica UNS-a Katarina Marinković pročitala je zajedničko pismo ove tri organizacije (UNS, SINOS, NUNS) upućeno Vladi Velike Britanije, ističući da su novinari i medijski radnici koji su se okupili u Gračanici deo lanca ljudi koji danas okružuje Britanski parlament.

Skup za slobodu Asanža (foto: Medija centar Čaglavica/UNS-DNKiM)

„Ovde smo kao podrška akciji Međunarodne i Evropske federacije novinara koje traže da se ne kažnjavaju zatvorom novinari koji otkrivaju kriminal i ratne zločine. Džulijan Asanž je objavio snimak koji je napravila američka vojska o ubistvu civila u Iraku 2007. godine. Među ubijenima su bila i dvojica novinara agencije Rojters. Asanž je objavio snimke tog ratnog zločina i zbog toga je kriv. Zašto je kriv ? – Novinarstvo nije zločin“, navodi se u pismu.

Dodaje da je novinarstvo javno dobro jer od ove profesije ima koristi svako društvo, svaki građanin. Ukazivanjem na probleme, na kršenje zakona, na korupciju– novinarstvo doprinosi demokratizaciji i zato je javno dobro, ističe se u pismu.

Osim toga, navodi se i jasna poruka da će izručenje Džulijana Asanža proizvesti tragične posledice.

Da Vas podsetimo:  SafeJournalists: Snimatelj verbalno i fizički napadnut u Severnoj Makedoniji

„Džulijana Asanža, koji je već žrvovao svoj život, ćete osuditi na smrt, dok će novinarstvo kao profesija biti nepovratno degradirano širom sveta. Odluka Vlade Velike Britanije o izručenju Asanža stajaće kao trajna pretnja svakom istraživačkom novinaru, svakom borcu protiv prljavih projekata, nasilja i zločina bilo da iza njih stoje države, tajkuni, interesne grupe ili pojedinci“, naglašava se u pismu.

U Gračanici, na skupu podrške i solidarnosti za slobodu novinara Džulijana Asanža, novinari i medijski radnici simbolično su, podigli legitimacije Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Autor: J.Marković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime