Primerni opozicionar

1
1116

money_and_godKada neka politička partija dođe u stanje entropije, članovi se razbeže kao mačke, a ostaju samo „okorelci“, odnosno oni koji su u stanju da partijskog šefa slede i u provaliju. U takvoj je poziciji danas Srpska radikalna stranka, odnosno ono što je od nje ostalo: taman da Šešelj otkrije spomenik Tuđmanu u Beogradu, okorelci bi seirili kako je njihov Šeki opet zeznuo Hrvate.

Šešelj odlično poznaje svoje obožavaoce i o njima, očigledno, ne misli ništa dobro i lepo, pa im protura priče koje samo oni mogu da progutaju. Jedna od njih, poslednja u nizu, jeste da je protiv Bajdenove posete najbolje demonstrirati ispred Predsedništva Srbije (docnije ispred Skupštine grada), a ne ispred Vlade Srbije, čijem šefu Bajden, uostalom, i došao u posetu. Pristalicama je to u redu. Zna Voja šta radi, opet je podvalio Amerikancima. Bonus poklon: podrška Trampu. Inače, podrška haškog optuženika Trampu koristi koliko i triper, što zna i dr Voja, ali njegovi fanovi o tome pojma nemaju. Kad bi malo manje pevali i urlali, primetili bi da Šešeljeva podrška Trampu odmaže, a Klintonki pomaže, jer joj daje municiju protiv oponenta. No, Šešelj izbavljenje iz Haga i ne duguje Trampu, nego današnjoj vladajućoj kliki u SAD, kojoj pripada i Hilari.

Nedavno mi je jedan moj slušalac rekao oštroumnu misao: gde god je Šešelj branio Srbe, tu Srba više nema. Tu se ništa nije promenilo od ranih Devedesetih do danas. Ne znam šta je srpski narod učinio Šešelju, da mu se on ovako surovo sveti?

Davno, u vreme dok se u Crnoj Gori lomilo ko će njome vladati, Milo ili Momir, Šešelj je instalirao svog kandidata za predšjednika, Aćima Višnjića. Momir je, u prvom krugu, dobio 1800 glasova više od Mila, ali je Višnjić dobio oko 8000 glasova, što je sprečilo Momira da dobije u prvom krugu i time je direktno pomogao Milu Đukanoviću da započne vladavinu koja opasno preti da, po dužini, nadmaši Titovu. Ovih dana se vojvoda ponovo sprema u Crnu Goru, da razbije ionako krhko i nekonzistentno srpsko biračko telo, da ga fragmentira i opet pomogne Milu. Njegovim pristalicama je važno jedino da se srbuje, a kakve posledice će to ostaviti, niti razumeju, niti ih interesuje; da svojim skakanjem i pevanjem rđavih pesama zapravo pomažu svakoj vlasti i to već kvarat veka, sasvim je daleko od mozgova gomile.

Da Vas podsetimo:  MATICA SRPSKA I „POLITIKA“ ISPRAĆAJU ĆIRILICU NA VEČNI POČINAK

Šešelja sam prvi put video negde početkom Devedestih, dok je predvodio odlično dekorisane četnike kroz Knez Mihajlovu ulicu. Palo mi je u oči da su uniforme nove, ali da su brade veoma stare, puštene bar dve-tri godine ranije. Ocenio sam da u toj gomili nema mnogo članova MENSA, što će reći da brade nisu pustili zato što su pronikli u budućnost, nego zato što je neko rekao: „Sad puštaj, da ti izraste do 1990-te“. Drugim rečima, odmah sam shvatio da je Šešelj projekat, s tim da, naravno, nisam imao predstavu ni o ciljevima, ni o dugovečnosti projekta. Tek sam docnije shvatio da su naši mili i dragi četnici odlično poslužili za homogenizaciju naših neprijatelja. Tadašnji vojnik JNA je, iako Hrvatima nesumnjivo antipatičan, bio nedovoljan da zbije Hrvate i Muslimane. Prosto, svi su oni, sviđalo im se ili ne, služili u toj vojsci, a u četničkim odredima nisu, tako da su za fanatizovanje naših neprijatelja četnici bilo više nego dobro došli. U vojičkom smislu, njihov je doprinos bio minoran, ali je, u propagandnom bio izuzetan.

Kad god je Šešelj negde govorio, na nekom drugom mestu bi planule srpske kuće.

Krupna politička laž rođena je baš u SRS: Teslino oružje, raketiranje Aviana, deset hiljada besnih četnika koji jurišaju u pravcu vojvodinog ispruženog prsta… Ko je, makar jednom, prošao pored tih besnih četnika, na mitingu SRS, ma kom i ma gde, dobro zna da slobodno, bez ikakvih posledica, može da im psuje majku srpsku na 50 metara od bine i da niko reč neće reći. Sve je, dakle, „na šatro“: i vođa, i rukovodstvo, i pristalice. Glavešine, dok srbuju, kolekcionišu stanove i pare, a sirotinja im kliče, srećna što se bar tu, na mitingu, ili pored TV-a, dok govori vojvoda, oseća moćno. U životu, u prodavnici, u autobusu, pred šalterom, kod lekara, ti mučenici su vazda poslednji u svakom redu, samo su uz vojvodu važni i moćni, bez obzira što magija traje koliko i konferencija za medije.

Da Vas podsetimo:  Vasilije Krestić: Mrzitelji Srbije sramno umanjuju sve naše žrtve

Velika laž je rodila i velike lažove i prevernike. Od 2008. do danas, bar dve trećine SRS se izmestilo u druge partije, poglavito u SNS, što ukazuje na prividni paradoks da se iza radikalnih ideja uvek kriju potencijalni konvertiti. Svako ko je ikad otišao iz SRS proglašen je izdajnikom, tako da danas ima više izdajnika proizašlih iz te stranke, nego na čitavoj srpskoj političkoj sceni. Izgleda kao da su samo takve proizvodili.

Vojvodi ne pada napamet da preuzme odgovornost za pojavu tolikih konvertita unutar njegove organizacije. Jednom sam, Đavo me natera, pitao Gordanu Pop-Lazić, kako im uspeva da proizvode tolike „izdajnike“ i kako niko nije odgovoran za takvu pojavu. Peglala mi je neku standardnu radikalsku vadilicu, a onda se u razgovor umešala Vjerica Radeta i rekla koleginici da me ne cveli, nego da pusti njoj da me nauči da razumem stvari. Rekao sam da od nje mogu da naučim samo Glamočko nemo, i ništa više i obustavio dalju korespodenciju sa ovim lumenima srpske politike.

Vojvoda nikad nije pravio kompromise: politika nije nešto za šta se živi, već nešto od čega se živi. Nagodba, na osnovu koje je pušten iz Haga, diktiraće njegove dalje političke poteze i kombinacije.

Koliko je Šešelj, sa svojim učenicima i saradnicima učinio za Srbe, vidi se po tome šta i koliko danas poseduje srpski narod, a šta poseduje vojvodina klika. Kad smo krenuli, pre četvrt veka, srpski narod je bio bogatiji od njih, danas su ovi nemerljivo bogatiji od naroda koji su branili. Ispada da se čitava borba svodila na to da se, ispod dimne zavese velikih parola, izvrši preraspodela dobara. Vojvodini fanovi uopšte ne opažaju da su bolje živeli i više imali dok ih vojvoda nije branio.

Da Vas podsetimo:  Sekte vrebaju online

Vojvoda je, a biće da nije na svoju ruku radio, odigrao izvanrednu ulogu u kompromitaciji srpskog nacionalizma. Dao mu je prljavo, pijano i nepismeno lice. Njegovi četnici, koji kao da su izašli iz nekog Bulajićevog filma, su dobili atest da je to jedino ispravno rodoljublje i da svako ko ne peva četničke pesme i odbija da sabije pola kila ljute naiskap, Srbin nije.

SRS, a to nije lako videti ispod naslaga svakojakih lupetanja, zapravo nikad nije imala niti ideje, niti ideologiju, niti ma kakve ciljeve, osim krajnje ličnih i lukrativnih. Zbrkana i zbrda-zdola objašnjavana ideologija srpskog nacionalizma, jeste samo obično nacional-romantičarsko trabunjanje, koje se ni za glavu ni za rep ne da uhvatiti. Ciljevi srpskog naroda, u interpretaciji SRS, bili su nedostižni, nerealni i isključivo proklamativni. Dokaz da su ciljevi bili nerealni i da su tu bili samo zbog sluđivanja naroda, jeste to što su od većine članova i funkcionera SRS napušteni čim se pojavila neka para za odustajanje. Više vredi, normalno, kućica u Bajčetini, nego linija Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica. Danas jednako nerealne, kvazievropejske ideje, cirkulišu u SNS-u, ali nikom od bivših radikala ne pada napamet da vrati stanove koje su dobili da bi vodili anti-EU politiku. Ideje se menjaju, ali stanovi ostaju.

Svaka fantazmagorična politika, radikalska, ili naprednjačka, svejedno, jeste, u stvari, odustajanje od politike u pravom značenju pojma. Prava, organska politika se ne trampi za materijalna dobra.
Mit o tome da je Šešelj pobedio Hag je, ipak, samo mit; Hag još stoji gde je i stajao, jednako sudi Srbima kao i pre. Šešelj je Hag pobedio tako što je napravio kombinaciju s njim, ili s nekim ko tribunal kontroliše, a nije ga pobedio.

Jedino što je vojvoda ikad pobedio i pobeđuje, jeste srpski narod.

milan-milenkovic-409x306

Milan Milenković

milanmilenkovic.com

Tekst objavljen na sajtu Kosmopol

1 KOMENTAR

  1. Milane, odličan tekst. Još kada bi zabludeli Srbi čije mozgove kontroliše i usmerava nikogović poput gore opisanog, mogli da shvate da ovo što si napisao je istina!! Odlika zabludelih Srba je što preziru istinu! zabludeli Srbin se od normalnog Srbina razlikuje po tome što svoje poverenje isključivo poklanjaju koristoljubivim lažovima, cirkuzantima, podlacima, bolesno sujetnim nakazama, malicioznim cinicima!!!Svaka laž, prevara, otimačina je zbludelim Srbima merilo istine! Uostalom, ko nama Srbima garantuje da su zabludeli Srbi, zaista Srbi? Pravi Srbi nemaju toliko izvitoperene mozgove! Pravi Srbi su dovoljno inteligentni da vide ko je ko, i ko je kakav!!! Dakle među šešeljevim pristalicama i sledbenicima, kao ni među vučićevim, nema Srba!!! Srbi su pametan i pronicljiv narod! Dovoljan dokaz da među šešeljevim sledbenicima ne sede Srbi je aleksandar vučić!! Njih dvojica, oi dalje, u jednoj koloni jašu i uništavaju Srbiju!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime