Prosvjeta iz Beča u Jerusalimu i Svetoj zemlji!

0
1014
Prosvjetari sa Jerusalimskim Patrijarhom

Odbor Prosvjete iz Beča organizovao je, kao i ranijih godina, izlet za prijatelje i zainteresovane. Ovaj put je to bilo više od izleta – pravo pokloničko putovanje u Jerusalim – Svetu zemlju, naravno uz blagoslov Episkopa austrijsko –švajcarskog gospodina Andreja.

Termin je bio od 28.10 do 04.11, a ruta vrlo zanimljiva – Jerusalim sa svetinjama, Vitlejem, Gora Tavor, Kana, reka Jordan, Jerihon, Jafa, Mrtvo more, kao i još veliki broj značajnih svetinja u tom regionu.

Duhovnik koji je pratio grupu bio je član Prosvjete, otac Krstan Knežević, sveštenik u penziji, koji već godinama odlazi u Svetu zemlju i ima mnogo iskustva u tome.
Od sletanja u Tel-Aviv, pa nadalje članovi Prosvjetine grupe su zajednički i sa velikim entuzijazmom ispunjavali pripremljeni program, obilazile znamenite istorijske predele, brojne drevne crkve i manastire i druge svetinje, kao što je na „hadžiluku“ i red.
Tokom osmodnevne ture bilo je mnogo druženja, šala i anegdota, a još više emotivnih i ozbiljnih razgovora, zajedničkih molitvi i osvajanja novog, dubokog i duhovnog iskustva.
Iako je vreme bilo vrlo toplo- oko 30 stepeni – spas je nudio aklimatizovani autobus, kao i sveže večeri u hotelima, posebno pored Galilejskog jezera, gde su svi probali „Petrovu ribu“ koja živi samo u tom jezeru. Tu je organizovana i tura brodom, a igrom slučaja, kapetan broda bio je naš čovek, iz Srbije, koji već 30 godina živi u Izraelu. Uz intoniranje srpske himne, zavijorila se i srpska zastava, a potom, spontano zapevalo i zaigralo.
Naravno, obišla se i reka Jordan, u kojoj se većina grupe, po tradiciji, „pogružila“, a poseban doživljaj bilo je „kupanje“ u talasima Mrtvog mora, u kojima zaista ne može da se potone.

Prosvjeta u Nazaretu

Uživalo se u nestvarnom miru, skladu fresaka i lepoti hramova, bili oni duboko u Judejskoj pustinji, Nazaretu, Vitlejemu ili Jerusalimu, a gde god je bilo prilike, čitani su odgovarajući delovi iz Svetog pisma, koji su na poseban način upotpunjavali i zaokruživali doživljaj. Susreti sa tamošnjim ljudima, monasima i monahinjama, ali i običnim svetom, bili su zaista inspirativni, a neki od njih i vrlo značajni.

Da Vas podsetimo:  Izraelsko-palestinski rat još jedna je opomena Srbima da ne vjeruju Zapadu i Americi
Na brodu uz srpsku zastavu

Članove grupe Prosvjete iz Beča na pokloničkom putovanju u Svetoj zemlji, primio je u svečanoj sali Jerusalimske Patrijaršije Patrijarh jerusalimski Teofilo. Umesto desetak minuta susret je trajao više od 45 minuta, a na pozdravne i mudre reči Patrijarhove koje su se ticale potrebe očuvanja vere i identiteta i otpora globalizmu, odgovorio je predsednik Prosvjete Mijalković, koji je zahvalivši na dobrodošlici, pomenuo patnje pravoslavnih hrišćana na Kosovu i Metohiji i zamolio Patrijarha Teofila da svoje molitve i napore na podršci pravoslavlju posebno posveti i njima. Patrijarh je po običaju blagoslovio i lepo obdario poklonike i obećao podršku. U Patrijaršiji su poklonici koji žele dobili svoje „gramate“ koje potvrđuju da su obavili pravi „hadžiluk“.

Bilo je i druženja

Saradnja sa turističkom agencijom koju vodi gospođa Slađana Đuričić bila je vrlo uspešna, uz grupu je stalno bio njen sin Danijel, koji se brinuo o svim pojedinostima organizacije. Posebno zadovoljstvo je putnicima pružio vodič Miki Radenković, koji je pokazao veliku erudiciju i poznavanje istorije, geografije i pravoslavne duhovnosti.

Po povratku u Beč, svi putnici su izrazili nadu da će se ovako uspešnoputovanje ponoviti i dogovorili se da se što pre ponovo sretnu i nastave druženje u Beču „na domaćem terenu“.

Prosvjeta Austrija, Beč

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime