Prvostepena presuda Vučiću ili Džaba ste krečili

0
662

Optuženi AV se opet nije pojavio, ali sudija Prvog suda u Beogradu nije zakazao novo ročište već je doneo prvostepenu presudu – da tuženi plati 200.000 dinara

Aleksandar Vučić (Foto: printscreen)

Uvrede kojima A. Vučić godinama i gotovo svakodnevno zasipa svoje političke protivnike i neistomišljenike uopšte, u poslednje vreme postaju konačno predmet sudskih rasprava.

Predsednika države štiti imunitet, pa da bi se pojavio na sudu trebalo najpre da Narodna skupština donese odluku o ukidanju (možete li da zamislite kad bi se to dogodilo?), ali pošto AV neprestano igra neku svoju predstavu, njemu više odgovara da se ne pozove na ovu odredbu Ustava i tako pokaže da je i on samo običan građanin.

Ipak, od toga nije otišao dalje, jer se na sudu još nije pojavio..

Preskočio je tako već dosad tri zakazana ročišta po tužbi Dragana Đilasa za klevetu, koga je u više navrata nazvao lopovom („ukrao“ je 500 miliona evra, po novijoj verziji – 619 miliona).

Dragan Đilas (Foto: printscreen)

Vučićev pravozastupnik obaveštavao je svaki put sudiju kako je njegov klijent sprečen važnim i neodložnim državnim obavezama (koje će se, kako nije teško pretpostaviti, uvek javljati upravo na dan kada je ročište zakazano, sve dok slučaj ne zastari.).

Slična priča se ponovila nedavno, samo je imala drugačiji završetak. Predsednik Dveri, Boško  Obradović tužio je A. Vučića zbog povrede ugleda i časti, jer ga je 2018. godine, gostujući na svom omiljenom tabloidnom „Pinku“ , nazvao „lopovom“ i „fašistom“. Razume se optuženi AV se opet nije pojavio, ali sudija Prvog suda u Beogradu nije zakazao novo ročište već je doneo prvostepenu presudu, po kojoj tuženi tužiocu mora da plati 200.000 dinara.

Ne primećujući reč prvostepena u presudi oni naši građani koji nisu preterani

Da Vas podsetimo:  Pasija po Nebojši ili srećna nova „1984.“

ljubitelji lika i dela Aleksandra Vučića, obradovali u se i počeli da slave videći u ovoj odluci znak da se sud oslobodio straha i pravilno počeo da primenjuje zakon..

Nisu shvatili da još ništa nije gotovo, da se A. Vučić može žaliti Višem sudu, i da će to biti nova prilika da se nastavi po staroj praksi -izbegavanja ročišta i odugovlačenja sudskog procesa. Pošto Narodna skupština trenutno ne zaseda, (a ona bi bila najpogodnije mesto za komentar ove presude i izražavanje odanosti predsedniku stranke), naprednjački poslanik Bratislav Jugović, iako nije ni advokat, ni pravnik, već profesor fizičkog vaspitanja napisao je svoje mišljenje o ovom suđenju i poslao ga medijima. Objasnio je kako prvostepena presuda ne znači da je stvar okončana, ali da je u isto vreme ona i dokaz kako u Srbiji nema diktature, „da nije istina kako Vučić nema pravo žalbe, već ima obavezu da trpi uvrede i poniženja od svih protivnika koji mu nisu ni do čukljeva.. To je diktatura u kojoj Srbija živi“.

Faksimil: Direktno.rs

Šta će se dešavati sa ovom presudom, može se naslutiti i iz izjave osuđenog. Njemu se dopalo što se odlukom suda pokazuje kako je Srbija slobodna zemlja. On će poštovati sve odluke suda, ali svoj stav o Obradoviću nije promenio (kao i obično, on priznaje samo svoje mišljenje). Na pitanje novinara da li će se žaliti na presudu, odgovorio je da su se time bavili njegovi advokati, ali je srećan jer se tom presudom najbolje koliko su mnogi mediji i političari lagali da pravosuđe nije nezavisno i kako se njime upravlja iz političkih centara.“ Možda bih mogao da kažem da se njime upravlja iz nekih drugih političkih centara, imajući u vidu reformu pravosuđa iz 2008. godine“.

Da Vas podsetimo:  Odgovornost, poverenje i jeftin život

Dodao je da presuda još nije pravosnažna i da će se boriti za istinu. „A svakako ću poštovati sve odluke nadležnih sudskih instanci Srbije, bez sumnje“.

Kad bi te instance, kao što je red u uređenim državama, bile zaista nezavisne, onda bi i bilo nade da će Dragan Đilas i Boško Obradović dobiti zadovoljenje na sudu, a AV početi da menja svoj radikalski  rečnik kad govori o političkim protivnicima i neistomišljenicima.

Pravo stanje, međutim, ne uliva preterani optimizam. već pre nagoveštava da su i Đilas i Obradović – bar zasad – uzalud „krečili“.

Izvor: Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime