PUTEVIMA BABE IZ POMORAVLjA ILI ŠTA ĆE BITI S POVERENjEM U LEKARE

2
223

Setimo se samo famoznog, ali i dalje aktivnog Kriznog štaba i njihovih nelogičnih, kontradiktornih i nerazumnih protivepidemijskih mera zasnovanih na samo njima znanoj struci, pa da se čovek i u zaštitinim rukavicama i sa sve maskom na licu prekrsti i izgubi poverenje u klasičnu medicinu.

ŠTA JE POVERENjE U LEKARE

Profesor dr Branislav Ristivojević, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, svojevremeno je izjavio: „Odnos pacijenta i zdravstvenog osoblja je uvek i iznad svega bio i ostao odnos poverenja. Kao što se ne ispovedamo kod sveštenika koji ispriča naše grehe pred celom parohijom, ili ne angažujemo advokata koji iznese stanje našeg slučaja protivnoj strani u sporu, tako se ne lečimo kod lekara kome ne verujemo. Kako verovati lekaru kojeg je država kaznenom prinudom pretvorila u doušnika koji mora da prijavi naše sumnje, strepnje i brige u vezi sa kvalitetom i bezbednošću vakcine zdravstvenoj inspekciji? Da li je moguće stvoriti i održavati odnos poverenja pod pretnjom kaznene prinude? Odgovor se sam nameće: niti jedna savest se nije oslobodila na silu.

Nažalost to teško stečeno poverenje naroda u zdravstvo je već proćerdano 2009. godine kada je srpska vlast prošli put pokušala da uvede opštu vanrednu vakcinaciju. Usled sprege histeričnih i apokaliptičnih informacija o obimu i opasnosti od bolesti sa sumnjivim materijalnim uticajem farmaceutske mafije u nabavci vakcine, ona je propala. Glavna posledica ovog koliko štetočinskog toliko i kriminalnog postupka je iznevereno poverenje naroda u jednu sasvim razumnu i davno proverenu metodu sprečavanja širenja zaraznih bolesti: imunizaciju vakcinom.

Sada, kada bi trebalo sve snage usredsrediti na uspostavljanje tog srušenog poverenja jednom širokom kampanjom razumne, odmerene i staložene zdravstvene komunikacije sa građanima, ona se preskače i ponovo se pokušava da se na brzinu reši problem oboljenja koji će, sada je to sasvim izvesno, postati endemsko.“

Da Vas podsetimo:  Kako su teoretičari zavere povezali Sorosa sa nestašicom mleka u Srbiji?

„BUBA U UHU“

Kada sam počeo da se bavim otorinolaringologijom slušao sam od starijih kolega kako u jednom pomoravskom selu postoji neka baba koja leči decu od čestih zapaljenja uva tako što im vadi crve iz ušiju, naravno uz određeni nadoknadu – koja nije mala. Mnogi su kod nje odvodili decu, i školovani i neškolovani, i bogati i siromašni. Bio sam zaprepašćen, jer kako prođoh studije i specijalizaciju, a ne saznadoh za takvu medicinsku proceduru? A onda sam i sam sretao pacijente koji su mi pričali da su im deca imala velike probleme sa ušima, da su ih vodili na preglede i lečenja kod različitih otorinolaringologa, ali tek posetom ovoj babi rešiše problem. I to pošto je posle vađenja crva tokom prve posete, na ,,kontrolnom pregledu” sve završavala vađenjem „matice“ iz dotičnog uva! ,,Za tebe, sinko, samo 50 evra” ( pre toga – maraka).

E, sad se ja pitam koliko se tokom ove „korona situacije“ pojavilo novog ,,stručnog kadra” koji će dostojno zameniti pomenutu bakicu? I šta će biti sa ovom našom medicinom kad sve ovo oko kovida prođe? Ili:„Panta rhei“, braćo Srbi. Korona će nas, kako kažu oni koji su zaduženi da sve znaju, ili napustiti i otići kod nekih zanimljivijih domaćina ili će se, „mučenica“, prilagoditi nama i ostati kao sezonska boljka.

DA LI SMO SAČUVALI DOSTOJANSTVO STRUKE?

Sa čim ćemo mi onda pred Miloša? Jesmo li se kao medicinska struka dostojno predstavili u borbi protiv nevidljivog neprijatelja? Sačuvasmo li nešto medicinske etike i morala? Obnovismo li nešto, naučismo li nešto? Ali, stvarno nešto – pravo znanje o novoj bolesti zasnovano na činjenicama i dokazima na kojima medicina mora da počiva. Uspevamo li da u svim ovim talasima pandemije tokom kojih broj obelelih vrtoglavo raste, ali ume brzo i da opadne, sačuvamo dostojanstvo medicinske nauke i ono malo poverenja koje narod ima u naš zdravstveni sistem? Ili će narod sve više ići kod nadri – bakica i kvazi – dekica na lečenje, jer im je dosta besmislenog nošenja maski, pranja ruku, besomučnog ispijanja antibiotika, merenja D- dimera, primanja vakcina koje ne štite ni od čega?

Da Vas podsetimo:  Dragi poslaniče, skupštinski stenogrami se čuvaju zauvek

Setimo se samo famoznog, ali i dalje aktivnog Kriznog štaba i njihovih nelogičnih, kontradiktornih i nerazumnih protivepidemijskih mera zasnovanih na samo njima znanoj struci, pa da se čovek i u zaštitinim rukavicama i sa sve maskom na licu prekrsti i izgubi poverenje u klasičnu medicinu.

BAKICA STRIKES BACK

Sa tim poverenjem smo muku mučili i ranije. Sistematsko višedecenijsko ruiniranje zdravstvenog sistema, partijska zapošljavanja, negativna selekcija rukovodećih kadrova, nedomaćinsko poslovanje, nedostatak opreme i stručnog kadra i slično, polako su smanjivali poverenje pacijenata u naše zdravstvo. A kako su ,,stručnjaci za kovid” angažovali i veterinara da se bavi ljudskim bolestima (dužno poštovanje svim doktorima animalne medicine koji časno i pošteno obavljaju svoj posao) ne bi trebalo da čudi to što će mnogi pacijenti odlaziti kod stručnjaka raznih specijalnosti – šamana, vračara, vidara i ranara. Ne bi me čudilo kad bi, posle svega, i ona baba iz Pomoravlja imala sve više pacijenata. Ko zna, možda je pozovem kao konsultanta.

autor:Primarijus dr Milan Roganović

https://ifamnews.com/

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime