Ratni zločinac Tači dolazi u Beograd?

1
1851

Da – najavljen je dobrovoljni i nesmetani dolazak ratnog zločinca Hašima Tačija u Beograd, protiv koga je podignuta optužnica i koji je u Srbiji osuđeno u odsustvu na deset godina zatvora. I to – na dan njegovog rođenja!

TaciTakozvani „zamenik premijera“ i „šef diplomatije“ šiptarskih separatista sa Kosova i Metohije, Hašim Tači, potvrdio je učešće na konferenciji „EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno“, koju 24. aprila u Beogradu organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, saznaje Danas nezvanično od izvora bliskih Tačiju.
Kako preciziraju ti sagovornici, „EU lobira da se poseta dogodi, a Vlada u Beogradu ove sedmice treba da donese odluku u vezi sa njegovim dolaskom“. U slučaju da Vlada Srbije da zeleno svetlo, bila bi to prva poseta bivšeg takozvanog „premijera“ Beogradu.
– Poziv da učestvuju na konferenciji koja se održava u „Metropolu“ dobili su, između ostalih, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, šef makedonske diplomatije Nikola Popovski, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, te šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Pre nekoliko meseci list Danas nije uspeo kod nadležnih pravosudnih institucija i u MUP-u da dobije zvaničnu informaciju kakav je tačno status Hašima Tačija, ratnog zločinca i bivšeg takozvanog „šiptarskog premijera“, i da li bi on, teoretski, mogao da poseti Beograd. Nezvanično, rečeno im je da se protiv njega vodi „neka vrsta“ istražnog postupka za ratne zločine.

hasim-taci
Više srpskih policajaca ubijeno njegovom rukom, takođe je veliki broj srpskih civila ubijen njegovom „zaslugom“.

Tači je prošle sedmice posetio Zagreb i Ljubljanu. Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je nakon sastanka rekla da Hrvatska i takozvano „Kosovo“ kontinuirano sarađuju na čitavom nizu tema, od privrednih i političkih do evropskih, bilateralne odnose ocenila dobrim, ali i istakla da postoje velike mogućnosti za njihovo proširenje. U januaru ove godine Tači je takođe posetio Crnu Goru.

Da Vas podsetimo:  Ko se boji popisa u Crnoj Gori?

Hašim Tači – o ratnim zločinima ukratko

Hašim Tači je jedan od osnivača terorističke organizacije „UĆK“. Od 1993. godine kao pripadnik unutrašnjeg kruga OVK, Tači je bio zadužen za obezbeđivanje finansijskih sredstava, nabavku oružja i organizaciju obuke. Nakon što je tokom 1992-93. godine prošao vojnu obuku u Albaniji učestvovao je u terorističkim napadima na Kosovu i Metohiji.
Tači je takođe poznat i kao komandant samozvane Operativne zone OVK u Mališevu i član Dreničke grupe OVK, koju je 1993. godine osnovao Adem Jašari i koja je kontrolisala oko 10-15% od ukupnih kriminalnih aktivnosti na Kosovu i Metohiji.

Adem Jašari i Hašim Tači, zločinci i teroristi
Adem Jašari i Hašim Tači, zločinci i teroristi

Grupa je učestvovala u krijumčarenju oružja, ukradenih automobila, nafte, cigareta i prostituciji. Tačijeve veze sa mafijom učvršćene su rodbinskim odnosima nakon udaje njegove sestre za Sejdija Bajrušija, jednog od poznatih vođa Albanske mafije.

Hašim Tači je zajedno sa pripadnicima Dreničke grupe učestvovao u napadu iz zasede na policijsko vozilo, 25. maja 1993. godine na pružnom prelazu kod Glogovca. Tom prilikom su ubijena dva srpska policajca dok ih je petorica teško ranjeno.

17. juna 1996. godine Tači je učestvovao u napadu iz zasede na policijsku patrolu na putu Kosovska Mitrovica – Peć kada je ubijen jedan srpski policajac dok je drugi teško ranjen.

21. septembra iste godine, Rama je po Tačijevom nalogu bacio bombu na kasarnu „Miloš Obilić“ u Vučitrnu. Po njegovom nalogu izvršen je i napad na Srednješkolski centar u Vučitrnu u kojem su bile smeštene porodice izbeglica iz Kninske krajine.

hasim taci1

Da li mu je to poklon za rođendan od Evropske unije?

U julu 1997. godine Tači je osuđen u odsustvu, od strane okružnog suda u Prištini na 10 godina zatvora zbog terorizma. U februaru 1998. godine izdata je poternica za njim. Godine 2003. raspisana poternica je proširena i radi počinjenog genocida. Centar Interpola u Lionu odbio je da objavi srpsku poternicu za njim, pravdajući takav postupak argumentom da Tači uživa diplomatski imunitet.

Da Vas podsetimo:  Svedočenje o Medarima 1995. godine: „Tatu su nam ubili pred očima“

Hašim Tači se, prema izjavama izvestioca Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dika Martija, nalazio na čelu kriminalne organizacije za trgovinu ljudskim organima tzv. slučaj Žuta kuća.

Agencije
Pripremile: KM Novine

1 KOMENTAR

  1. Dolazak Tacija u Beograd je najbolja potvrda moralne propasti i posrnuca SRBijanskog drustva i izdaje Boga i SRBstva od strane SRBijanski „politicara“. Posrnuce i gmizenje SRBije pred neprijateljima Boga i SRBstva, postalo je tolio veliko da gradjani SRBije nisu vise ni svjesni svoga poraza i stanja u kome se nalaze zbog izdaje drzave od strane njihovih „politicara“. U SRBiji nema vise SRBa soja Gavrila Principa. Zato Taci moze slobodno u SRBiju da dodje i svoojm posjetom javno da se naruga SRBima Svetog Save koji su postali manjina na svojoj rodjenoj zemlji u srcu SRBije na Kosovu i Metohiji. Ako se Taci ziv iz SRBije vrati bice to najveca uvreda za sve zive SRBe sirom svijeta, i od njegove ruke umorene SRBe na Kosovu i Metohiji!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime