Reagovanje na školsko nasilje

4
320

Događaj u Trsteniku, koji je prevršio meru u bahatosti i nepoštovanju profesora je zaprepastio srpsku javnost.

Printscreen

Piše: Mirjana Anđelković Lukić

U školama, umesto akademskog ponašanja, caruje huliganstvo. I nek mi neko ne priča kako je toga bilo i ranije, jeste, ali ovako surovo i brutalno, nikad nije bilo. Poštovala se škola i profesor. Njegova reč je bila neprikosnovena. Da, sad psiholozi smatraju da decu izgrednike i siledžije u školi treba vaspitavati lepim rečima, biti blagonaklon prema njihovim sitnim nevaljlstvima, tolerisati bezobrazluke i zakašnjenja, pa se sve to izrodilo u skandalozno razobručeno ponašanje, jer nema instrumenta za kažnjavanje.

Pored lepe reči, važna je nagrada ali i kazna za počinjeno (ne)delo. Mora da se zna šta je pristojno, kakvo je pristojno ponašanje u školi. Prema svojim drugovima, prema učiteljima. Odevanje naših đaka, posebno starijih devojčica je skndalozno, kakve dolaze u školu. Treba vratiti školske uniforme i da se nose obavezno. Škola je i obrazovna i vaspitna ustanova, nije modna pista.

Ali kad u tu sredinu dođe neko besprizorno dete ono je u stanju da „zagadi“ skoro celo odeljenje. Takve izgrednike škola mora da sankcioniše, a zakoni ove zemlje da se prilagode našim uslovima školovanja, a ne evropskim. Oni bogati iz Evrope koji nama sole pamet, svoju decu daju u skupe škole u kojima se nose školske uniforme i u kojima se itekako zna red. Mi iz Evrope skupljamo samo ono što je najgore, baš me bre briga za tu Evropu, od nje nam je uvek stizalo samo zlo.

Setimo se skorijih događaja, bombardovanje SR Jugoslavije, otimanje Kosova, uvođenje surovih sankcija. Oni ne treba nama, koji imamo Teslu, Milankovića, Pupina i danas mnogo cenjenih lekara i naučnika, da oni nama propisuju kako ćemo i o čemu ćemo učiti našu decu. Da nam Nemci i Slovenci štampaju knjige! Sledeći te njihove nakaradne zakone, evo dokle smo došli! Da se deca u školi maltetene ubijaju međusobno! Treba školi vratiti dostojanstvo i autoritet, a tu je država odgovorna, i bez ikakvih sentimentalnosti biti strog prema izgrednicima.

Da Vas podsetimo:  Direktorka Muzičke škole u Beogradu: Šta mi to slavimo?! Ova kalendarska godina biće najcrnjim slovima upisana u istoriji školstva.

Nepoštovanje profesora u trsteničkoj školi je strašno, omladina bi trebalo da bude uzdanica naše budućnosti, a ovako, ispada da sve više imamo huligane i razbijače. Ovo se dešava zato što sledimo uputstva i predloge zakona iz propale EU. Sve je gora situacija u školama, naše škole postaju kao one u SAD za siromašne, narodne škole. Učenici koji maltretiraju profesore, zaštićeni su kao medvedi, nema ponavljanja u osnovnoj školi, nema popravnih, ne sme da se digne glas na učenika, jer mu se zaboga vređa ličnost. Profesori su ovakvim naopakim zakonima iz EU izgubili autoritet. Razgovori su nedelotvorni, treba biti efikasan i brz u kažnjavanju, ovo je prevršilo svaku meru! Nevaspitanim i raspojasanim đacima ne može niko ništa! Kako od ovakvog krda mladih, sitih i bahatih da postanu valjani ljudi? Nekad je profesor bio autoritet, a direktor škole, bog-otac!

Danas se siledžijstvo prikriva, i škola gura zlostavljanje dece ispod tepiha, eto, jednom dečaku je posle fizičkog maltretiranja u školskom dvorištu, koje je pretrpeo od vršnjaka, otklonjena slezina! Pa dokle tako! Ne sme da se žmuri na takve postupke, ne sme škola da okleva, odmah se preduzimaju mere i iznosi se u javnost slučaj. Nastavnici i direktori škola oklevaju jer neće da imaju probleme, roditelji ne učestvuju aktivno u vaspitanju dece, čak podržavaju njihove ispade.

Siromaštvo nije izgovor. Koliko je naših naučnika u detinjstvu živelo u siromaštvu, pa su postali naučnici i ljudi. Ovde je u pitanju nešto drugo: izgubilo se iz vida da mladi, ovakvi kakvi su danas, moraju da budu disciplinovani, oni nemaju ograničenja. Moraju da znaju šta smeju, a šta ne smeju, da se reč profesora poštuje, da se ovakvi izgrednici kazne tako da neće moći da se upišu ni u jednu školu u Srbiji, pa nek polažu privatno, a roditelje maloletnog đaka bi trebalo kazniti primerenom novčanom kaznom jer su poslali u školu siledžiju.

Da Vas podsetimo:  Već viđeno!

Treba zabraniti upotrebu i nošenje mobilnih telefona u školu, a kod koga se ipak pronađe da se oduzme i da se strogo kazni. Roditelji moraju da sarađuju! Ovo je prevršilo meru! Ne može jedan balavac da se tako ponaša prema profesoru koji ima tu nezahvalnu dužnost da te isprane mozgove napuni nečim vrednim za njihov budući život.

Otac koji je doneo potvrdu od lekara da mu je sin neuračunljiv, traži apsurdna opravdanja za postupak svog bahatog i nevaspitanog sina.

Ogorčena sam na ovakvo ponašanje, tim pre što potičem iz profesorske porodice, ali je tada profesor bio cenjen i poštovan. Danas se nose mobilni telefoni u škole i postali su sredstvo za slikanje, i podsmevanje školskim drugovima i drugaricama, a slikaju se i profesori i kače na društvene mreže. Zbog toga treba zabraniti unošenje telefona u školu, izgrednike strogo kazniti bez oklevanja i saziva nekih komisija, čime se samo slučaj razvodnjava, a nasilnik se ohrabruje da i dalje bude nasilan, jer eto, niko mu ništa ne može!

Za Korene
Dr Mirjana Anđelković Lukić

24.11. 2022

4 KOMENTARA

  1. Dobro su se setili da reaguju. Kad je Vuksanović bio ministar prosvete, učenici noću upali u gimnaziju, ukrali nekoliko dnevnika, izvršili malu i veliku nuždu po njima.
    Izgrednici pronađeni i kažnjeni izbacivanjem. Roditelji se žalili ministru, izgrednici vraćeni u školu, vraćene im petice iz vladanja, a naloženo nastavnicima da svojeručno očiste dnevnike i fotokopiraju iste.
    O šamaranju nastavnica, stavljanju čioda u jastuče za sedenje, kvašenju jastučeta za sedenje ili namernom napucavanju lopte u glavu nastavnika fizičkog da ne govorimo…
    Ovo je prvi put da neki ministar, bar pod pritiskom javnosti, reaguje.

  2. Шарени, нису никада имали добре намере, ни благонаклон поглед на наше просторе, али то не значи да ми смемо дићи руке и прихватити „препоруке“ наших“пријатеља“ или „браће“ како то уме изјавити“главата господа“(Покој души Петру Кочићу). Министар просвете Ружић се нигде није огласио поводом недела у Трстенику, а и шире…. Треба ли просвети такав , треба ли држави??? Треба ли народу? Чему служе свеи ти кабинети,агенције, секретаријати, директорати….. Ако ће се то поставити као проблем професорке и ученика, поставити и оставити на ниво родитеља, неваспитаног деришта и „не толерантне“професорке……….

  3. Да, то је план белосветских битанги које желе да униште православље, школу и здравство у српским и руским срединама. Али, наша држава од које зависи у којој мери ће ови планови да буду остварени, мора да зна о чему се ради и да не дозволи да се таква намера спроведе.Нажалост, мислим да је држава незаинтересована.

  4. E..MOJA DRAGA MARAO…SVE JE OVO PLANSKI JIOS DIRETOR CIJE 49 na 53 JAVNO URADIO STUDIJU KAKO UNISTIT RUSKO I SRBSKO DRUSTVO UNISTIT IM DECU SKOLU I STIM I PORODICU..TO BITREBALO SVAK DA PROCITA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime