Rusija obeležava Dan narodnog jedinstva (VIDEO)

0
20

Rusija 4. novembra slavi Dan narodnog jedinstva. U čast praznika na svim brodovima ruske Tihookeanske flote svečano su razvijene zastave uz zvuke nacionalne himne.

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas će položiti cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu u Moskvi, zajedno sa predstavnicima omladinskih i volonterskih organizacija. Spomenik će biti svečano otkriven nakon restauracije.

Nakon toga će ruski lider posetiti izložbu „Ukrajina: Na prelomu epohe“ koja će biti otvorena u Centralnoj izložbenoj sali „Manjež“ i tradicionalno će razgovarati sa verskim predstavnicima i istoričarima.

U ruskoj prestonici pripremljen je bogat program kojim će se obeležiti Dan narodnog jedinstva. Od 3. do 6. novembra u moskovskim muzejima, bibliotekama, pozorištima i kulturnim centrima biće održano preko 160 predavanja, koncerata i drugih događaja, saopštile su gradske vlasti.

Čestitka iz kosmosa

Povodom današnjeg praznika čestitke narodu Rusije uputili su i ruski kosmonauti Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Ana Kikina koji trenutno borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Kikina je podsetila da je praznik zajednički za više od 190 naroda koji žive u Rusiji.

„Istorijska snaga Rusije je u našem jedinstvu i upravo od toga zavisi budućnost naše zemlje. Srećan praznik, dragi sunarodnici“, čestitali su kosmonauti.

Printscreen

Dan narodnog jedinstva je ruski državni praznik koji se proslavlja od 2005. godine. Praznik je posvećen sećanju na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. To je jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji, koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim pretnjama. Istorijski gledano, ovaj praznik se vezuje za kraj smutnog vremena u Rusiji u 17. veku.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime