Sabaton pravi pesmu o najvećoj srpskoj heroini koja je dala život za zemlju, a mi je pustili da umre u bedi

0
128

Svetski poznati bend koji dolazi iz Švedske, Sabaton, radi na albumu po imenu „The War To End All Wars“ koji će izaći u martu sledeće godine. Grupa koja je poznata po pesmama vezanim za ratne sukobe, će jednu numeru sa najnovijeg albuma posvetiti najvećoj heroini u srpskoj istoriji, Milunki Savić.

Ovaj album je nastavak prethodnog koji se takođe bavio Prvim svetskim ratom, „The Great War“ koji se fokusira na zverske zločine i bitke koje su se odigrale tokom ovog rata. Ovaj bend se i ranije bavio Srbima i junaštvima srpske vojske koja su opisana u pesmi „Last Dying Breath“ koja je inspirisana legendarnim govorom majora Dragutina Gavrilovića srpskim vojnicima.


U čast simbolike broja 11 koji je usko povezan sa ovim istorijskim događajem toliko pesama će se i naći na albumu. Ona koja je posvećena Milunki Savić se zove „The Lady of The Dark“. Na albumu se nalazi i numera „Sarajevo“, tako da možemo da pretpostavimo da će dosta preslušavanja tih pesama biti upravo sa ovih prostora.

Milunla Savić je bila dobrovoljac srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu a njena hrabrost i podvizi su obišli, ne samo stari kontinetn, već i ceo svet. U službi svoje otadžbine je provela šest godina sa kratkim predasima između obračuna. Ona je svoje grudi sakrivala kako bi mogla da ratuje za Srbiju, a kasnije su te iste grudi nosile ordenje Legije časti, Krađorđeve zvezde sa mačevima, a postala je i jedina žena odlikovana francuskim Ratnim krstom sa zlatnom palminom granom.

Francuzi su je takođe poistovetili sa najvećom heroinom njihove istorije, tako da Milunka Savić stoji rame uz rame sa legendarnom Jovankom Orleankom.

Da Vas podsetimo:  OD STIDA DO USPEHA
Milunka Savić
Foto: RAS Srbija / Noizz.rs

Tokom svoje borbe za Srbiju i slobodu srpskog naroda, njen jedini strah je bio da će da bude ranjena u grudi i da će njen lažni identitet kao Milun Savić biti raskrinkan. Naravno kako to i ide, metak ju je i pogodio tu tokom Drugog Balkanskog rata, kada joj je otkriven identitet.

Njene reči vojvodi Putniku pokazuju hrabrost i ljubav prema otadžbini, jer niko ko se plaši smrti ne ponavlja „Vojvodo, hoću pušku“ dok jedna od največih svetskih sila tog vremena želi da vas obriše sa karte sveta. Bila je članica gvozdenog puka koji je bio najelitniji drugi puk srpske vojske „Knjaz Mihajlo“. Najteže je ranjena u Makedoniji 1915. kada je sa metkom u glavi prešla Albaniju i nije dozvolila da i pored njene teške povrede puku klone duh. Tokom probijanja Solunskog fronta u jednom prepadu sama je zarobila 43 bugarska vojnika, a ubrzo zatim još 60.

Milunka Savić
Foto: RAS Srbija / Noizz.rs

Nakon rata dobila je prvi vojni posao u Sarajevu gde je upoznala bankarskog činovnika Veljka Gligorijevića za kog se i udala. Imala je jedno dete a još troje je usvojila, dok je sa strane školovala još 31. Kasnije Veljko dobija posao u Beogradu gde se sele, ali on umire ubrzo nakon što su pristigli. Kako bi prehranila sebe i svoju porodicu Milunka se zaposlila u Ministarstvu inostranih dela kao čistačica, a posle se prebacila na isto radno mesto u Hipotekarnoj banci gde je provela većinu svog radnog veka.

Tokom Drugog svetskog rata otvorila je bolnicu u kojoj je lečila i partizane i četnike. Kada su to saznali vojnici, pretukli su je pred njenom decom i odveli u logor na Banjici gde je trebalo da bude streljana. Nakon deset meseci, kada se saznalo ko je Milunka, nemački oficir je pušta iz zatočeništva uz najviša vojna odlikovanja.

Da Vas podsetimo:  Najnovija Evropska imaginacija

Preminula je 1973. godine i do 2013. je bila sahranjena na svom porodičnom groblju, nakon čega su njeni posmrtni ostaci preneti u aleju velikana, gde i pripadaju.

Velika je čast živeti u zemlji koju je odbranila ova heroina. Njena dela se nažalost sve više i više zaboravljaju u Srbiji, dok švedski bendovi moraju da prave pesme o njoj. Ipak žena koja stoji rame uz rame sa svim herojima koji su svojom hrabrošću odbranili svoju zemlju, u Srbiji može da umre samo kao čistačica.

https://noizz.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime