Sadašnja EU stvorena na krvi Jugoslaviје

0
1284

Youtube-BHBanjaLuka NickBoris Džonson nije nimalo preterao jer je identifikovao glavno ponašanje i suštinu onoga što je EU ispod te sjajne takozvane miroljubive i demokratske spoljašnosti.

To je četvrti rajh u rukavicama, kaže analitičar Centra za strateške alternative Aleksandar Pavić, komentarišući izjavu najvećeg zagovornika „bregzita“ da je EU stvoren sa idejom „Evropa pod jednom vlašću“.

Pavić je za Sputnjik ocenio da je bivši gradonačelnik Londona političar, pa je iskoristio da pred predstojeći referendum o mogućem izlasku Velike Britanije iz EU kaže ono što stvarno misli o njoj.

„Nedemokratska demokratija“

Unija je, kako je rekao Džonson u intervjuu za „Sandej telegraf“, projekat stvoren sa idejom da mekim sredstvima omogući „Evropu pod jednom vlašću“, ono što nije pošlo za rukom raznim osvajačima, od Rimljana, preko Napoleona, do Hitlera.

Pavić napominje da je uvek postojao britanski strah od dominacije neke sile na evropskom kontinentu. To je u poslednjih 150 godina obično bila Nemačka, a sada, smatra on, tako deluje Evropska unija.

„Ona ne samo da se širi sve vreme, nije stvar u tome, nego u načinu na koji to radi. To je možda u početku delovalo kao demokratski izbor, ali to odavno više nije tako“, smatra Pavić.

On napominje da briselske elite niko ne bira demokratski, glasanjem, ali i ukazuje na nedemokratski tretman država koje nisu u EU a koje spadaju u njenu interesnu sferu. One se uslovljavaju, preti im se, što javno, što iza kulisa time šta će biti ako odstupe od puta koji navodno nema alternativu, dodaje on.

„Propagandna kampanja EU da Evropa nema alternativu nije samo naš specijalitet i govori o tome da ona nije zbir demokratskih država koje se udružuju po demokratskoj volji naroda. Ne, to je četvrti rajh u rukavicama, slično onom što je rekao Boris Džonson. Sve ukazuje ka tome“, navodi Pavić.

Da Vas podsetimo:  Vučić 2016: Porodilje za dvoje dece uzmu mesečnu platu! Zašto da rade? (VIDEO)

Džonson nije preterao

Hoće, kako kaže, da prave svoje oružane snage, agresivno se ponašaju prema Rusiji, i tu se ne razlikuju puno od američke politike.

„Sve u svemu, Boris Džonson nije nimalo preterao jer je identifikovao glavno ponašanje i suštinu onoga što je EU ispod te sjajne takozvane miroljubive i demokratske spoljašnosti“, zaključio je Pavić.

Na ocenu Džonsonovih političkih protivnika da je on izgubio „moralni kodeks“ kada smatra da EU sledi Hitlera, analitičar Centra za strateške alternative kaže da ne zna o kakvom moralnom kodeksu može da se priča, podsećajući kako je nastala EU i kako se došlo do Mastrihtskog sporazuma 1992. godine.

„Nemačka je, praktično, ucenila glavne zapadnoevropske države, na prvom mestu Francusku i Veliku Britaniju, da će potpisati Mastrihtski sporazum samo pod uslovom da se omogući jednostrano priznavanje Slovenije i Hrvatske. Znači, sadašnja EU je praktično izgrađena na krvi bivše Jugoslavije. Da ne spominjemo referendume o daljem širenju EU i o Lisabonskom sporazumu, gde su Danci i Irci morali da glasaju dva puta dok nisu glasali onako kako se dopada neizabranim elitama u Briselu“, napominje Pavić.

Elitizam, militarizacija i centralizam

Na pitanje kojim putem će se dalje kretati EU čije je menjanje iznudila što ekonomska, što migrantska kriza, Pavić kaže da je jedna mogućnost da kriza bude korišćena da se napravi superdržava, tako što će odgovor biti militarizacija. To, kako naglašava, znači učvršćivanje i odbranu spoljnih granica EU, što se ne može bez vojske.

Da li će to, ili ekonomska kriza započeta 2008. iz koje Evropa još nije izašla, biti iskorišćeno da se centralizuje finansijsko odlučivanje, ili će reakcija u narodu, što se već dešava kada je u pitanju migrantska kriza, onemogućiti takav pokušaj zapadnih elita, mogući su raspleti na koje ukazuje Panić. Te elite, dodaje, koriste svaku krizu da bi u stvari učvršćivale vlast, uvodeći totalitarne metode.

Da Vas podsetimo:  Mere Vlade Srbije – istina ili laž

„Ako se setimo kako je bilo posle 11. septembra na Zapadu, ne samo u Americi, cela ta država nadzora je uzela maha zahvaljujući terorističkim napadima, što u Njujorku, što u Londonu, Madridu.

Neizabrane elite će koristiti svaku krizu da bi centralizovale, militarizovale vlast, a u isto vreme na narodu je da se na neki način organizuje i to spreči. Videćemo ko će odneti prevagu“, rekao je Panić.

sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime