„Salon 1905“: Dekadencija braće Vučić

1
6280

salon-1905fAleksandar Vučić ima sve: vlast, neograničenu moć, pare… Sad, kad je sve njegovo, ima i potrebu da zavičajne običaje, svojstvene vlašićkim drvosečama, zameni ekstremnim luksuzom. Deo tih kompleksa već leči u Savamali, svom carskom Zabranjenom gradu. Poslednji primer je dekadentni restoran „Salon 1905“, smešten u „Geozavodu“.

Zgradu bivše Beogradske zadruge, spomenika kulture, koja je sagrađena 1907. godine kao zadužbina Luke Ćelovića, 2015. godine je renovirao arapski tajkun Mohamed al Abar, predstavljen kao investitor projekta „Beograd na vodi“.

– Ovu zgradu smo dobili zahvaljujući našem prijatelju Al Abaru. Hoću da mu zahvalim u ime svih građana, jer Srbija nije uložila nijedan jedini dinar u renoviranje – rekao je Vučić („Tanjug“, 27. jun 2015.) i svom prijatelju poklonio ključeve grada Beograda.

Uz ključeve, Al Abar je dobio svih 6.000 kvadrata „Geozavoda“ na trogodišnje besplatno korišćenje. U centralnoj sali montirana je maketa „Beograda na vodi“, a ispred fasade kordoni policije koji su predstavnike režima i njihove partnere štitili od „zatucane većine“, kako je demonstrante nazivao diktator.

salon-1905f2Vremenom, maketa je nestala, a u „Geozavodu“ je otvoren restoran „Salon 1905“. „Mermer, bronza i pozlata u Art Nouveaux detaljima koji teže potpunoj posvećenosti hedonizmu“, navodi se u jednom medijskom prikazu „nove beogradske mondenske znamenitosti“. Na sajtu www.salon1905.rs mogu da se nađu prelepe fotografije, jelovnik sa cenama i formular za rezervacije, ali ne i imena vlasnika restorana. Prema nekim napisima, navodno, iza „restorana s jedinstvenom koncepcijom“ nalaze se izvesni Nikola Narančić i Pavle Farčić. Taj kreativni dvojac je 2014. u Zemunu otvorio „Salon 5“ s vrlo sličnim enterijerom. No, njihov poslovni uspeh sporan je utoliko što se ne zna kako su i pod kojim uslovima dobili dozvolu da otvore restoran u legatu koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nije poznato ni ko im je taj prostor dao u zakup, Grad Beograd ili kompanija „Belgrade Waterfront“, pa ni gde je nestala famozna maketa.

Da Vas podsetimo:  Prekid partnerskih odnosa sa EU poguban za budžetske prihode Srbije

Sto metara desno od „Salona 1905“, koji vučićevci od milja nazivaju „Beogradom na mermeru“, nalazi se Hercegovačka ulica, koju su nedavno okupirali režimski mafijaši pod fantomkama, a, podjednako udaljena, s leve strane nalazi se „Savanova“, takođe luksuzan restoran, koji je privremenu dozvolu dobio kao „promotivni štand“. Vlasnika „Savanove“, Branislava Đurđevića, mediji predstavljaju kao „najboljeg prijatelja Andreja Vučića“, a saznaće se i kakvu vezu s gospodarima Srbije ima par Narančić-Farčić.

Aleksandar Vučić je projekat „Beograd na vodi“ počeo kršenjem Ustava, seta zakona i urbanističkih propisa. Primeri „Savanove“ i „Salona 5“ već potvrđuju sumnju da je u pitanju korupcionaška afera ogromnih razmera.

Predrag Popović

predragpopovic.wordpress.com

1 KOMENTAR

  1. Da li je to onaj isti „arapski prijatelj“ preko koga se brat našeg vrlog premijera Andrej Vučić dokopao Karađorđeva?
    Ne zanam šta misle ostali građani Srbije, ali meni se čini da našem premijeru odlično ide ugovaranje ugostiteljskih poslova. I, uopšte, uslužne delatnosti mu leže. Mislim, po principu – on uslužuje,mi plaćamo. Proizvodnja mu je baš, baš problem. Toliko veliki da nam se nazire sudbina valjevske Gračanice.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime