Saopštenje sindikata Žаndаrmеriје

3
1225

Pоvоdоm svе žеšćih nаpаdа nа Žаndаrmеriјu оglаsilа sе Sindikаlnа оrgаnizаciја Žаndаrmеriје i izdala sаоpštеnjе u vezi sa incidеntom u kоmе је učеstvоvао brаt prеmiјеrа Аlеksаndrа Vučićа

100152_vest_10402059_264651393725055_1680893848896583954_n

Sindikalna organizacija Žandarmerije najoštrije osuđuje medijsku hajku protiv Žandarmerije i svih njenih pripadnika. Više je nego sramno da novinari konstantno napadaju ovu Jedinicu. Dosta je bilo medijskog linča i napada na naše pripadnike. Odakle novinarima pravo da jednu Jedinicu, koja je u sastavu Ministarsva unutrašnjih poslova, satanizuju, blate i vuku po blatu. Zahtevamo od Ministra unutrašnjih poslova da stane u zaštitu svojih radnika. Krajnje je vreme da se stane na put bahatom i drskom novinarskom prenošenju.

Novinarsko izveštavanje treba da bude objektivno, a u svim tekstovima koji su se plasirali oni se bave blaćenjem naše Jedinice, ne obazirući se na to koji su bili konkretni zadaci Žandarmerije vezano za zonu pojačanog nadzora koju su obezbeđivali, a gde je došlo do incidenta. Ono što je takođe od izuzetne važnosti je kakav je bio dogovor o prolasku kako vojnih tako i civilnih lica.

Ovom prilikom bismo istakli da smo mi jedinica koja je uvek štitila zakon, svoju državu i građane, da smo mi poslednja linija odbrane ove zemlje i da nedopustivo da mediji ljude koji rade tako odgovoran i zahtevan posao nazivaju batinašima, ubicama, kriminalcima i „odredom smrti“.

Novinari u Srbiji očigledno ne znaju šta je njihov posao. Malo su izgleda zaboravili etiku i kodeks novinarstva, te smeli sa uma do oni nisu ni tužioci ni sudije i da njima Zakonik o krivičnom postupku zabranjuje da presude izriču pre Nadležnih sudova.

Krajnje je vreme da u Srbiji svako počne da se bavi svojim poslom. Pripadnici Žandarmerije nisu ni batinaši, ni huligani, ni izgrednici. Svaka primena sredstava prinude od strane pripadnika Žandarmerije zakonom je rugilasana a samim tim svako prekoracenje ovlascenja moralo bi da bude sankcionisano.

Da Vas podsetimo:  Čekajući izbore, nesigurno je koje

Sindikalna organizacija Žandarmerije nikada nije štitila kolege od odgovornosti kada su nadležni organi smatrali da postoji nečija krivica, tako ni ovog puta nećemo unapred štiti nikoga, ali smatramo da postoje institucije i organi koji se bave nečijom krivicom ili nevinošću, te je kako naša tako i obaveza medija da ostavi nadležne da utvrde sve okolnosti ovog incidenta i na osnovu svih relevantnih dokaza odluče o nečijoj krivici.

Nažalost, problem oko straha policijskih službenika u primeni svojih zakonskih ovlašćenja će sada biti još veći, a oko čega smo već ranije i pokrenuli inicijativu (bio zakazan naš protest, pa odložen) i dogovor da se to sve menja! Ovo je direktni dokaz zašto je sve to tako! I ponovo se srećemo sa istim problemom.

Tog dana, kada je došlo do incidenta u kome je učestvovao brat premijera Aleksandra Vučića i njegovo obezbeđenje, u Beogradu, u neposrednoj blizini, održavao se skup visokog rizika.

Šta bi se dogodilo da tog dana pripadnici Žandarmerije nisu obavljali svoj posao, da to nisu bili gore navedeni, i da su prošli do učesnika te manifestacije i povredili ih? Ko bi tada bio kriv? Pripadnici Žandarmerije, zar ne? Dosta je bilo blaćenja ljudi koji rade svoj posao. Niko u ovoj zemlji, pa čak ni braća visokih funkcionera nemaju prava da se oglušavaju o naređenja Policije.

Smatramo da je obaveza Ministra unutrašnjih poslova da zaštiti pripadnike Žandarmerije od predstavnika sedme sile, i njihovih nebuloznih naslova i predstavljanje Žandarmerije kao grupe batinaša. Mislimo da je krajnje vreme da se neke od medijskih kuća susretnu sa tužbama zbog ovakvog blaćenja Srpske policije.

Još jednom bismo istakli da smo mi ozbiljna jedinica koja svakodnevno obavlja rizičan posao, radi na zaštiti građana i države, ne tražimo pohvale zo to što neretko rizikujemo i svoje živote, ali zehtevamo poštovanje od medija kako nas, samim tim i Republike Srbije, jer je blaćenje Žandarmerije blaćenje i čitave naše zemlje.

Da Vas podsetimo:  Cena sreće u Srbiji je 1500 evra

1528615_564905016930503_1558290176_n (2) (1)

Slavica Jovanović

3 KOMENTARA

  1. Ako se dobro sećam, ministar je prvi povukao po blatu jedinicu svojim izjavama, a režimski novinari su se samo nadovezali na priču… Gospodo, kasnite sa reagovanjem u javnosti, dok se za to vreme plasirala i primila kvazi istina. Ja lično verujem da su se Vučić i kobre pravili malo više važni i da su sasvim prirodno dobili batine…

  2. Da li se neko pita da u toj zandarmeriji radi i mnogo porodnicnih ljudi, koji vole svoju zemlju i narod. Da li se neko pita kako je njima, njihovoj deci, porodici kada cuju sve te lazi koje se plasiraju? Da li se neko pita kako provode pola zivota razdvojeni od svojih najmilijih? Da li se neko pita sa koliko strepnje za njihov zivot zive njihovi najmiliji, dok ostali narod spava i mirno zivi? Iza tih stitova i slemova su samo obicni ljudi, koji nisu zasluzili da se stavljaju na zid srama svakih nedelju dana.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime