Simonović osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora zbog paljenja kuće Milana Jovanovića

0
389

Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović u prvostepenom postupku osuđen je na kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca kao naručilac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića. Vladimir Mihailović osuđen je na četiri godine, a Aleksandar Marinković na četiri godine i tri meseca.

Oštećeni Milan Jovanović i Jela Deljanin zadovoljni su presudom, dok je tužilac najavio da će podneti žalbu jer smatra da je paljenje kuće čin koji treba da bude najstrože kažnjen

Sudija Drugog osnovnog suda u Beogradu Slavko Žugić danas je proglasio da je Dragoljub Simonović kriv jer je sa umišljajem podstrekivao bivšeg policajca iz Grocke Vladimira Mihailovića na paljenje kuće Milana Jovanovića, a on trećeoptuženog Igora Novakovića. Aleksandra Marinkovića angažovao je Novaković da izvrši napad, rekao je sudija. O žalbama na ovu presudu odlučivaće Apelacioni sud, a tužilac najavljuje da će je podneti jer smatra da su za ovakav čin potrebne najstrože kazne.

Tužilaštvo je, podsetimo, tražilo maksimalnu zatvorsku kaznu za Dragoljuba Simonovića od osam godina, pet godina za Vladimira Mihailovića i šest godina za Aleksandra Marinkovića koji u bekstvu više od godinu dana.

Presuda je izrečena dve godine i dva meseca posle podmetanja požara, 12. decembra 2018. godine, koji su Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin srećom preživeli. Saopštavajući odluku, sudija je rekao da će kazne biti umanjene za vreme koje su prvostepeno osuđeni proveli u pritvoru. Izricanje osuđujuće presude praćeno je aplauzom novinara koji su bili u sudnici.

Pravo na dom

Paljenjem kuće oštećenima Milanu Jovanoviću i Jeli Deljanin ugroženo je ljudsko pravo na dom, garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a takva posledica treba da se smatra teškim delom, bio je izričit sudija Slavko Žugić, koji je istakao da je prošao trnovit put kroz ovaj krivični postupak.

Burnu rekaciju advokata odbrane i Dragoljuba Simonovića izazvale su reči sudije da su upravo oni opstruisali proces tokom čitavog suđenja, posle kojih su advokati odbrane i Simonović iz protesta izašli iz sudnice. Sudija je, potom, najavio, da će zbog njihovih uvreda među kojima je i optužba da on sudi po nalogu predsednika države, pokrenuti pravne postupke kako bi odbranio čast i dostojanstvo tog suda.

Da Vas podsetimo:  Kosmet i pitanje samopoštovanja

Obrazlažući presudu, sudija je rekao da Aleksandar Marinković priznao da je na predlog Igora Novakovića, koji mu je obećao da će mu otpisati dug i dodatno ga nagraditi, bacio „Motolovljev koktel“ na automobil Jovanovića, parkiran u garaži, prethodno razbivši prozor garaže. Sudija je rekao da je ovo dodatno potvrđenom priznanjem Bojane Cvetković Šijački, koja ga je dovezla do mesta napada, te i izjavom Igora Novakovića.

Podsećajući na izjavu Igora Novakovića koji je promenio svoj iskaz pred sudom, naknadno rekavši da mu je iznuđeno da kaže da je Simonović kriv i to tako što je izvođen iz pritvora, sudija je rekao da to ne stoji, jer on nije negirao da je saučesnik, već da Marinkoviću nije tražio da zapali, već ošteti automobil.

Sudija je predočio i da nije logično i prirodno moguće da je drugookrivljeni Vladimir Mihailović tražio od Igora Novakovića da se samo ošteti automobil Jovanovića, a da ga je Aleksandar Marinković tek tako zapalio. Sud nije poverovao Vladimiru Mihailoviću da je pod obmanom tužioca priznao da je Simonović naložio paljenje automobila.

Sudija je zaključio da za ovu presudu nije bilo od značaja da li je Milan Jovanović novinar i objasnio da se na suđenju to nije ni dokazivalo. Teza tužilaštva bila je da se Jovanović zbog istraživačkih tekstova zamerio Simonoviću dok je bio predsednik opštine Grocke.

Traume ostaju

Oštećeni Milan Jovanović i Jela Deljanin zadovoljni su ovom presudom i misle da su kazne odgovarajuće za počinioce, dok je tužilac izjavio da će podneti žalbu na nju jer smatra da je paljenje kuće čin koji treba da bude najstrože kažnjen.

„Očigledno da naručioca ovoga dela nije zaštitila partijska knjižica. Žao mi je što mi se ovo dogodilo, ali prihvatam da budem žrtva ako će vama, mlađima da bude bolje u vašem radu, da ne morate da strepite za ono što radite, već da časno i pošteno obavljate svoj posao“, rekao je Jovanović, koji se zahvalio na donacijama za obnovu kuće. Bez donacija, građana i novinara iz Srbije i sveta, rekao je, bio bi beskućnik celog života.

Da Vas podsetimo:  Jedni šokirani, drugi kažu da to nije normalno

Jela Deljanin izjavila je kratko za UNS da joj mnogo znači ova presuda, jer su pobedili. „Mirno spavati sigurno neću i dalje imam strah, traume ostaju“, istakla je ona.

Milan Jovanović i Jela Deljanin (foto: printscreen)

Zamenik tužioca Predrag Milovanović, pak, naglašava da je ovo tek prvo poluvreme, da treba da se sačeka pravnosnažna odluka suda, ali da nije zadovoljan svim segmentima presude, te najavio žalbu na presudu u pogledu krivične sankcije.

„Zatražio sam maksimalnu kaznu zatvora od osam godina za prvookrivljenog Simonovića, tražio sam strože kazne i za druge okrivljene. Podsetiću vas i da je prvookrivljeni u završnim rečima rekao da ako ga osude da treba da bude maksimalna kazna zatvora, tome ću doprineti kroz ovu žalbu“, rekao je on.

UNS: Rasvetliti ubistva novinara

Struka je, pak, saglasna da je ovo važna presuda za zaštitu novinara, ali da je zabrinjavajuće to što nije rasvetljen napad na urednika gročanskog portala Žig info Željka Matorčevića, koji je samo dva meseca pre paljenje kuće teško pretučen u Leštanu, na putu do posla, jer se paljenje kuće možda ne bi ni desilo.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović ispred Palate pravde izjavio je da je rešavanje slučaja paljenja kuće Milana Jovanovića pokazalo da „država može da zaštiti novinare kada hoće“, ali i da ovaj slučaj pokazuje kako  novinari moraju da budu jedinstveni da bi se izborili sa svim pritiscima i napadima.

„Državu još jednom pozivam da konačno privede kraju slučaj ubistva Milana Panića, da traži odgovornost za ubistvo 16 radnika RTS-a 1999, kao i da pomogne u istragama ubistava srpskih i albanskih novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine“, rekao je Radomirović.

Da Vas podsetimo:  Kuršumličanka najstarija žena u Toplici, napunila 101 godinu

Predsednik Komisije za istraživanja ubistva novinara Veran Matić smatra da je heroj ovog suđenja sudija, da mu treba odati priznanje, jer je uspeo da se izbori sa opstrukcijama. „Možemo biti zadovoljni, iako će svi reći da je mogla biti i stroža kazna“, rekao je Matić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić rekao je da bi trebalo pojačati kazne prvostepeno osuđenima za paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, ali da je on „pobednik“ jer je pokazao kako treba biti novinar.

Izvor: UNS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime