Skriveni simptom kovida-19: Naučnici došli do šok otkrića

0
341

Palpacijom, odnosno pritiskom na mesto bola, doktor već otkriva potencijalni problem…

pixabay.com/en/medical-appointment-doctor

Pojedina istraživanja kažu da je jedan od skrivenih simptoma kovida-19 i kostohondritis, odnosno upala hrskavice.

Naime, doktor Entoni Fauči nedavno je govorio o sindromima sa kojima se ljudi suočavaju u toku i nakon preležanog kovida. Jedan od brojnih simptoma koje je spomenuo jeste i kostohondritis, ali i miokarditis.

– Sve češće se to viđa kod kovid pacijenata koji su bili u izuzetno teškom stanju – prokomentarisao je za DAIC Tod Hurst, kardiolog na Baner Univerzitetu.

Šta je kostohondritis?

 Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje rebra sa grudnom kosti. To je zapaljenski proces koji obično pogađa nekoliko rebara, obično na istoj strani grudne kosti. To je stanje koje može biti prilično bolno, zbog čega se pacijent obraća lekaru – objasnila je za HRT prof. Zlata Ožvačić Adžić, specijalistkinja porodične medicine.

Najčešće je to nespecifična upala koja je primarna, mada se ponekad može javiti i kao deo drugih bolesti – poput reumatskih inflamatornih bolesti ili čak ukazivati na tumor u telu, ali to su vrlo retki slučajevi. Neka istraživanja su pokazala da je kostohondritis češći kod žena. Glavni simptom koji pacijenti prijavljuju lekaru je bol u grudima.

Prvi zadatak lekara primarne zdravstvene zaštite je da isključe mogućnost akutnog infarkta miokarda ili srčanog udara. Palpacijom, odnosno pritiskom na mesto bola, lekar već otkriva potencijalni problem, kao i dubokim disanjem pacijenta i pokretima ruku. Ovo su samo prvi koraci u dijagnozi. Zatim se pacijentu radi elektrokardiogram.

– Kostohondritis se obično rešava sam od sebe, dugoročna prognoza je dobra. Leči se analgeticima i antiinflamatornim lekovima, pre svega nesteroidnim antireumatskim lekovima. Upala koja uzrokuje bol s vremenom popušta i lekovi se primenjuju lokalno ili oralno – dodaje prof. Zlata Ožvačić Adžić. Profesorka svakako savetuje ljude da se u slučaju bolova u grudima odmah jave lekaru.

Da Vas podsetimo:  Fantastični rezultati koje ćete postići ako počnete da pijete SOK OD PARADAJZA

Izvor: Dnevno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime