SNS podršku PUPS-a plaća funkcijom za penzionera u devetoj deceniji

1
2042

Aktuelna vlast Srpske napredne stranke u beogradskoj opštini Zvezdara, baš kao što je to činila i ona prethodna koju je vodila Demokratska stranka, podršku u lokalnom parlamentu kupuje raspodelom opštinskih funkcija, pa je tako funkcionera PUPS-a Slavoljuba Nikolića, penzionera u devetoj deceniji života, „častila” visokim položajem u opštini i platom od skoro 100.000 dinara, otkriva Pištaljka.

Nikolić, rođen 1934. godine, već šestu godinu za redom u vrhu je zvezdarske vlasti. SNS ga je 2. juna prošle godine postavila za pomoćnika predsednika opštine za oblast socijalne politike. Prethodno je četiri godine bio zamenik predsednika Skupštine GO Zvezdara u vlasti koju su posle izbora 2012. činile DS, SPS-PUPS i LDP.

Uz penziju od oko 46.000 dinara, Nikolić već 15 meseci iz budžeta opštine Zvezdara dobija neto platu od 95.000 dinara i oko 2.700 dinara naknade za prevoz, iako godišnja karta za gradski prevoz za penzionere košta oko 400 dinara. Njegova mesečna primanja ukupno iznose oko 145.000 dinara.

Za ovih 15 meseci Nikoliću je samo na ime zarade iz budžeta opštine Zvezdara isplaćeno neto 1,4 miliona dinara (oko 12.000 evra) i oko 20.000 dinara naknade za prevoz za prvih osam meseci ove godine, odgovoreno je Pištaljci iz te opštine.

Nikolić je četiri godine kao zamenik predsednika Skupštine opštine Zvezdara u prethodnoj opštinskoj vlasti zarađivao 32.000 dinara neto mesečno. Uz to je 2013. bio i član Upravnog odbora Doma zdravlja Zvezdara za šta je primao još 27.000 dinara neto mesečno, objavljeno je na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

Uz ovih opštinskih 57.000 dinara, primao je tada i penziju od 48.000 dinara te je imao mesečne prihode od 105.000 dinara. Agencija za borbu protiv korupcije za Pištaljku navela da je 2013. Nikoliću data saglasnost za istovremeno obavljanje dve javne funkcije – zamenika predsednika Skupštine GO Zvezdara i člana Upravnog odbora Doma zdravlja Zvezdara.

Da Vas podsetimo:  Akademici pisali ministarki Mihajlović, traže preispitivanje projekta Jadar

Na pitanje da li misli da bi neko mlađi mogao da obavlja tu funkciju, Nikolić, koji je u penziji od 1999, kroz osmeh nonšalantno objašnjava da je to „radno mesto za koje nisu potrebne određene kvalifikacije već iskustvo“ i da je to „stvar politike“.

Prema opisu radnog mesta predviđenog sistematizacijom, pomoćnik zadužen za socijalna pitanja „koordinira ustanove obrazovanja, kulture i Kancelariju za mlade u cilju realizacije zajedničkih projekata, učestvuje u radu saveta za mlade, učestvuje u izradi lokalnog akcionog plana za mlade, identifikuje probleme i potrebe mladih…”

Nikolić, međutim kaže da se on bavi najviše penzionerima.

„To je naš interni dogovor u opštini da se ja bavim penzionerima, mladima se bave član opštinskog veća i posebna Kancelarija za mlade“, rekao je on. „Veoma sam ponosan što smo ove godine po prvi put u istoriji obezbedili penzionerima da mogu da sa unucima idu besplatno na bazen Olimp”, ispričao je on za Pištaljku. Na pitanje zbog čega, umesto samopromocije, ne pomažu socijalno ugroženim penzionerima koji se hrane u narodnim kuhinjama i da li uopšte zna koji je to broj ljudi, Nikolić je odgovorio da opština nema sredstava da im pomogne.

„Opština obezbeđuje prostor i plaća komunalije za pet punktova na kojima se nalaze narodne kuhinje na Zvezdari. Nemamo sredstava da drugačije pomognemo svojih 1.500 naugroženijih sugrađana“, kazao je on.

Nikolić, koji je i funkcioner SUBNOR-a, naglasio je da se prihvatio te funkcije „jer je kao lekar i bivši direktor Doma zdravlja Zvezdara u dva mandata 80-ih godina upućen u probleme penzionerske populacije“. „Činimo sve što možemo da poboljšamo život penzionera kojih na našoj opštini ima oko 40.000”, naveo je on.

Da Vas podsetimo:  Novo radno mesto u državnom sektoru za supruga gradonačelnice Niša

Potvrdivši da je bio u vlasti sa demokratama i LDP u prethodnom mandatu, Nikolić ističe da je sada ipak na mnogo zahtevnijoj poziciji nego u prošlom mandatu. „Sada sam u izvršnoj vlasti, onda nisam bio. Ova funkcija traži iskustvo i znanje“, kazao je on.

Upitan da li smatra da su građani glasali za stranačku trgovinu funkcijama, Nikolić kaže: „To treba pitati građane“.

Predsednik GO Zvezdara Miloš Ignjatović (SNS) – na gornjoj slici – koji je postavio Nikolića za svog pomoćnika, odbio je da nam objasni okolnosti i kvalitete koji su preporučili 83-godišnjeg Nikolića za izvršnu funkciju u opštini. On 15 dana nije bio dostupan za razgovor sa novinarom Pištaljke.

Iz Agencije za borbu protiv korupcije Pištaljci je odgovoreno da Nikolić, koji obavlja „posao pomoćnika predsednika opštine Zvezdara, nije u obavezi da podnese izveštaj Agenciji” o funkcijama i primanjima jer je Odbor te agencije „zauzeo stav da funkcija pomoćnika predsednika opštine ne predstavlja javnu funkciju u smislu odredbe člana 2. alineja 3. Zakona o Agenciji… ”

Lokalnu vlast na opštini Zvezdara posle izbora u aprilu 2016. godine formirali su odbornici Srpske napredne stranke, uz podršku odbornika SPS, PUPS i Grupe građana „Mirijevo”.

Prema popisu iz 2011. godine, na Zvezdari živi oko 150.000 stanovnika, a podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je od tog broja nezaposleno 8.485 stanovnika, najveći broj od 25 do 45 godina starosti.

Piše: Biljana Živančević

pistaljka.rs

1 KOMENTAR

  1. sve isti,sada se samo komunisti zovu drugim imenom.čak su ostavili i subnor da pljačkaju narod.od iduće godine će i dačić i vučić biti članovi subnora,pošto je to učešće u ratu nasledno.eto,na osnovu čega se vidi da su oni na vlasti,samo su se sakrili i dobili druga imena.pošten čovek je uvek pošten,a bagra je uvek bagra.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime