Sokolski automobilski kursevi

0
739
Foto: printscreen

Sokoli su smatrali da motorizacija vojske zahteva upoznavanje što većeg broja građana sa motorima, što se nije moglo izvršiti u vojsci. (1) Shvatajući važnost i značaj motorizacije, kao novina prvi put u sokolskim redovima, osnovan je sokolski automobilski kurs. Osnovan je na inicijativu članova Sokolskog društva Beograd-Matica i u njihovoj organizaciji, s tim da kursevi budu za sve pripadnike beogradskog sokolstva. Muđudruštveni odbor beogradskih sokolskih društava sa odobravanjm i razumevanjem podupro je ovu akciju. I Sokolski automobilski kurs završen je 5 oktobra 1940. Bilo je 20 slušalaca (18 članica i 2 člana). To je bio pokušaj i zato je bio uzet mali broj kursista. (2) O održavanju šoferskih kurseva u prostorijama Sokolskog društva Beograd Matica izveštavala je sokolska štampa. Šoferske tečajeve 1940. u Sokolskom društvu Beograd-Matici organizovao je i vodio major Rade Kosović. Na tečaj koji je trajao dva meseca, učestvovalo je 19 članica društva. Član društva Doleček je dao prilog od 5.000 dinara kao pomoć siromašnim i vrednim članicama za troškove tečaja. Posle završetka tečaja bio je drugi tečaj za članove koji nisu bili vojni obveznici. (3) U prostorijama Sokolskog društva Beograd Matica bio je završen I šoferski kurs za članice. Zavšilo je tečaj 18 članica i 2 člana. Tečajke su završile teoretsku obuku o sastavu i smetnjama motora i njegovih delova. Na terenu su savladale praktično varošku i vanvarošku vožnju na Banjici i na drumu Novi Sad, Mladenovac, Lazarevac, … . Tečaj je završio i starešina Sokolskog društva Beograd-Matica Andra Petrović. Otvoren je bio i II tečaj koji je bio međudruštveni, a na koji se prijavilo 120 tečajaca iz beogradskih sokolskih društava. Na tečaj je bilo primljeno 50 tečajaca. U veče je priređena zajednička večera. Na večeri je tečajce pozdravio Andra Petrović, starešina društva, zahvalivši se tečajcima i Kosoviću i predao mu spomen-tabakeru, kao dar tečajaca. Kosović se zahvalio i pohvalio tečajce istakavši njihovu disciplinu i pažnju, koju su pokazali na tečaju. Dve tečajke zahvalile su se vođstvu tečaja i Kosoviću. Posle večere bilo je sokolsko veselje. (4)

Da Vas podsetimo:  Vučić: Kad bismo uveli sankcije Rusiji — tapšali bi nas po glavi pet-šest dana

Automobilske tečajeve Sokolskog društva Beograd-Matica posećivali su i članovi ostalih beogradskih sokolskih društava. Posle prvog tečaja organizovan je drugi, koga je pohađalo 30 sokola i 9 sokolica. Učesnici tečaja su posetili Oplenac, gde je na grobu kralja Aleksandra govorio član sokola Josić. Tečajci su polagali ispit pred vojnom komisijom. (5)

Treći automobilski tečaj Sokolskog društva Beograd-Matica, u domu Matice, organizovan je početkom marta 1941. Učestvovalo je preko 40 učesnika, većinom kandidata, koji nisu mogli biti primljeni na drugi tečaj. Do tada tečajeve Sokolskog društva Beograd-Matice svršilo je preko 60 tečajaca. Interes je bio vrlo veliki, pa svi kandidati nisu mogli biti primljeni odjednom. Kursevi su održavani u okviru sokolskog narodno-odbrambenog rada, a tečajci su na završetku tečaja polagali ispit i za vojnog šofera. Obuka je trajala dva meseca, prvi mesec teorijski, a drugi praktična obuka. (6) Sokolska obuka za šofere počela je kasno, kad je već počeo Drugi svetski rat. Kursevi su osnovani na inicijativu članova Sokolskog društva Beograd-Matica i u njihovoj organizaciji. Kursevi su održavani u okviru sokolskog narodno-odbrambenog rada, a tečajci su na završetku tečaja polagali ispit i za vojnog šofera. Obuka je trajala dva meseca, prvi mesec teorijski, a drugi praktična obuka.

Automobilske tečajeve Sokolskog društva Beograd-Matica posećivali su i članovi ostalih beogradskih sokolskih društava.

Saša Nedeljković
član Naučnog društva za zdravstvenu istoriju Srbije


Napomene :
1. „Oko sokolovo“, Beograd, 1939, br. 10;
2. „Vrlo plodan rad Sokolskog društva Beograd-Matica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 27 septembar 1940, br. 39, str.2,3;
3. „Vesti Sokolskog društva Beograd-Matica”, „Oko Sokolovo”, Beograd, 1940, br. 7, str. 119;
4. I. Sedlaček, „U Sokolskom društvu Beograd-Matica završen je prvi, i otvoren drugi šoferski kurs”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 11 oktobar 1940, br. 41, str. 4;
5. „Automobilski tečajevi Sok. društva Beograd-Matica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 13 decembar 1940, br. 50, str. 7;
6. „Treći automobilski kurs Sokolskog društva Beograd-Matica”, „Sokolski glasnik“, Beograd, 7 mart 1941, br. 10, str. 7;

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime