Srbija, dvadeset godina kasnije: Dan kad je opozicija pobedila Slobodana Miloševića

13
1122
Foto: printscreen

Ko sme da vas pogleda u oči“, glasio je izborni slogan jedinstvenog kandidata ujedinjene opozicije na izborima 24. septembra 2000. godine.

Taj kandidat bio je Vojislav Koštunica, koji je, ocenila je tada udružena opozicija, bio ujedinjujući faktor, pomirljiv izbor za leve, desne, umerene i ujedno najbolja protivteža Slobodanu Miloševiću, koji je neprikosnoveno vladao Srbijom i SR Jugoslavijom više od decenije, a koga su protivnici optuživali za diktaturu, ubistva političkih neistomišljenika, ekonomski sunovrat, nemaštinu.

„Vreme je“, glasio je još jedan izborni slogan opozicije, koja je posle godina manje ili više bezuspešnih pokušaja da glasačkim listićima pobedi Miloševića, okupila i građanske inicijative i organizacije.

I još optimističnije parole: „Gotov je“, „Puk’o je k’o zvečka“ i „Nas je više“.

Na današnji dan 24. septembra 2000. godine održani su predsednički izbori na kojima je Milošević izgubio vlast, ali je potom odbio da prizna pobedu.

To je bio uvod u velike demonstracije i petoktobarsku revoluciju koja je označila kraj Miloševićeve vladavine.

Dešavanja uoči izbora

Deo međunarodne zajednice je posle potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma sa Bosnu i Hercegovinu, Slobodana Miloševića proglašavao „faktorom mira i stabilnosti na Balkanu“.

Ali taj status nije dugo zadržao.

U Srbiji je raslo nezadovoljstvo ljudi, pre svega, ekonomskim stanjem, ali i mnogim slučajevima nekažnjenog nmasinja, nerasvetljenih ubistava, rasta kriminala, gušenja medijskih i drugih sloboda.

Jačale su građanske inicijative, a važno mesto zauzeo je studentski pokret Otpor, čiju su okosnicu činili istaknutiji članovi Studentskog protesta 1996/97.

Ti protesti su bili izazvani prekrajanjem izbornih rezultata na lokalnim izborima.

Organizacija Otpor, čiji je zaštitni znak bio logo sa stilizovanom pesnicom, okupila je mlade, studente, sindikate i Miloševiću se suprotstavljala gerilski, pre svega grafitima, plakatima i nalepnicama.

Miloševićev režim je prepoznao opasnost koja mu preti od ovog pokreta, čija je popularnost rasla i kojem su se pridružile i pojedine poznate ličnosti, glumci, pevači i fudbaleri.

Zbog raznih gerilskih akcija, Miloševićev režim je počeo obračune sa „otporašima“, koji su neretko brutalno prebijani.

Tadašnji ministar policije Vlajko Stojiljković čak je Otpor tada okarakterisao kao „terorističko-fašističkom organizacijom“.

Na inicijativu jedne od najvećih stranaka opozicije – Srpskog pokreta obnove – koju je predvodio harizmatični književnik Vuk Drašković, 10. januara 2000. godine formirana je Demokratska opozicija Srbije (DOS).

Da Vas podsetimo:  Porodilje ponovo oštećene

Bila je to neočekivana koalicija 19 stranaka.

Foto: printscreen

Bez obzira na političke razlike, ponekad dramatično suprotne, spajao ih je zajednički cilj – Slobodan Milošević i kako ga svrgnuti sa vlasti.

Stožeri koalicije bili su Srpski pokret obnove sa Vukom Draškovićem kao predvodnikom, Demokratska stranka Zorana Đinđića i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice.

Ujedinjenju opozicije prethodile su godine represije režima Slobodana Miloševića, rat u bivšoj Jugoslaviji, nemaština, višemesečne demonstracije građana i studenata 1996/97. godine zbog prekrajanja rezultata lokalnih izbora, bombardovanje Jugoslavije, ubistva političkih protivnika – novinara Slavka Ćuruvije i nekadašnjeg istaknutog komunističkog funkcionera Ivana Stambolića.

Teren za opozicioni „mišmaš“ bio je već pripremljen.

Raniji pokušaji ujedinjavanja, poput koalicije Zajedno nekoliko godina ranije, nisu bili dugovečni.

Zato se i postavljalo pitanje da li će novo ujedinjenje uroditi plodom i koliko će trajati?

O tome je više od 15 godina kasnije govorio Vuk Drašković, inicijator istorijskog ujedinjenja opozicije, koju je, paradoksalno, napustio baš pred izbore.

„Neki nisu ni govorili među sobom, a pljuštale su i uvrede. ‘Sa ovom režimskom slugeranjom neću ni da sedim za istim stolom!’, galamio je Nenad Čanak na Dragana Veselinova“, napisao je Drašković za list Nedeljnik.

„’Ti si za psihijatriju!’, sledio je odgovor. Nenad Čanak je napustio sastanak, ali sam ga stigao i umolio da se vrati. I Momčilo Perišić je hteo da ode. Trajković je osoran prema Žarko Koraću, Korać i Čanak prema Koštunici“, naveo je Drašković.

Čanak je, prema rečima Draškovića bio nezadovoljan što sastanku prisustvuje Dušan Mihajlović.

„Stišavam buru, mirim ih i molim da svak svakome oprosti sve“, prisetio se Drašković, a Čanak je posle izjavio: „Prvi put sam upoznao takvog Vuka“.

Izborna strategija i atentat na Draškovića

Odmah po formiranju DOS-a u kojem je bilo i stranaka koje su ranije bile u Miloševićevim vladama (poput Srpskog pokreta obnove i Nove demokratije Dušana Mihajlovića), vođe ovog bloka zatražile su raspisivanje izbora na svim nivoima.

Opozicija je tražila i da se otkriju počinioci zločina na Ibarskoj magistrali u jesen 1999, kada su ubijeni funkcioneri SPO, ubica novinara Slavka Ćuruvije, kao i da budu obustavljani svi „akti državnog terora“.

Da Vas podsetimo:  Digitalno ugostiteljstvo ‒ kako korona menja svet usluga u Srbiji?

Od ministara spoljnih poslova EU i SAD, kada dođe do vanrednih izbora, opozicija je tražila ukidanje ili suspenziju svih sankcija, obnavljanje članstva u OEBS i povratak na Kosovo policije i vojske.

Zahtevi su ponovljeni na zajedničkim mitinzima 14. aprila i 15. maja na beogradskom Trgu Republike.

Na mitingu udružene opozicije u aprilu bilo je, izveštavao je tada list Danas, više od 200.000 ljudi.

Izveštaj sa mitinga bio je naslovljen porukom vođa opozicije: „Smenimo poslednjeg diktatora“.

Bilo je pojačano prisustvo policije u centru Beograda koji je nadletao helikopter.

Policija je zaustavljala i kontrolisala sve automobile koji su ulazili u Beograd, a nisu imali registarske tablice glavnog grada.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica tada je rekao da je „nasilje poslednjih deset godina sve veće“ i da su „demokratski izbori najbolji način da se tome stane na put“.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić, koji je ubijen tri godine kasnije kao premijer Srbije, imao je ovakvu poruku na tom mitingu:

„Ako i vi verujete da je ovom režimu mesto u kontejneru istorije, a da Srbija zaslužuje normalnu demokratsku vladu, pridružite nam se.

„Ako i vi verujete da lopovi treba da idu u zatvore, a ne ministarske fotelje, pridružite nam se“.

Milošević, međutim, nije pokazivao nameru da odustane.

Obračun režima sa političkim neistomišljenicima postajao je sve oštriji, pa je tako ponovo pokušan atentat na Vuka Draškovića, kada je 15. juna nepoznati napadač ispalio dva hica na lidera SPO u njegovom stanu u Budvi.

Drašković je tada ranjen, jer su mu meci okrznuli glavu.

Foto: printscreen

Nesumnjivo je da je ovaj događaj sa Draškovićem dodatno ojačao opozicione simpatije u dobrom delu biračko tela.

Početkom jula 2000, Milošević je izveo neočekivani politički manevar – promenio je Ustav, kao i izborne zakone, a izbori su raspisani za 24. septembar.

Međutim, Demokratska partija socijalista, vladajuća stranka u Crnoj Gori, nije priznala ustavne amandmane i saopštila je da neće učestvovati na izborima.

Stav partije Mila Đukanovića reflektovao se i na jedinstvo opozicije u Srbiji, pa je i Srpski pokret obnove, inicijator okupljanja opozicije, najavio bojkot izbora.

Da Vas podsetimo:  Na jugu bez koncerata za doček Nove godine, neki gradovi će novac umesto pevačima dati u humanitarne svrhe

Ostatak DOS je, nakon kraćeg premišljanja, odlučio da na septembarsko glasanje ipak izađe.

Drašković se kasnije, ipak, predomislio, pa je na izbore izašao samostalno.

Tada je agencija Beta prenela saopštenje čelnika evropskih zemalja sa samita Grupe osam u Japanu u kojem je izražena zabrinutost zbog ustavnih promena, koje su, kako je tada navedeno, otvorile vrata Miloševiću da vlada još osam godina.

„Međunarodna zajednica ne sme da prizna rezultate bilo kakvih izbora koje predsednik SRJ Slobodan Milošević raspiše na osnovu nedavno usvojenih ustavnih promena“, pisalo je u tom saopštenju.

Vođe evropskih država izrazile su i zabrinutost zbog „motivacije koja stoji iza revizije jugoslovenskog Ustava i mogućih posledica“.

„Pozivamo vladu u Beogradu da se uzdrži od svake akcije koja bi mogla doprineti daljoj eskalaciji nasilja“, navedeno je u toj izjavi.

U autorskom tekstu za list Nedeljnik, Buk Drašković se prisetio formiranja DOS-a:

„Tog 10. januara 2000. godine, ljudi čije sam potpise spajao spajalicom, postali su, a da to tada nisu mogli ni pomisliti, nova vlast u državi, a Vojislav Koštunica je, potpisom ispod Sporazuma, potpisao odluku o svom izboru za predsednika Jugoslavije“.

„U isti mah, tog 10. januara, ja sam potpisao presudu o političkom ubistvu i svoje partije i sebe. Tako je ispalo.

Iz bitke u koju smo tada krenuli zajedno, svi oni i njihove stranke vratiće se pod pobedničkim zastavama, a SPO i ja na nosilima“, rekao je Drašković.

Predizborna atmosfera

Koristeći propagandnu mašineriju, Miloševićev režim napravio je atmosferu podele u društvu – „mi“ ili „oni“, „referendum za opstanak Srbije“.

Opozicioni rivali su bili „instrument Zapada i NATO-a“, pa stoga je bilo važno „odbraniti zemlju od izdaje“, kako je to govorio istaknuti funkcioner Jugoslovenske levice (JUL) Ivan Marković, tadašnji ministar za telekomunikacije.

„Upitao je Čačane – da li će i oni dozvoliti da Velja Ilić (opozicionar) od Čačka napravi novi Avijano (Nato baza u Italiji odakle su poletali avioni koji su bombardovali SRJ) u Srbiji?“, glasio je izveštaj RTS-a sa Markovićevog predizbornog govora u tom gradu.

Odgovorio je sam: „Nije moguće, neće Čačani to dozvoliti. Nije Velimir Ilić Čačak“.

milošević, izbori
Foto: printscreen

Državni mediji bili su udarna pesnica bračnog para Milošević-Mirjana Marković, tadašnje predsednice stranke Jugoslovenska levica.

U udarnim televizijskim terminima emitovani su govori sa predizbornih skupova gotovo integralno.

Oštar rečnik, korišćenje svežih ožiljaka NATO bombardovanja, bili su „aduti“ u govorima predstavnika tadašnjeg režima.

Mirjana Marković je na jednom predizbornom skupu govorila o vođama opozicije kao „zastupnicima nemani koja seje zlo po svetu“.

„Protagonisti politike najvećeg svetskog nasilja zovu sebe imenom koji je sinonim za toleranciju i slobodu – demokrate.

„To licemerje je isto toliko veliko i strašno kao što bi bilo licemerje nazvati pre 60 godina kreatore, čuvare i ložače gasnih komora – filantropima“, rekla je ona.

O opoziciji – sve najgore. Uz neizbežne, teške optužbe o dotadašljim „izdajama“

„Oni su podržavali razaranje Jugoslavije početkom 90-ih, podsticali rat među bivšim jugoslovenskim narodima, 1993. godine su prizivali i podržavali sankcije kad su bile najsurovije, 1999. bili su na strani NATO-a.

„A 2000. ih ispunjava mržnja zbog rezultata obnove kojima se ponosi čitav narod“.

„Na ovim izborima oni su nosioci lista NATO pakta. Te činjenice su naravno neprijatne i teške, ali su istinite“, rekla je Mirjana Marković.

milošević, koštunica, izbori
Foto: printscreen

Koštunica pobedio, Milošević ne priznaje poraz

Napadi na opoziciju su pojačavani kako su se bližili izbori 24. septembra 2000. godine, a odgovor je bio slogan ujedinjene opoizicije: „Ko sme da vas pogleda u oči? – Koštunica“.

Ispostaviće se da je opozicija pogodila.

Kandidat DOS-a Vojislav Koštunica je na predsedničkim izborima dobio 2.470.304 (50,24 odsto) glasova. Milošević je osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Ali, tu nije bio kraj.

Savezna izborna komisija objavila je da Koštunica nije dobio neophodnih pedeset odsto glasova da bi pobedio u prvom krugu izbora.

Sve to je izazvalo gnev opozicije i njenih birača, koji su kulminirali masovnim demonstracijama 5. oktobra.

Dvadeset godina kasnije na vlasti u Srbiji su oni koje je tadašlji DOS pobedio na izborima.

Izvor: Glas Šumadije / BBC

13 KOMENTARA

 1. Iako smatram da je generalno bila korisna prepiska sa Zivadinom, istu prekidam, jer smo se zbog
  Zivadina spustili na onaj naj nizi, primitivno prostački nivo, u kojem ni Dragan Slavnić ni ja nemamo nikakve šanse, on nas sada „tuče“ čistim iskustvom prostaka i primitivca !!! Šta je u toj prepisci korisno ??? Za primjetiti je da u Srpskom društvu danas postoji veo tajni oko onoga šta potpisuje predsednik drzave u ime cijelog Naroda!! Šta je sve potpisano u vezi sa „Briselskim sporazumom“ , samo se nagadja. Isto vazi za ono sto je potpisano kod Trampa u Bijeloj Kući !!! U ovo se izvrsno uklapa “ biser“ našega Zivadina , da treba potpisati ugovor “ ŠTA GOD PISALO U NJEMU“ !! Šta god pisalo ……..znači da se potpiše i da se svi muškarci od 12 do 75 godina KASTRIRAJU . To je baš, u pravom smislu riječi… “ šta god pisalo u njemu “ !! Nije li stvaranje mentaliteta “ Zivadin“ , sindrom,
  Priprema da Vučić, Kučić ili neki Pačić, u ime Srbije stvarno “ potpiše šta god bilo na papiru“ !! Koliko
  „Zivadina“ imamo u Srbiji ??? Identična situacija …….stvaranje podaničkog, kukavičkog mentaliteta je tema oko toga, treba li Srpska zrtva rata, prije nego javno ispriča svoju patnju, traume
  i emocije “ da se izvine zrtvama Srpskih nedjela i zločina i da konkretno govori, prvo o njima !!! Nikom nije ni na kraj pameti palo da netko od “ Srpskih zrtava “ spomene i zločine i nedjela svoje etničke ili nacionalne grupacije !! Koji su to “ Srbi “ koji Inzistiraju na ovome…..i zašto ??? Rat protiv Srpske Drzave i Naroda izgleda neprekidan, samo se mijenjaju i osavremenjuju načini. Naši neprijatelji su se veoma dugo pripremali, vrlo stručno i ulozili su veliki trud i novac , pa ni rezultati ne izostaju. Instalirali su VELEIZDAJNIKE koji predstavljaju Drzavu i Narod, ali što najviše boli uspjeli su aktivirati i regrutirati iz običnog Naroda popriličan broj za njih KORISNIH IDIOTA ,koji se uporno bore da se “ POTPIŠE ŠTA GOD PISALO” , da svoje zrtve ne smijemo ni spomenuti, ali da oplakujemo zrtve svojih neprijatelja !!!

 2. @Јарић Живадин
  „Јел могу ваши мозгићи да укапирају да би прихватањем тог споразума
  шта год писало у њему, било избегнуто…“
  Шта би било избегнуто?
  Е, што Кнез Лазар не беше за саветника имао @Јарић Живадина, не би било
  Косовског боја и ниједног погинулог Србина.
  За историјско “жалење“ је што ни Карађорђе, у Првом, а ни Милош у Другом
  српском устанку немадоше ову “громаду“ од @Јарић Живадина за “војовду.“
  А каква је то тек историјаска “неправда“, што Срби немадоше @Јарић Живадина у
  Влади Краљевине Србије за саветника, да Србија безусловно прихвати Ултиматум
  Аусторо-Угарске 1914. упућен Србији, и тако избегне онолику погибију војске и
  народа.
  Ако се томе дода и Други светски рат, нападом Хитлера без објаве рата, због
  неприхватања Споразума Цветковић-Мачек са Хитлером, па и овај последњи
  напад, без објаве рата, на СРЈ од стране НАТО пакта, ми бисмо данас били без
  иједног погинулог Србина, а да ли бисмо као преживели више били уопште
  Срби?
  Било би нас колико и Индијанаца у Америци – национална мањина, смештена
  у резервате, или колико и Лужичких Срба у Немачкој, а највише потурчених.
  И, наравно, не бисмо били у прилици да пишемо коментаре србском
  ћирилицом.
  Окупирани смо физички, али дух нам нису сломили нити смо
  душу продали и изгубили, не бар већина Срба, Србкиња и Србчића.
  Олоша има у свим народима, па и у Срба – издајника, проданих душа…

  • А ево га и срБски мозгић. Да је граматички исправно да се пише србски ти би писао српски, јел тако?
   Јеси ли ти икад покушао схватиш шта је нама наша борба дала? ’41 смо викали боље рат него пакт и боље гроб него роб зато што су два генерала (оба Срби) радили за интересе Енглеза. И шта смо добили? И рат и гробове и то много. За узврат смо добили „слободу“ у којој је гомила личке, херцеговачке и црногорске гологузије докусурила оно мало ваљаних Срба преосталих након првог рата под изговором да су класни непријатељи, увалила задњице у најлепше виле отете од виђенијих Срба и инсталирала једног Хрвата као диктатора. Дан данас њихови потомци владају Србијом. Јел то за тебе слобода? Јел смрт два милиона Срба била вредна тога?
   Шта смо добили ратом против Аустроугарске и Немачке? Милион мртвих (четвртина популације) зарад диктатуре Црногорца Александра Карађорђевића који је више бринуо да му се Хрвати и Словенци осећају удобно у новој држави него како Срби живе.
   Шта си добио после НАТО бомбардовања? Слободу? Не знам да ли твој мозгић може да прати вести, али министар информисања у влади Србије која је одбила споразум из Рамбујеа је сад председник који се пре неки дан веселио са тим истим НАТО-вцима јер ће му дати мало парица да би он могао да настави да влада и настави да терорише народ које ће иначе те паре морати да врати. Питај родитеље Милице Ракић да ли је било боље да се прихватио споразум из Рамбујеа или не. Питај родитеље младића погинулих на Кошарама. Какву ти данас слободу имаш? Да вичеш Ацо Србине. Какав смо ми дух сачували? Твој другар Зоки53 нит зна српски нит користи ћирилицу. Музика која се чује са радио станица у Србији звучи као да слушаш радио Бејрут. Ћирилица се више и не користи. Језик који се чује на улици је пун некаквих енглеских/немачких/турских поштапалица. Ни попови више не верују у Бога. И све то зато што гомила шупљоглаваца (као ти и твој другар) која, зарад сендвича и позиције левог сметала у месној заједници, воли диктаторе и да се иде рат, али кад треба да се иде у рат онда се потеже кум, рођак, знани и незнани да би се избегла мобилизација. Онда у рат на жалост оду поштени и честити и нестану а остану само шупљоглавци. И после сваког рата остане их све више и више да вичу како је требало ићи у рат. Због таквих као што сте ти и другар, све више Срба, Србкиња и Србчића (пише се Српкиња и Српчића али не знам да ли би ти разумео) све више бежи ван Србије код тих истих мрких непријатеља. Ако твој мозгић може све ово да схвати добро је, ако не, нек изда команду устима да навали на сендвич.

 3. @Zoran53:
  @Драган Славнић
  Јел могу ваша два мозгића да укапирају да је споразум из Рамбујеа (Rambouillet accords) саставни део резолуције 1244 пошто се члан 11а и 11е позивају на тај споразум (https://digitallibrary.un.org/record/274488?ln=en). Милошевић је, стандардно као и у случају Босне и Крајине, прво одбио шта му се понудило, Срби онда добили батине, па он онда прихватио шта год му се понуди знајући да ће бар два милиона српских шупљоглаваца, укључујући Зокија53 и Драганчета, веровати како их је он у ствари спасао. Јел могу ваши мозгићи да укапирају да би прихватањем тог споразума шта год писало у њему, било избегнуто бомбардовање и онда би Милица Ракић данас имала 24 године, младићи погинули на Кошарама низашта би били живи и здрави и данас имали своју децу, не би било расутих остатака касетних бомби и не би било расутог уранијума који изазива помор од рака у Србији. Проблем је што би прихватањем тог споразума Милошевић и његови другари, који су 10 година пељешили Србију, морали да лете са власти јер би зли Амриканци ипак тражили неку жртву. Милошевићу и другарима се то никако није свидело, а имали су и лојалне шупљоглавце.

  Милошевића нису скинули са власти ни Американци ни ДОС-овци-сатанисти, већ његови другари који су се уплашили за своје задњице и стечени иметак. Кад су Милошевић и његова вештица ликвидирали Стамболића, настала је паника међу другарима. Срећом по њих, па су претходно у редове мрске опозиције инсталирали пар својих „бивших“ другара (Небојша Човић, Душан Михајловић, Момчило Перишић…). После 5. октобра, почели су са прелетањем све у циљу заштите иметка и другара. Ко год је покушао да их дирне настрадао је. А онда је бивши омладинац Коферче на мала врата ушао у владу 2008., да би се 2012. тријумфално вратили на власт и све то захваљујући два милиона шупљоглаваца који и даље слепо верују да ће их другари, сада на челу са императором Вулвијем, и даље бранити од мрских непријатеља. Нема везе што им Вулвије и другари деру кожу са леђа и продају непријатељу више пута по неколико пута, шупљоглавци и онако имају и памћење и мозгић као златна рибица.

  • „……DA BI PRIHVATANJEM TOG SPORAZUMA, ŠTA GOD PISALO U NJEMU, BILO IZBIJEGNUTO BOMBARDOVANJE……“
   Gospodine Jarić T. Zivadine….Vi ste zasigurno PRAVNIK….a mozda i doktor prava…i to medjunarodnog ….!!? Odmah sam Vas prepoznao , to se nemoze sakriti….samo vrsan pravnik moze napisati ( još jednom …vazno je. ) “ da bi prihvatenjem tog sporazuma , „ŠTA GOD PISALO U NJEMU“
   bilo izbjegnuto bombardovanje !! . Kada je netko u pravu, i kada iznese ovako jake pravne dokaze i argumente ……“ vaša dva mozgića“, “ lojalni šupljoglavci“ ,“ imaju i pamćenje i mozgić kao zlatna ribica „……… onda se odmah vidi da to piše intelektualac, visokog obrazovanja i besprijekornog odgoja !! Ja ću Vam ipak sa svojim malim mozgićem ,napisati ono što Vi priznajete da neznate, a ukoliko znate….još gore!!!
   Otkriti ću Vam Vašu enigmu “ ŠTO GOD PISALO U NJEMU“ !! (pravnička konstatacija ) !
   Dio koji za Miloševića i ogromnu većinu nas ŠUPLJOGLAVACA , nikako nije bio prihvatljiv , jeste ……..
   Da ………“TRUPE NATO UDJU NA CJELOKUPNU TERITORIJU DRZAVE , ZAKONI DRZAVE NE VAZE ZA NATO TRUPE VEĆ ODNOS I PONAŠANJE REGULIRA NATO SVOJIM PRAVILIMA………..“
   U potpunosti ste u pravu kada ste napisali ,da je potpisan sporazum, da bi Milica Rakić sada imala 24 godina……na Košarama ne bi izginuli vojnoci, ne bi imali problem osiromašenog uranijuma…….. u potpunosti ste u pravu…..ALI ….Da li bi Milica Rakić smjela uću u Voz….. da li bi smjela izaći na ulicu
   bez poveza na ruci zute ili neke druge boje na kojem bi pisalo da je Srpkinja…???? Kako bi se zvala Drzava tamo gdje je danas Vojvodina, kako bi se zvala Drzava tamo gdje je danas Raška oblast, da li bi oni mladići sa Košara morali da traze “ dozvolu boravka za strance“ i upis u drzavljanstvo ( neko novo ) !! Sjetite se šta se dogodilo u tri dana 2004 na KiM u koji je bio pod NATO snagama kao garantom mira. Znate li koliko je u tri dana zapaljeno CRKAVA I MANASTIRA,???? koliko je Srpskih kuća zapaljeno uz pasivno posmatranje NATO snaga ??? Koje drzave bi BEOGRAD bio grad!! Da li bi ostalo S od Srbije…. i još jednom “ ŠTA GOD PISALO U NJEMU“ ………. ( pravnički i filozofski ) !!!
   Mješanje Rambuje ucjene sa R1244 u potpunosti se uklapa u cjelokupan tekst nebuloza koje ste napisali………… i ne vrijedi komentara ! Odgovor ste dobili samo zato što list čitaju i sasvim mladi
   ljudi koji uče i kojima će biti od koristi da znaju da se ne potpisuje ni ugovor o prodaji krave na način “ što god pisalo u njemu“ , a kamo li UGOVOR KOJI ODREDJUJE SUDBINU DRZAVE ,!!!
   Da li ste Vi gospodine Jarić T.Zivadin u stvari “ Svedok“ ……….poznao sam Vas po „maramici “ !!!

   • „ALI ….Da li bi Milica Rakić smjela uću u Voz….. da li bi smjela izaći na ulicu
    bez poveza na ruci zute ili neke druge boje na kojem bi pisalo da je Srpkinja…???? Kako bi se zvala Drzava tamo gdje je danas Vojvodina, kako bi se zvala Drzava tamo gdje je danas Raška oblast, da li bi oni mladići sa Košara morali da traze “ dozvolu boravka za strance“ i upis u drzavljanstvo ( neko novo ) !!“ Заборавио си да напишеш и да би Хер Кригер ишао са четом Гестапоа од врата до врата да проверава да ли неко крије комунисте и да би за сваког убијеног НАТО војника они стрељали 100 Срба. Ти не само да имаш мозгић, већ је тај мозгић и потпуно испран. Ја стварно истерах шупљоглавца на чистину.
    За тебе је боље то што је дете од три године погинуло само да би се сачувао један корумпирани режим који на жалост и даље влада Србијом.

    И да, у праву си да сам ја сведок. Сведок свог зла које је Милошевић и његов режим нанео нашем народу. Сведок сам и кад је он истерао тенкове на народ 9. марта и пљачке кроз хиперинфлацију и Језде и Дафине и колона избеглица и кад је изводио батинаше на студенте 96 који су протествовали зато што је он покрао изборе. Сведок сам и кад је он својом политиком довео Србију у позицију да 3 месеца буде бомбардована. Он је нас ставио као на тацни да се Амерички пилоти вежбају на нама и то само да би он, бар још мало, остао на власти. Где си ти био за време тог бомбардовања? Да погодим, с обзиром да и даље пишеш на хрватском, ти си или отишао из Југославије 70-их/80-их или си био нека комуњарица на позицији у СР Хрватској, па кад су те Хрвати најурили, ти си збрисао негде на мрски капиталистички Запад, па пошто ти мозгић није дозволио да научиш језик земље у коју си дошао, ти си се дружио само са нашима и само читао и слушао вести које су долазиле из Србије од стране Милошевићевих власти. Ти сигурно ниси проживео ништа од чари Милошевићевих власти. Зато имаш толико љубави за њега. Ти си вероватно један од оних Срба гастарбајтера који пошто не говоре локални језик домаћина, кад уђе у месару крене да грокће ако му треба свињетина или да муче ако му треба говедина. Јел тако? Ајде признај.

 4. Poznosocijalisticki aparatcik Slobodan Milosevic nije shvatio znacaj pada Berlinskog zida, nije prihvatao stvaranje demokratskih partija i slobodnih medija. Nije mu smetao ni Seselj, ni Jezda, ni Dafina, ni sankcije, ni hiperinflacija, ni gradjanski ratovi. Sve je moglo, samo da on zadrzi vlast. Dok su On i Tudjman pljackali gradjane i drzavne fondove i bratski iznosili nasu deviznu stednju u Bec, Pariz i Kipar, mi smo 29 dec 1993 placali POLITIKU 40 milijardi njegovih dinara.
  Nije shvatio da NATO trazi rat po svaku cenu. Odbivsi ultimatum u Rambujeu, uvukao je Srbiju u potpuno beznadezni rat protiv najmocnije armije na svetu u kome je Srbija dobila bombe i zrtve, a izgubila Kosovo i bratsku Crnu Goru.
  Petog oktobra 2000 pao je despot koji je Srbe posvadjao sa celim svetom.

  • Samo najgori neprijatelj Srpskog Naroda i Drzave ili mentalno retardirana osoba tvrdoglavo ponavlja, u svakoj prilici , da je odbijanje Rambuje ucjene, bila loša odluka i da je isto trebalo prihvatiti !! Ukoliko se radi o retardiranoj osobi, onda je sve jasno, a ako se radi o neprijatelju, onda je još jasnije
   Danas i polupismeni znaju šta je značila Rambuje ucjena, i posljedice iste, pa bi bilo deplasirano, ponovno je obijašnjavati !! Tvrditi da je Srbija ( Milošević )izazvala ratove i raspad Jugoslavje, je upravo ono što su nekada pokušavali podmetnuti Hrvati, Bošnjaci, Siptari……. ,vremenom su postali blesavi i sami sebi, pa su odustali, a obzirom da se ne radi o periodu od prije 300 godina, i ovo je bespredmetno komentirati ili objašnjavati !! Postoji i definicija i uzrečica “ Tragove novca je nemoguće sakriti“, zar netko moze da pomisli da bi Haški tribunal propustio priliku da se spasi od totalnog fiaska i sramote na sudjenju Miloševiću, i ne razotkrije Slobino “ iznošenje devizne štednje“ i “ pljačku vlastitog naroda !???? Poslije pada berlinskog zida, i navodnodnog radjanja demokracije ,zbog pokušaja obuzdavanja ektremne desnice, Vuka Draškovića i Šešelja, ali i banaka poput Jezde, sprečavanja divlje privatizacije, Milošević je bio pod stalnim napadima i pritiscima zapada !!! “ Nije shvatio da NATO trazi rat po svaku cijenu“ ……..Kako te više nije sramota da pišeš ovakve nebuloze, bez obzira da li si neprijatelj……..ili ono drugo .,!!!!

 5. 1989 год, Слободан Милошевић је фаворизовао сукобе ради очувања власти и пљачке грађана и државних фондова.

  Срби су угурани у рат против своје истокрвне словенске браће.
  Стигле су санкције које су проузроковале технолошки застој, уништење српске привреде и губитак тржишта. Намештена је хиперинфлација (ПОЛИТИКА је коштала 42 милијарде дин), опљачкана стара девизна штедња, опљачкан новац за привредни препород Србије, лансирани државни пројекти ДАФИНА и ЈЕЗДА . . .

  Трасиран је и бетониран пут за КОЛОНИЈУ СРБИЈУ.
  Данас, бивши Слобин министар информација асфалтира тај пут.

  • Prema stavu SVEDOKA to je sve jasno i demokratski zaokruzeno. Jednom recju ,,Sami pali sami se ubili,,. Nikom nista, sve se svaljuje na ne jakog Urosa i na njega sva krivica. Zaboravilo se kako su zapadni ambasodori dolivali ulje na nasu situaciju i pravili ujdurme i seljanu?????? Naravno, ambasadori kvinte su sve to cinili u cilju naseg ,,prosvecivanja,,, uvodjenja ,,demokratije,, i podizanje ,,kapaciteta,,. LICEMERI i PLJACKASI.

 6. Zamislite izbor za mis europe i novinarski članak o istom dogadjaju u kojem se ni slikom ni imenom ne pominje pobjednica !!! Zamislite nogometnu utakmicu, opisanu novinarskim izvještajem, u kojem autor jedinog – pobjedničkog gola, postignut driblinzima od sredine terena i do same crte gola…..nije spomenut imenom, brojem na ledjima, ničim, a radilo se o finalu svjetskog prvenstva !!!
  Takav je ovaj napis…..upravo takav….identičan !!
  MILOŠEVIĆA su srušili AMERIKANCI , potkupivši izdajice , hulje , ljude nanizih ljudskih osobina !!!
  Te budaletine su dozvolili da se snimi film o tome, kako idu u američku ambasadu u Madjarsku po novac. Većina protestanata je bila plaćena + korisni idioti + obični idioti !!
  Da ne ponavljam ono što je napisao ( činjeničnu istinu ) Dragan Slavnić !!
  Sve šta je Mira Marković rekla za opoziciju , danas se sa sigurnošcu moze reći da je tačno !!
  Tačno je i ono što je Vuk Drašković rekao za opoziciju, neslozni , nesposobni, medjusobno netrpeljivi,
  što samo dokazuje da bez amerikanaca nisu bili u stanju da baš ništa naprave !!
  Miloševićev “ potrčko“ Dačić , u jednoj partiji poput Miloševićevog SPS je mogao da bude samo potrčko i ništa više, a ne nasljednik koji će voditi partiju! Isto vazi i za bivšeg Šešeljevog „potrčka“ !!
  Ova dvojca su visoko uzletili opet zahvaljujući amerikancima, upravo zato što su nesposobni !!!!
  Sve šta je Milošević rekao i predvidio u svom posljednjem javnom istupanju, obistinilo se !!!
  Taj govor je svima dostupan na YouTube , i većini na vlasti i opoziciji danas, uveliko zagorčava zivot!!
  ISTINA NAJVIŠE BOLI !!!

 7. „Желим да честитам Војиславу Коштуници, а ја ћу сад мало да се одморим,
  овако се Слободан Милошевић 6. октобра 2000. године опростио од функције
  председника СР Југославије, признајући тек тада, после великих народних
  демонстрација, да је изгубио председничке изборе, одржане на данашњи дан
  пре две деценије, 24. септембра 2000.“

  Милошевић је одступио са власти због нардоног бунта, али изборе није
  изгубио.
  Скупштина је запаљена да би изгорели гласачки листићи – изборни материјал,
  после чега Милошевић није могао тражити поновно бројање, а због бунта народа,
  одступио је са власти.
  Да није било изборног материјала у Скупштини ДОСОВ-ци – САТАНИСТИ – не би
  Скупштину ни запалили.
  Додуше, неки су успут покрали штошта као сувенир и до сада много тога
  није нађено нити враћено.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime