Srpski radnik nije vaš rob!

0
1525

2014-09-20_074618Maltretiranje radnika, kršenje njihovih osnovnih prava, protivpravno otpuštanje zaposlenih – pojave koje su već odavno prisutne u Srbiji, nedavno su ozakonjene voljom aktuelnog tajkunsko-izdajničkog režima. Time je uspostavljanje robovlasničkog sistema u našoj zemlji i zvanično moglo da počne, a primer je među prvima dala južnokorejska kompanija „Jura“. Pozivajući se na „svetske standarde poslovanja“, ova kompanija ne samo da svojim radnicima u Srbiji uskraćuje osnovna radnička prava, već im oduzima i njihovo ljudsko dostojanstvo.

Zarad minimalnog ličnog dohotka, radnici „Jure“ u Nišu i Rači prinuđeni su da trpe razne teškoće i poniženja, počev od svakodnevnog režima u fabrikama koje više podsećaju na radne logore, preko zabrane sindikalnog organizovanja, pa do otpuštanja trudnica i porodilja. Obzirom da je država Srbija svako radno mesto u „Juri“ subvencionisala sa po 7.000 evra, da su Korejanci dobili besplatno zemljište, struju po nižoj tarifi i brojne druge pogodnosti, očekivalo se da će vlasti reagovati na pritužbe obespravljenih i poniženih radnika. To se, međutim, nije dogodilo, a podršku umesto radnika dobili su korejanski eksploatatori, i to u vidu novog kapitalističkog Zakona o radu.

sa-nis-sep-14-jura

Stoga su naši aktivisti iz Niša na ulazu u fabriku „Jura“ postavili transparent sa porukom: Srbski radnik nije vaš rob! Ovim podsećamo poslovodstvo fabrike i sadašnji antinarodni režim da je srbski narod oduvek bio kadar da se izbori sa svojim tlačiteljima. Uvereni smo da će imati hrabrosti i snage da se obračuna i sa današnjim kapitalističkim eksploatatorima i partijaškim parazitima. Kao pokret koji se bori za nacionalnu slobodu srbskog naroda i socijalnu pravdu u Srbiji, Srbska Akcija će nastaviti da svojim aktivnostima podržava srbsko radništvo i da artikuliše njegove zahteve i težnje.

Za hleb i slobodu!

Podvig i borba!

srb-akcija.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime