Šta piše u lekciji iz biologije o LGBT koja je razbesnela desničare i crkvu

0
161

„Vremenom svako od nas razvija svoj osećaj pripadnosti muškom ili ženskom rodu“, deo je lekcije „Polni i rodni identitet“, udžbenika iz biologije za osmi razred osnovne škole, zbog čijih se redova bura u srpskoj javnosti ne smiruje.

Ko su međupolne, a ko transrodne osobe, kako da adolescent shvati razliku između polnog i rodnog identiteta i zašto se uvek ne poklapaju, šta je seksualna orijentacija i kakva može biti, ali i šta znači rodna neravnopravnost, pitanja su koja muče na hiljade mladih ljudi u Srbiji, a odgovore će pronaći upravo u ovoj knjizi, koja je proteklih dana nezasluženo na udaru domaćih desničara i crkve.

„Ne moraš biti dečak ako si rođen kao dečak“: Novi udžbenici iz biologije za 8.…

Ova 4 znaka do 11. septembra staviće tačku na svoju vezu ili brak, bez gledanja…

Učenici koji su prvog septembra krenuli u osmi razred, prva su generacija đaka u Srbiji, koja časove biologije pohađa po novom programu, koji, između ostalog, podrazumeva učenje o razlikama pola i roda: „pored polnog, razlikujemo i rodni identitet“.

Ovaj savremeni program iz biologije, nije naišao na odobravanje jednog dela roditelja, čak ni nastavnika biologije, a među najvećim protivnicima javili su se desničari i Srpska pravoslavna crkva (SPC), koja zahteva povlačenje ovog udžbenika, u kojem je đacima objašnjeno da nije važno da li su rođeni kao muško ili žensko, već da s vremenom sami mogu da odrede kog su roda.

Namera lekcije je inače da utiče na smanjenje stigme i diskriminacije, da razjasni nedoumice kod adolescenata i stručno im objasni šta se dešava u telu osobe koja je transrodna ili međupolna.

Takođe se naglašava da transrodost, međupolnost, rodna neutralnost, homoseksualnost ili biseksualnost, nisu bolesti, a još manje zarazne pojave. Oni, koji osećaju da su rođeni u „pogrešnom telu“ ili imaju sklonosti ka istom polu, dobili su ove osobine rođenjem, a ova lekcija iz biologije je jedan od načina da ih okolina razume, prihvati i da se oni koji ih proganjaju i koji ih se plaše, a svoje strahove najčešće ispoljavaju agresijom, konačno povuku.

Da Vas podsetimo:  Jedinstveni spomenik kulture s početka 19. veka u Velikom Selu godinama propada

Da bura bude još jača, rasprave o lekciji iz biologije, koja se bavi polom i rodom, bile su kao uvod u Evroprajd, koji je u Srbiji svečano otvoren juče.

Naime, odzvonila je vest da će Nacionalni prosvetni savet po hitnom postupku odgovoriti na zahtev ministra prosvete Branka Ružić, koji je od tog tela zatražio da ponovo ispita i da stručno mišljenje o delu Programa nastave i učenja biologije za osmi razred, koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika.

Podsetimo, pre nekoliko dana iz Pokreta Dveri, tačnije njihovog Saveta za obrazovanje i nauku, zatraženo je da pojedine lekcije iz biologije odmah uklone iz udžbenika Kleta i Vulkana za osmi razred osnovne škole, jer predstavljaju, kako su naveli „skandaloznu propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima”.

„Da li je bilo ko iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanje (ZUOV) ili iz Ministarstva prosvete pregledao udžbenike pre odobrenja, pre njihovog puštanja u štampu i ulaska u obrazovni program? Ako nije, zašto nije? Ako jeste, ko je odgovoran za propagandu homoseksualizma i transrodnosti maloletnim licima, odnosno učenicima“, pitali su iz Pokreta Dveri.

Na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje juče je reč dobio i lider Dveri Boško Obradović, koji nije član tog radnog tela. On je naglasio da su udžbenici “izmakli kontroli” nadležnih komisija i resornog ministarstva. „Oružje“ za njegove napade može biti i Ustav, odnosno komentari pojedinih pravnika, koji su istakli da su pojmovi koji se koriste u udžbeniku biologije suprotni Ustavu Srbije. Kako navode, polni identitet muškarca i žene utvrđuje se po zakonu, prilikom rođenja i odmah zatim registruje kod matičara, dok kategorija roda nije ustavno utemeljena.

I dok SPC šakom i kapom, bez ikakvih kriterijuma, deli ordenje, patrijarh srpski Porfirije bavi se sistemom obrazovanja. On je zatražio od nadležnih organa da se odmah povuku iz upotrebe svi udžbenici, priručnici i pomoćna nastavna sredstva u srednjim i osnovnim školama i predškolskim ustanovama u kojima postoje lekcije koje propagiraju rodnu ideologiju. Patrijarh je na “Svenarodnom molebanu za svetinju braka i porodice”, održanom u nedelju ispred Hrama Svetog Save, poručio da smo suočeni sa plodovima tihog inženjeringa LGBT ideologije.

Da Vas podsetimo:  Srbija je u vrhu po siromaštvu, socijalnoj nejednakosti i korupciji

On je zatražio da se udžbenik koji propagira ideologiju po kojoj, kako je naveo, deca prolaze „ispiranje uma kroz razne programe u školama“, odmah povuče.

Nažalost, ono što desničari i crkva ne razumeju, niti se trude da shvate, je cilj pisanja lekcije o polu i rodu, koji podrazumeva prihvatanje različitosti, odnosno objašnjenje da je „u redu biti drugačiji, sve dok nečije ponašanje ne ugrožava druge“, ali različitost se u Srbiji izgleda odobrava samo ako je ustavno utemeljena.

Lekcije sa ovom tematikom čitaće pre svega mladi koji se preispituju i kojima će objašnjenja značiti za buduće lakše odrastanje, dok će je ostali, možda i preskočiti, čak iako to znači smanjenje ocene.

IZVOR:https://luftika.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime