Šta Srbija može da učini za srpsku dijasporu?

2
55
Članovi Organizacije srpskih četnika ”Ravna Gora” u Čikagu na Đurđevdanskom uranku

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i članovi njegovog osoblja, tokom Božićnih praznika posetili su srpsku zajednicu na području Čikaga. OSČ „Ravna Gora“ je donela odluku da ne prisustvuje sastanku. Iako je dotični odeljak na veb stranici Konzulata malo izmenjen nakon našeg prvog pisma, to je bilo daleko od dovoljnog u svetlu stvarnih događaja tokom tog vremenskog perioda

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i članovi njegovog osoblja, među kojima je bio i direktor Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon, tokom Božićnih praznika posetili su srpsku zajednicu na području Čikaga. Koliko smo razumeli, srpska delegacija je želila da se sastane sa lokalnim srpskim organizacijama na sesiji „pitanja i odgovori“. Srpska narodna odbrana u Americi bila je domaćin događaja u svom objektu, 8. januara, na zahtev Konzulata Srbije u Čikagu. Ovo je bio prvi susret ove vrste koji je pokrenula (postjugoslovenska) Vlada Srbije sa bilo kojom patriotskom organizacijom u dijaspori.

Međutim, OSČ „Ravna Gora“ je donela odluku da ne prisustvuje sastanku, iz sledećih razloga: 1) Nije dogovoren dnevni red za sastanak i; 2) Dva pisma su prethodno poslata Konzulatu u vezi sa odeljkom o Drugom svetskom ratu na njihovoj veb stranici i još uvek nismo dobili pismeni odgovor ni na jedno.

Iako je dotični odeljak na veb stranici Konzulata malo izmenjen nakon našeg prvog pisma, to je bilo daleko od dovoljnog u svetlu stvarnih događaja tokom tog vremenskog perioda. Da ne pominjemo, komentari predsednika Vučića u vezi sa obeležavanjem Misije ‘’Haljard’’ u Pranjanama 2020. godine, samo pojačavaju netačnosti iz tog doba koje je iznela srpska vlada i njenu nespremnost da odstupi od komunističke verzije Drugog svetskog rata. Potrebno je i izvinjenje predsednika Vučića, kao početak procesa u dobrom pravcu.

Da Vas podsetimo:  Manastir Visoki Dečani: Zašto Gugl maps briše manastir?

Kao što smo više puta ponavljali, voljni smo da se angažujemo da pomognemo boljim interesima kako u Srbiji tako i u dijaspori, ali samo na temeljima istine. Ne možemo zataškati ono što se dogodilo u prošlosti i ostaviti to iza nas, kao da se nikada nije dogodilo. Sadašnja i buduće srpske vlade moraju da se pomire sa nepravdom koju su njihovi prethodnici naneli Srbiji, srpskoj zajednici u Jugoslaviji, kao i dijaspori tokom i posle Drugog svetskog rata. Ne samo da je titoistički režim odgovoran za infiltraciju i podelu patriota u dijaspori i za ubistva srpskih neistomišljenika širom sveta, on je bio odgovoran i za našu crkvenu podelu u 1963. Od ničega se nismo u potpunosti oporavili a istina je najbolji lek.

Posle Drugog svetskog rata desetine hiljada srpskih rodoljuba krenulo je u slobodni svet, dok su jugoslovenski komunisti i hrvatske ustaše (preko 80.000 koji su u punom činu prešli u partizane) gradili novu Jugoslaviju na ruševinama Kraljevine koju su uništili i na krvi preko milion nevinih Srba koje su pobili. Da nema sumnje, mi smo svesni svoje istorije i dok ova istorija tačno ne odslikava sve Srbe, ne može i ne treba da se stavi iza nas, jer će samo da se ponovi, ne daj Bože.

Što se tiče posete srpske delegacije, moram da kažem da je bilo ohrabrujuće čuti izjave koje su njeni predstavnici javno dali tokom boravka u našoj zajednici. Na osnovu njihovih komentara, moglo bi se verovati da se Srbija vraća svojim korenima. A posebno pozitivno je to što je ministar Selaković želeo da zna šta Srbija može da učini za srpsku dijasporu. S obzirom na to, imamo zahtev. Želeli bismo da Vlada Srbije, pre svega, revidira stav o Drugom svetskom ratu na svom sajtu.

Da Vas podsetimo:  Stepinac i proždiranje Srba

Piše: DUŠAN IVANČEVIĆ

Napomena: Autor je sekretar OSČ u Čikagu

https://www.pogledi.rs/

 

2 KOMENTARA

  1. Izvini dijasporo ali mi u Srbiji ne možemo ništa ugraditi za Vas. Mi smo odavno okupirani. Zaboravili smo ko smo, koja nam je slava i da igramo kolo. Svaki dan se samo borimo da preživimo.mnogo nas je sramota sto smo postali beskičmenjaci koji piju rakiju i pivo i busaju se u grudi pjevajući o Srpstvu. Teško je ovde ziveti. Stalno su na vlasti neki lopovi koji nam prodaju laži i pljačkaju nas. Sve smo izgubili pa i Spski ponos. Mi smo samo amorfna masa, stado koje vode lopovi i prevaranti. Nema vise Apisa, nema vise bilo kog Srpskog heroja koji bi nas poveo da pobijemo g….Srbin sam i moji preci me se stide jer sedim kod kuće i nevadim ono sto treba i završim sa ološem i izdajicama. Kako kad sam ostao sam i ubijen u pojam. Izvini dijasporo vi ste Srbi a mi smo samo talog koji je ostao na zapadnom Balkanu

  2. Beskrajna je obostrana korist u dobroj saradnji matice zemlje sa svojom dijasporom. Samo neki sakriveni, crni, destruktivni razlozi mogu sprečavati zdrav odnos dviju strana. Za vrijeme bivše nam drzave, ti razlozi su bili poprilično jasni, iako nelogični. Sada , kada se radi o Srpskom Narodu i Srpskoj Drzavi, svaka prepreka bi morala nestati, neovisno o tome koja je partija na vlasti u matici zemlji. Nazalost, nije tako. Medjutim, nije niti logično niti moguće da se u kratkom vremenskom periodu, od onih nikakvih , ili veoma loših odnosa , dodje odmah do perfekcije ! Upravo je opisan jedan klasičan primjer nesporazuma……. “ Zeleli bi smo da Vlada Srbije, prije svega, revidira stav o Drugom svetskom ratu na svom sajtu “ …….
    Da li ljudi koji postavljaju ovakav zahtjev, imaju svijest o tome, koliko vremena i svega drugog treba, da se u nekoj drzavi “ revidira stav o Drugom svjetskom ratu “ ??? Drugi svjeski rat nije trajao 4 tjedna, već četiri godine, plus sve ove godine poslije rata u kojima su se „cementirali“ stavovi o istom,
    diagonalno suprotno od stava dijela Srpske dijaspore. Da li bi bilo normalno, demokratski, civilizaciski
    , revidirati stavove bez javne rasprave, nekim ukazom, dekretom ili naredbom, dakle komunističkim metodama, protiv kojih se neki, navodno bore ??? Da li je u pitanju zla namjera ili čisto neznanje ??
    Samo stvaranjem dobrih odnosa sa maticom, se moze doći do prilike za otvaranje i preispitivanje prošlosti, proces koji traje poprilično dugo vremena i čiji rezultat je neizvjestan .To nikako ne bi smjelo biti brana i kočnica za dobre odnose u sadašnjosti i budućnosti. Protivnik sam sadašnje vladajuće strukture u Srbiji, tvrdim da se oni ne bore za Drzavne i Nacionalne interese. U ovom slučaju, mislim da je dijaspora Čikaga, svojim stavom pogriješila i nanela štetu i sebi i matici zemlji !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime