Šta sve OBIČNA SURUTKA može da učini za vaše ZDRAVLJE!

0
276
Foto: Shutterstock

Od davnina se pila preventivno radi dobrog zdravlja ili kao dodatak u lečenju različitih bolesti, dok su se deca hranila surutkom ako majke nisu imale dovoljno mleka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost namirnica.

Surutka, proizvod od mleka koji ostaje prilikom pravljenja raznih sireva, kroz istoriju se koristila daleko više nego danas. Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mlečnih proizvoda, koriste surutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja su mahom zaboravljeni i ona i njeni brojni pozitivni uticaji na zdravlje, kaže nutricionista Branka Mirković.

– Surutka je bledozelenkasta prozirna tečnost koja ostaje kada se prave razne vrste sireva. Može biti slatkasta, slatko-kisela i kisela u zavisnosti od načina pripreme sira. Razlikujemo kravlju, ovčiju i kozju surutku, a u svetu je izuzetno cenjena bufalo surutka, posebno ona koja pretekne kada se pravi mocarela, dok je kod nas na ceni kozja – navodi Branka Mirković.

Od multiple skleroze do osteoporoze

Od davnina se pila preventivno radi dobrog zdravlja (istraživanja su potvrdila da svakodnevno konzumiranje produžava životni vek) ili kao dodatak u lečenju različitih bolesti, dok su se deca hranila surutkom ako majke nisu imale dovoljno mleka, dodaje naša sagovornica.

– Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost namirnica. Možete je kupiti na pijacama, u radnjama, i to u tečnom stanju, ali i prerađenu kao prah koji treba razmutiti u tečnosti. Protein iz surutke se prodaje kao nutritivni suplement, veoma je cenjen među onima koji aktivno vežbaju u teretanama, a bodi-bilderima je sastavni deo svakodnevne ishrane.

Izvor: Informer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime