Sto godina devedeset groša

2
79

Nije ni prvi – a verovatno ni poslednji put, da pod ovim naslovom, za 25 godina koliko pišem o ovim našim prilikama i neprillikama, pokušavam nešto da kaažem. Ni to, ni ono – Ništa nam nije al’leka nam nema. Ali ne vredi – Ja ga krstim, ono ….

Poslednjih dana sve se češće čuje polemika o građanskim protestima – koja je njihova budućnost, kako dalje, da li je to to … I dok na jednoj strani „tehnički organizatori protesta“, sve trudeći se da ih neko ne provali i otkrije njihovu stvarnu ulogu, muku muče da održe proteste u životu, na drugoj strani sve je više pripadnika građanske elite – čak i onih dokazanih, koji negiraju njihovu svrsishodnost, pa tako – samo kao primer, Vesna Rakić Vodinelić pre neki dan reče – Od ispunjenja zahteva, koje su opozicioni političari artikulisali, a građani podržali izlaskom na ulice, sada su dalje nego pre par nedelja. A što je najgore, u pravu su i jedni i drugi – i oni koji pokušavaju da održe plam’ protesta i cenjena profesorka, bar delimično – kad je reč o sadašnjem bilansu protesta, ali ne i o onom drugom – da su opozicioni političari to artikulisali. Stoji činjenica da su oni tu – ali ne u punom kapacitetu, kako bi to moralo ga bude, sve krijući se od „narodnih trubadura“ da su to grašanski protesti i da se ne sme dozvoliti da ih opozicija uprlja.

Žarko Jokanović / Foto: YouTube Screenshot

Ovih dana naišao sam na izvanredan tekst Žarka Jokanovića – Lažni opozicioni čistunci (portal Direktno, 18.7.2023), koji na jednom mestu reče:

– “Ova diktatura počiva na vrhunskoj organizaciji. Ona se ne ruši čistuncima i stihijom – nego još efiksnijom organizacijom. Pomodarstvo ograđivanja od opozicionih stranaka i njihovih lidera najveći je uspeh diktatora. Baš kao i potraga za novim i bezgrešnim opozicionim liderom, koji postoji samo u mašti naivnih. Ili onih koji su od diktatora plaćeni da tu maštu podstiču.”

Da Vas podsetimo:  Opančar „agencija“: O kurvama* i kurveštijama

I naravno odmah su usledili komentari onih o kojima je ovde reč:

– onymous [neregistrovani] (naravno) – “Ma daj – Šta laprdaš, pa ko treba da sprovede poštenu uredjenu državu nego pošteni i sposobni ne korumpirani političari. Šta misliš ko će to da sprovede, vanzemaljci. Razmišljaš ko neka tetka iz provincije ili klinac iz vrtića. Aman, čoveče o čemu ti pričaš i o čemu razglabaš. Zbog takvih filozofa smo tu gde jesmo. Ne treba da se venčaš sa političarem, nego da živiš u normalnoj zemlji gde je smenjiva vlast.”

Naravno, gospodin “onymous” se nije pretstavio svojim imenom i prezimenom, valjda da ga neko ne bi upitao – a kako to misli da ostvari, te tako doveo u pitanje njegovu anonimnu pamet.

U mnoštvu komentara, ovakvi preovlađuju. Retki su oni drugi, koji kažu – Bravo Žarko!

I autor ovog teksta je o tome više puta pisao. Poslednji put u tekstu pod naslovom – Protesti građana i oni koji ih ruše (blog Opancar.com 31.5.2023 i portali: Koreni, Direktno, Konkretno):

– „Građani, učesnici protesta – dosadašnji i budući, opozicionari – pristalice i oponenti “Marinike, Đilasa, Šolaka …” ne nasedajte na ovakve spinove. Potrebna nam je sva opozicija, biće prilike da se u drugačijoj atmosferi nadmećemo u dokazivanju svojih stavova, ovo je borba svih građana koji su nezadovoljni ovom vlašću. Hvala i Mariniki Tepić i Miroslavu Aleksiću i Pavlu Grboviću i Ćuti i Zelenoviću i Lazoviću i svim drugim znanim i neznanim građanima koji se ne kriju od učeđća u ovim protestima – nije ni među njima jednoglasje po svim pitanjima, ali ovde zajedno idu ka jedinstvenom cilju. Neko mora da artikuliše naše zahteve i da ih zastupa na mestima gde se o njima odlučuje. Do sada održani protesti su i pokazali neviđenu snagu upravo zato što se pitanja – čiji su, ko hoće da ih prisvoji i sl, nisu postavljala. Oni su naši – svih onih koji su u koloni…

Da Vas podsetimo:  Deklaracija iz Tirane, ili: Navaljni, Srbija i najava Vladimira Putina

To je jedina formula za uspeh. Zar se ne sećate kako je vremenom utihnuo, a potom se i ugasio protest „jedan od pet miliona.“ I ti protesti su počeli kao protesti građana, smenjivali su se govornici, organizatori protesta, građanski aktivisti … Svi su oni bili dobromerni, ali vremenom i oni su se povlačili. Niko nije mogao da očekuje od Branislava Trifunovića, glumca – pominjem samo jednog od tih divnih ljudi, da će prestati da se bavi poslom od koga živi i posvetiti se samo protestima. Na kraju, ako bi nekom od takvih to i palo na pamet, vremenom bi i on poslao političar. I šta onda, hoćemo li zahtevati da se i on povuče i tražiti nekog novog građanina. Opozicioni lideri su se krili u masi da ih neko ne primeti i optuži da žele da prisvoje protest građana. …

Ne, to je pogrešno. Opozicija se opredelila za taj posao i mi moramo zahtevati od njih da se u to uključe. A naše je da kontrolišemo kako to oni rade i da li bilo ko od njh pokušava da prisvoji ovaj protest. Podrazumeva se da su i novi ljudi dobrodošli u jedan takav štab – nazovite to koordinaciono telo kako god hoćete, ali je bitno da u njemu svi budu demokratski pretstavljeni – i u smislu učešća i u smislu odlučivanja. Trudite se da jedan drugom ne gurate prst u oči i kod formiranja zahteva i kod njihovog izglasavanja. Onaj ko na takav rad ne pristane, neka istupi iz toga i to javno saopšti da bismo mogli da intervenišemo, jer protesti su i vaši i naši… “

Jedini razlog što ponovo ističem ovo što je već objavljeno je što snažno podržavam ono o čemu govori Žarko Jokanović u tekstu “Lažni opozicioni čistunci”, pa ga stoga i preporučujem. A jedini razlog što pritom citiram i sebe je apel svim svojim brojnim pratiocima na fejsbuku da se i oni tome prikjuče. Nisam ja član ni jedne političke stranke, a koliko mi je poznato nije to više ni Žarko Jokanović, najmanje je ovde reč o propagiranju nečijih stranačkih ideja. Želja mi je da nas u tome bude što viće. U protivnom, večito ćemo počinjati iz početka. Suprostavimo se time onom što rekoh na početku – Sto godina, devedeset groša i onome Ništa nam nije al’ leka nam nema.

Da Vas podsetimo:  „Nikad čistiji izbori“

U mom selu ima jedan opančar.

Što on pravi dobre opanke !

Obuješ ih, popenješ se na soliter

i skočiš sa desetog sprata,

ti se razbiješ ko….., a opancima ništa!

autor:Dragiša Čolić

 

2 KOMENTARA

  1. Sve što ste napisali je neupitno dobronamjerno, ali…… ( curi ljepotu kvari ) Problem je odlično detektiran ,opisan i obijašnjen, ali to još uvjek ne vodi ka zeljenom rezultatu. Nedostaje “ VRHUNSKA ORGANIZACIJA PROTESTA “ koje nema iz potpuno objektivnih razloga. Vrhunski je bio organizovan „petooktobarski prevrat “ ,gdje se tačno znalo „tko kosi a tko vodu nosi“! Takva , AMERIČKA organizacija, nije u ničemu oskudjevala, najmanje u novcu, pa je sve išlo glatko. I Joe bagerista, i upad u Skupštinu, i paljenje glasačkih kutija, i proglašavanje kradje izbora prije početka istih, kao i proglašavanje pobjede prije završetka brojanja. Naravno i čestitke i priznanja novim “ pobjednicima “ !! Taj isti “ ORGANIZATOR “ , podrzava “ svoje “ kandidate u poziciji i u većem dijelu opozicije Srbije . I nije mu značajno stalo , da vlast zadrze oni u poziciji, ukoliko ih mogu zamjeniti sa onim “ svojima “ u tzv. “ opoziciji “ !! Upravo je to centar problema. I upravo zato je upitno, da li se mogu ujediniti Marinika Tepić, Zelenović, Ćuta ……….. i svi oni kojima uopšte nije stalo do KiM , a Srebrenicia je mjesto “ genocida “ , E U nema alternative, a NATO ulazi u isti paket ………..Da li stvarno i ozbiljno netko misli da se sa ovima treba udruziti pri rušenju Vučića ??? Dakle, srušiti Vučića je jedini zajednički cilj, sve ostalo je čista suprotnost. Ići zajedno sa takvina je i krajnje opasno, jer oni imaju podršku Amerike i zapada. Nije nam lako……i nikada nam nije bilo lako……..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime