Stoltenberg: Ako Ukrajina prihvati Putinove uslove, to će biti katastrofa

2
173

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da Alijansa ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uslovima, jer bi to, prema njegovim rečima, „poslalo signal da upotreba sile vodi ka postizanju političkih ciljeva“.

Foto: Printscreen YouTube

„Ako Ukrajina pristane na ruske zahteve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, zauzela teritorije – postoji rizik da će biti nastavljeni napadi… To će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas, jer bi se time poslao signal da upotreba sile omogućava da se postignu politički ciljevi za sticanje kontrole nad susednim zemljama“, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje zašto Zapad ne želi da traži prekid vatre u Ukrajini, već nastoji da nastavi da pruža vojnu podršku Kijev u konfrontaciji sa Ruskom Federacijom.

Generalni sekretar je takođe pozvao da se ne zaboravi da je pre rata Rusija, navodno, „demonstrirala ambicije“ ne samo prema Ukrajini, već i prema NATO-u i državama alijanse. Želeli su da NATO zatvori vrata, želeli su da spreče Švedsku i Finsku da postanu članice Alijanse… želeli su da NATO povuče sve snage iz istočnog dela bloka… što je neprihvatljivo“, rekao je Stoltenberg.

Istovremeno, on je uverio da severnoatlantski blok i dalje „želi da okonča rat”.

„Svi žele da se rat završi, ali ako Ukrajina prestane da se bori, onda će prestati da postoji kao nezavisna nacija. Ako Rusija prestane da se bori, imaćemo mir… Da, želimo da okončamo rat, i to na najbolji način – da predsednik Putin poštuje suverenitet svog suseda – Ukrajine“, objasnio je generalni sekretar.

On je ponovio da NATO nije strana u ukrajinskom sukobu.

„Rusija želi da obnovi sistem sfera uticaja gde bi mogli da odlučuju šta susedi mogu, a šta ne. Ovo je opasniji svet… Ukrajina ima pravo na samoodbranu, NATO i saveznici nisu strana u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu“, rekao je Stoltenberg.

2 KOMENTARA

  1. „jer bi se time poslao signal da upotreba sile omogućava da se postignu politički ciljevi za sticanje kontrole nad susednim zemljama“, овај је заиста са друге планете! Где бре он живи? Сад саветује Украјину да настави да се бори а он ће да им шаље оружје!! Миротворац! Он и његов НАТО су употребили СИЛУ над СР Југославијом да би јој отели Косово и Метохију! Ох, пардон, то није земља у њиховом суседству! Нема везе што је на другом континенту, они силу користе за увођење демократије! Где год су дошли, оставили су крв, рат и глад! Изем ти такву демократију, уништили су Варшавски уговор а НАТО и даље јача! Но, долази и њима црни петак, не само од Русије, која је осуђена на победу, већ и од њихових народа. Ено, већ се дижу буне по Европи. Господине Столтенберг, живели сте у Београду у Ул. Косте Рацина, знамо о вама понешто, али Ви не знате о нама, Србима ништа! Ускоро ће и Вас да однесу таласи „демократских снага“ љубљене Вам Европе. Далеко Вам лепа кућа!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime