Strašna ispovest iz beogradske bolnice: “Mi živimo paralene stvarnosti”

2
484

Četvrti talas koronavirusa je zatekao zdravstveni sistem Srbije na kolenima. Broj zaraženih raste, a situacija u bolnicama je alarmantna – što najbolje pokazuje priča Marka Oljače, koji je ispričao kakvu golgotu je doživela njegova bolesna prijateljica.

printscreen/youtube.com/CGTN

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost “Koraci”, na svom Fejsbuk profilu napisao je užasno iskustvo svoje prijateljice, koju je vodio lekaru nakon što joj se stanje pogoršalo.

Njegovu objavu Nova.rs prenosi u celosti:

Sinoć smo odveli drugaricu do Infektivne. Zaražena par dana. Prekjuče joj se stanje pogoršalo. Bila frka oko nekih lekova. Nabavili. Verovali ili ne, samo jedna apoteka u Beogradu ih ima. Juče ujutru bili do Zemuna, nisu hteli da je hospitalizuju. Zovem nekoliko infektologa, pogledaju rezultate, kažu mi hospitalizacija odmah.

Doktorka Dubravka Salemović mi kaže večeras se otvara Zvezdara, biće mesta. Pre toga je vodite u neki od trijažnih centara. Odlazimo do prijemne ambulante na Infektivnoj, ima sve rezulate kod sebe (radiografija, biohemija…), klinička slika loša, jedva diše, temperatura plus dijabetes tipa 2.

Ispred desetine ljudi, sa desne strane parkirani upaljeni automobili, bolesni su u njima, greju se, tu je i požarni put, dolaze vozila hitne pomoći na dezinfekciju, medicinsko osoblje se presvlači na ulici, iz ambulanti prozivaju, kiša sipi…

Stigli smo u pola devet, na red došli posle tri sata. Ulazimo, gledaju rezultate… Ona ne može duboko udahnuti da bi poslušali pluća – kašlje, izvinjava im se… Kažem otvorena Zvezdara u 19h, pišite uput, rekli između ostalog neki od načelnika odeljenja na Infektivnoj. Popunjena je pre dva sata odvraćaju mi.

Cela bolnica je popunjena dva sata nakon otvaranja! Pritom, nisu to baš zanemarljivi bolnički kapaciteti.

Da Vas podsetimo:  Protesti se ipak nisu spontano ugasili

Na prijemu rade uglavnom mladi ljudi, stariji i iskusniji raspoređeni u crvene zone. Sa ostalim bolnicama komuniciraju uz pomoć Viber grupa. Jedino Arena, govore mi, ako ima mesta, proveriće ili Mišović, ako imamo vezu. Imam, prof. Đukića, načelnika KBC, ali nećemo zvati. Čekamo odgovor iz Arene. Javljaju da dođemo.

Odlazimo, dočekuju nas vojska i čuvar. Puštaju nas. Ispred crvene zone još jedan čuvar. Čekaju je. Vidim izlazi neko u punoj ratnoj opremi. Grli je uz povik idemo. Deca joj dovikuju, mama volimo te, muž isto, šalje poljupce. Arena i prostor oko nje golem i pust, kiša iritira i naglašava sumorni utisak. Ona ulazi, zatvaraju se vrata.

Šta li se unutra dešava? Jutros smo došli do lekara koji tamo rade. Biće sve u redu. Dr Paunić mi kaže da je Arena odlična, imaju poluintezivnu negu, kiseonik, opremu… dobro su organizovani. Drugarica dva sata nakon ulaska dobila krevet, od 16-18 časova se mogu doneti neophodne stvari…

Do lekara je postalo gotovo nemoguće doći. U Beogradu skoro da nema slobodnog kreveta. Mi živimo paralene stvarnosti. Dok se Krizni štab i vlast zaje*avaju sa našim životima, dok neki mediji formiraju “alternativni krizni štab” i neki lekari pristaju učestvovati u tom curkusu, a drugi ginu, mi idemo na tulume i nećemo da se vakcinišemo.

P.S. Uskoro neće imati ni ko da nas vakciniše, jer su počeli lekare iz mnogih ustanova slati u kovid bolnice. Mislite o našoj stvarnosti, sebi i drugima”, napisao je Oljača.

Za Nova.rs dodao je da iako je situacija jako loša, lekari ipak uspevaju da budu organizovani – ali ne zahvaljujući vlastima, ni Kriznom štabu.

“Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji je gora nego letos kada smo nosili humanitarnu pomoć u vidu medicinske opreme u Sandžak i ostale gradove i opštine. Tada smo doslovno prisustvovali pomoru, naročito u Tutinu. Razlika u odnosu na ovaj trenutak je što  zdravstveni radnici imaju više iskustva sa zbrinjavanjem i lečenjem pacijenata. To mogu reći jer sam za ovih godinu dana obišao dvadeset gradova u Srbiji, u nekima sam bio više puta, kao i u osam crvenih zona”, ispričao je Marko za taj portal.

Da Vas podsetimo:  Patrijarh Porfirije razotkrio „prevaru naroda“ u školstvu

Oljača navodi da je “hronični nedostatak apsolutnog nepoverenja u bilo koga, naročito u institicije, kao i lekare, ali i nikakava zdravstvena prosvećenost, laganje javnosti, fingiranje podataka i neadekvatna komunikacija sa građanima koja je deo igrokaza kako bi se stvorila kakofonija, promovisanje nadrilekarstva uz podršku države na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, ćutanje nadležnih institucija i strukovnih udruženja, nezainteresovanost za vakcinaciju, uvod u novi talas koji bi nas mogao zahvatiti na proleće”.

“Nažalost, još uvek niko ne razmišlja o zbrinjavanju i lečenju nekovid pacijenata, niti imamo podatak koliko je građana umrlo, jer su im lekari nedostupni. Trenutno ne znamo šta ćemo i gde ćemo sa kovid pacijentima, a podsetiću vas da je reč o transmisivnoj i sistemskoj bolesti. Kao društvo ozbiljno moramo promisliti šta se to sa nama dešava i šta nam je činiti, inače ćemo posledice epidemije i nečinjenja osećati decenijama”,  zaključuje Marko Oljača.

Izvor: Dnevno

2 KOMENTARA

  1. Промовисање хистерије и страха убило је и убиће више људи него било какво „надрилекарство“. А ту промоцију управо врше масмедији и доктори. Уместо да ставе прст на чело и запитају се зашто су легли на руду глобалне намерно распириване хистерије они и даље трле исту причу. Апсолутно нема логике оволика хистерија за вирус који има смртност мању од 1% код оболелих, значи у популацији се смртност мери промилима. Али зато ће смртност од свих осталих болести које се не лече, од стреса и пада имуног система услед тога умрети далеко више људи али наравно „струка“ не брине о томе.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime