Strogo poverljivi testovi

0
989

TESTOVI-620x320Znam: Većina gleda Evropsko prvenstvo u fudbalu. I još uvek komentariše vikend okupljanje povodom davljenja Beograda. Pod uslovom da žive u Beogradu, naravno. Meni to više nije vest. Ja bih da malo pišem o školovanju. Ovom rečenicom sam kolumnu naterao na samoubistvo, jer će pola čitalaca otići, ali, šta da se radi.

Dakle, o obrazovanju:

Odštampani su testovi za polaganje prijemnog ispita za upis u srednje škole. To baš i nije vest, zar ne? A da li ste čuli da su „za bezbednost testova zaduženi radnici MUP-a i Bezbednosno informativne agencije“? Ne? E, pa – dragi moji – istina je. Policija i srpski špijuni čuvaju testove kao da su planovi za nuklearno naoružavanje naše otadžbine.

I? Ima li neko da mi kaže u kakvoj to zemlji živimo?

Kada je pre nekoliko godina ona nesrećnica iznela testove iz štamparije Službenog glasnika u brushalteru i prodala ih za sitne pare, digao se čitav skandal, a žena čije ime, iskreno, ne pamtim, proglašena je najgorim kriminalcem. Gorim od onih koji su pokrali pola Srbije. To ne treba da vas čudi. Ona nije imala para za jakog advokata kao naši (kontroverzni) biznismeni, pa je zbog toga i najebala na sudu. Izvinite na prostakluku, ali je i sam slučaj – prostački. Koliko para, toliko i pravde.

Nego – mene interesuje kako je moguće da u zemlji „pametnih i poštenih“, „vrednih i časnih“, naprednih nadasve, treba zadužiti naoružanu policiju i bezbednosnu agenciju da čuva testove za maloletnike?!?

U čemu je problem, gospodo?

Pa zašto su ti balavci (ili njihovi idioti od roditelja), koji su dali neku kintu da bi saznali kombinaciju za njihove testove, gori od onih što mnogo godina kasnije kešom završavaju fakultete, master i doktorantske studije?

Da Vas podsetimo:  Rodžer Voters: Umesto da nokautiraju Rusiju, američke sankcije donele bedu narodima Evrope

Zar nije, sledeći tu logiku, ispravnije da naši VKV špijuni (mislim na ove iz BIA) budu angažovani na čuvanju privatnih fakulteta? Ionako mi nemamo ni neke naročite potrebe za bezbednosnom agencijom, jer nam je ugled u svetu, kako kažu predstavnici političkih stranaka, nikad bolji, a zemlja stabilna, nikad stabilnija?

Zato je bolje da ih zadužimo da nadgledaju ispravnost polaganja ispita na svim fakultetima, a naročito na raznim „megatrendovima“…

I ovako i onako će ista ta deca, sledeći vaš „svetli“ primer, po završetku srednje škole da vas nateraju da ih upišemo na neki privatni fakultet, na kom ćemo im kupiti diplomu. Da se ne muče. Posle toga će se dobar deo njih učlaniti u odgovarajuću partiju (vide oni gde treba da se učlane, gledaju šta vi radite). I potražiti posao u nekoj državnoj ustanovi. A gde bi drugo?

Testovi za polaganje prijemnog ispita kojim se naša deca upisuju u srednju školu su odštampani. Čuvaju ih policajci i tajni agenti.

Bio bih slobodan da vam predložim, dame i gospodo na vlasti (ali i dame i gospodo u opoziciji), da malo više poradite na moralu u sopstvenim porodicama. Da bi postala sramota prepisivati. I predlažem vam da malo više poradite na sistemskom rešenju problema prosvetnih radnika. Jer – čudi me i da imamo obrazovanje, kakvom brzinom neki od vas završavaju škole.

Nastavite s gledanjem fudbala. Ja neću: Srbija ne učestvuje.

Aleksandar Bećić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime